Policija u borbi protiv ekološkog kriminala

eko krim pol 2 

Razmjena iskustva italijanskih i crnogorskih kolega u oblasti ekološkog kriminala pokazatelj podrške Italije na putu ka članstvu u EU.


Na inicijativu ambasadora Republike Italije u Crnoj Gori, Luke Zeliolija, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Italije, i direktorom Uprave policije, Zoranom Brđaninom, u Podgorici je ove sedmice održana ekspertska misija o ekološkom kriminalu, čiji je cilj jačanje kapaciteta policijskih snaga u sektoru zaštite prirodnog nasljeđa, borbe protiv ekološkog kriminala i nedozvoljene trgovine otpadom.

Ekspertska misija podržana je i organizovana posredstvom TAIEX instrumenta pretprisupne podrške Evropske unije, a u saradnji Uprave Policije Crne Gore i Sektora za javnu bezbjednost Italije, uz doprinos Komande karabinjera, imajući u vidu da je zaštita životne sredine i biodiverziteta jedan od strateških ciljeva Evropske unije koji kroz posebne direktive zahtijeva od država članica da adekvatno sankcionišu svako kriminalno ponašanje u ovim oblastima, te da je Italija, zahvaljujući Komandi karabinjera za zaštitu šumarstva, životne sredine i agroposlovanja, koja broji 7.000 visoko specijalizovanih karabinjera, jedna od najrespektabilnijih ekoloških policija na svijetu. Ova specijalizovana odeljenja Karabinjera godinama sprovode složene aktivnosti prevencije i borbe u Italiji i inostranstvu, uz korišćenje najsavremenijih istraživačkih metoda koje su postale operativni model izvrsnosti, koji se sve više dijeli sa međunarodnim partnerima u svijetlu transnacionalne prirode ovog opasnog oblika kriminala.

eko krim pol 1

Stoga je svrha ekspertske misije da se crnogorskim policijskim službenicima predstavi struktura i kapacitet Karabinjera u sektoru zaštite životne sredine i šuma, sa posebnom pažnjom na ekonomske interese bazirane na krivičnim djelima koja je počinila tzv. eko-mafija, čime je ugrozila životnu sredinu, zaštićena područja i parkove i javno zdravlje.

Sektor za javnu bezbjednost i Komanda karabinjera izrazili su spremnost za pružanje dalje podrške crnogorskim policijskim službenicima koji rade u ovoj delikatnoj oblasti, organizovanjem dalje razmjene znanja i najboljih praksi kroz dalje obučavanje službenika i studijsku posjetu Komandi karabinjera u Italiji. Crnogorski službenici će na taj način biti u prilici da i na terenu steknu specifična iskustva i značajne vještine koje će ubuduće moći da koriste u borbi protiv ekoloških zločina.

Realizovana ekspertska misija još jedna je potvrda dragocjene i konkretne podrške koju Italija nastavlja da pruža svom prijatelju i savezniku – Crnoj Gori, u njenim reformskim naporima na putu ka članstvu u Evropskoj Uniji, čak i u najsloženijim i najdelikatnijim oblastima, saopšteno je iz Uprave policije.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar