Proslavljen vijek postojanja barske Gimnazije

100 godina gimnazije11 8 702x336

Projekcijom dokumentarnog filma „100 godina barske Gimnazije“ i dodjelom nagrada najboljim učenicima, u sali Doma kulture obilježen je veliki jubilej – vijek postojanja Gimnazije “Niko Rolović”.

 Okolnosti u kojima se našao cijeli svijet pomjerile su obilježavanje značajnog jubileja sa 2021. u ovu godinu. Došao je trenutak za veliko hvala u ime generacija školovanih đaka, za prosvjetiteljsku ulogu škole koja, po riječima jednog od njenih direktora, Maksima Lutovca, spada u desetak najvećih znamenitosti grada Bara.

 VIDEO - https://www.youtube.com/watch?v=lOwii7m8Rhc&t=35s

Prijatelje Gimnazije, sadašnje i bivše učenike i profesore, roditelje i zvanice pozdravila je direktorica Marija Đonović naglasivši da je film koji će biti prikazan rezultat ljubavi i zahvalnosti za sve što nam je Gimnazija dala i što je učinila za Bar i cijelu Crnu Goru. Njegovo kreiranje nastalo je kao produkt ideje da se ostavi nešto što će biti trajno i u duhu doba u kojem živimo. Trag o stogodišnjem postojanju barske Gimnazije biće digitalan, što znači da će u potpunosti odgovarati standardima XXI vijeka. 

“To je bilo lako poželjeti, ali mnogo teže ostvariti. Uskoro se postavilo ogromno, gotovo nerješivo pitanje. Kako jednim kratkim, dokumentarnim filmom obuhvatiti cijelih 100 godina? Kako istaći burne, prelomne godine njenog postojanja? Kako ispričati priču o svima onima koji su u njoj radili i učili kada je nemoguće pomenuti sve njene profesore i učenike? Sve te nizove generacija koje su ugradile sebe u nju baš kao što je Gimnazija ugradila sebe u sve njih, to jest, u sve nas…”, kazala je ona.

Đonović je naglasila da se kroz prikupljanje dokumentacije, listanje starih dnevnika i pregledavanje fotografija stvarao nacrt scenarija, a zatim i sam scenario. 

“Radeći na svemu tome, shvatili smo da smo, zapravo, svi u tom filmu. Svi njeni bivši i sadašnji đaci, profesori… Jer je priča o trajanju Gimnazije kroz vrijeme, priča o svakom pojedincu čiji se život u jednom trenutku susreo sa životom Gimnazije. Jubilej je samo povod da se osvrnemo i sagledamo njen značaj i da sagledamo i svoje mjesto u trajanju koje teče i danas, teći će i sjutra i u vremenu kad nas više ne bude. Jer ljudi budu i prođu, ali institucije, poput naše Gimnazije, pobjeđuju vrijeme i stoje čvrsto kao ‘ćuprija na Drini’, rekao bi veliki pisac“, rekla je Đonović.

Ona je navela da smo samo jedna u nizu generacija učenika i profesora Gimnazije “Niko Rolović” ali, ujedno, i jedina kojoj je pripala čast obilježavanja njenog stotog rođendana.

Na sceni Doma kulture upriličena je dodjela priznanja najboljim učenicima za školsku 2021722 godinu. 

U prvom razredu, to su Sara Kovačević (koja je je muziciranjem na violini dočekala zvanice pri ulasku u salu) i Ana Šljivić, u drugom Anđela Đokvučić i Vuk Mastilović dok je u trećem razredu najbolji Saša Lekić. Za najbolje učenike četvrtog razreda proglašeni su Vladimir Smolović i Kenan Suljević a đak generacije je Tina Truš. Nagrada za najboljeg sportistu Gimnazije pripala je Ognjenu Vojvodiću, dok je pohvalu za osvojene rezultate u protekloj školskoj godini dobio Mihailo Miljanić. Specijalnu nagradu za promociju i afirmaciju škole direktorka je uručila Amini Bahović, predsjednici Učeničkog parlamenta i moderatorki programa.

Uslijedila je, potom, projekcija pedesetdvominutnog dokumentarnog filma o 100 godina trajanja Gimnazije – barske “dame”, institucije u koju su “mnogi bili zaljubljeni“. 

Uspomene na vrijeme provedeno u ovom “hramu znanja” evocirali su, između ostalih, bivših direktor Maksim Lutovac i Marko Milošević, sadašnja direktorica Marija Đonović, kao i učenik prve generacije maturanata Gimnazije, generala JNA u penziji, Špiro Niković.

Autorke filma su Slavica Vujović i Marija Đonović, tekst naracije priredila je Vesna Pavićević dok je narator Milan Vujović. Film je realizovala “ Bubulj produkcija”, a saradnik u realizaciji je Marija Šušter. Kamerman i montažer je Dejan Senić dok su za snimanje i obradu zvuka bili zaduženi Zorica Vučeljić i Filip Despotović iz studija “Melos”. 

Iz barske Gimnazije uputili su zahvalnost Opštini Bar, Hemosanu, Otrant staru, AD Luka Bar i Kulturnom centru na podršci pri realizaciji dokumentarnog filma.

Mnogobrojna publika je gromoglasnim i dugotrajnim aplauzom potvrdila da je istinski uživala u projekciji značajnog i trajnog video zapisa o barskoj Gimnaziji.

AUTOR: MAJA TOMOVIĆ , video Zoran Milošev / Barinfo

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar