Pokušao da siluje, slomio starijoj ženi kuk, tužilac ga pustio...

cvettt

U današnjim medijima objavljena je vijest da je neimenovani tužilac iz Podgorice donio odluku da se sa slobode brani muškarac S.G. koji je uhapšen jer se sumnjiči da je pokušao da siluje stariju ženu u podgoričkom naselju Konik.

Kako se navodi, osumnjičeni je upao u kuću ove žene, nasrnuo na nju i tom prilikom joj nanio teške tjelesne povrede u vidu slomljenog kuka.
Ovim putem oštro osuđujemo odluku podgoričkog tužilaštva da počinitelja teškog fizičkog i seksualnog nasilja pusti da se brani sa slobode, čime je direktno ugrozilo sigurnost svih žena i djece Podgorice i Crne Gore.
Kao organizacije koje višedecenijski rade na smanjenju seksualnog i svakog drugog nasilja nad ženama i djecom u Crnoj Gori, što kroz direktan rad sa preživjelima seksualnog nasilja, što kroz predlaganje izmjena i dopuna zakonskih okvira koji tretiraju ova zlodjela, još jednom svjedočimo da institucije, a ovog puta tužilaštvo, idu na ruku počiniocima ovih gnusnih zločina protiv žena. Poruka koju su danas dobili svi koji zloupotrebljavaju moć i koriste nasilje da bi bitisali u našem društvu, jeste da ne rade ništa loše kada čine nasilje, kada tuku i siluju žene i djecu. Današnja odluka tužioca da S.G. pusti da se brani sa slobode direktan je vjetar u leđa ovom nasilniku kao i svima njemu sličnim, ali je istovremeno i jak udarac za sve dosadašnje i potencijalne žrtve, pa i za nas koje se aktivno borimo protiv nasilja.
U Studiji o seksualnom nasilju nad ženama i djecom u Crnoj Gori, koju smo objavile 2019. godine jasno smo pokazale na osnovu podataka dobijenih iz policije, sudstva, tužilaštva i centara za socijalni rad, da postupci koji se vode protiv osumnjičenih za seksualno nasilje zapravo favorizuju takvo ponašanje a žrtve stavljaju na stub srama.
Ovakve i slične odluke tužilaštva direktno utiču da osobe pogođene seksualnim nasiljem odustaju od prijavljivanja nasilja nadležnim institucijama, kao i da se u javnosti učvršćuje stav da kod nas ove vrste nasilja zapravo ni nema.
Napominjemo da je realnost ipak drugačija i da smo svi potencijalne žrtve seksualnog nasilja. U Crnoj Gori 7% žena je doživjelo prisiljavanje na seksualni odnos. Na 1 prijavljeni slučaj dolazi 20 neprijavljenih slučajeva silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja.
Jos jednom apelujemo na institucije da se počinioci krivičnih dijela protiv polne slobode adekvatno tretiraju tokom cijelog procesa i adekvatno kazne, te da država konačno uspostavi efikasan i efektivan sistem borbe protiv seksualnog nasilja.

Saopštenje potpisuju:

NVO Prima, Podgorica
Sigurna ženska kuća, Podgorica
SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja, Nikšić

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar