Učenici u posjeti Državnom arhivu

arhhiv 1

Povodom obilježavanja tradicionale manifestacije „Neđelja arhiva“ učenici JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Bar juče su posjetili Državni arhiv – Arhivski odsjek Bar.

arhhiv 3
Dvadeset učenika prvog razreda obrazovnog programa ekonomski/a-tehničar/ka bili su u prilici da se na neposredan i praktičan način upoznaju sa svim značajnim aspektima arhivske djelatnosti. Učenici ovog obrazovnog programa u okviru modula Administrativno poslovanje nastavno su obradili ishod koji se odnosi na odabir, smještaj i čuvanje arhivske građe, tako da su tokom ove posjete bili u prilici da još jednom sagledaju značaj djelovanja Državnog arhiva i neporcjenjivost pisanog nasljeđa koje se u njemu čuva.

arhhiv 2
Tokom jednosatnog predstavljanja institucije i odgovaranja na učenička pitanja, samostalni savjetnik Zoran Đakonović prisutne je upoznao i sa radom odsjeka na poslovima evidencije, kontrole, zaštite i preuzimanja arhivske građe od područnih državnih organa i lokalne samouprave, kao i od javnih preduzeća i fizičkih lica. Posebnu pažnju prisutnih učenika privukla je arhivska građa koja se proistekla iz djelovanja obrazovnih ustanova sa područja Bara, kao i najstariji primjerci zapisa iz arhivskog fonda. Đakonović je apostrofirao značaj ahivske djetnosti za naučno-istraživačke poduhvate i pravno-dokazne radnje, kao i stručnu pomoć koju pružaju stvaraocima i držaocima registraturske i arhivske građe tokom njenog sređivanja i komplementiranja.
Na kraju posjete, učenicima su uručeni simbolični pokloni koji su namjenski izrađeni za ovu manifestaciju pod sloganom „Čuvajmo arhive“.
Stručnu posjetu i obilazak učenicima JU SEUŠ Bar u pratnji prof. Neđeljka Đurovića omogućila je i osmislila Jasmina Rastoder, načelnica arhivskog odsjeka Bar.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar