Završen konkurs “Mladi Ekoreporteri”

eko reporteri 

Barani među najboljim mladim ekoreporterima u Crnoj Gori.

Uoči Dana planete Zemlje, proglašenjem najboljih učesnika završen je konkurs ”Mladi ekoreporteri” koji je, po petnaesti put, organizovala NVO “EKOM”, u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE).

Na konkurs je do 15. marta 2022. stiglo 340 radova iz 31 osnovne i 15 srednjih škola. Na pripremi je radilo oko 350 učenika i pomagalo 57 profesora mentora. Nakon selekcije, u konkurenciji za plasmane bilo je ukupno 108 radova i to: 36 članaka, 40 fotograflja, 22 fotopriče i 10 video klipova.

Odabrane radove je tokom aprila 2022. vrednovao petnaesetočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u šest tematskih i dvije starosne kategorije – srednjoškolci i osnovci.

Barani su, shodno tradiciji, bili odlično plasirani na ovom konkursu. 

Kod učenika osnovnih škola, u kategoriji “Video”, prvo mjesto je osvojila Anja Milić (OŠ “Blažo Jokov Orlandić”) za rad “Golo brdo”, a u kategoriji “Fotografije biodiverziteta i predjela” drugo mjesto pripalo je Andrei Marljukić (OŠ “Jugoslavija”) za rad “Zvukovi prirode”.

Kod srednjoškolaca, u kategoriji “Foto priče biodiverziteta i predjela”, prvo mjesto pripalo je Jovani Radojević i Ajli Zeković (Srednja stručna škola) za rad “Volujica jedna priča”, a drugo Nikoliji Đokić iz iste škole za rad “Nekada izvor života, a danas prirodna ljepota”.

U kategoriji “Video”, prvo mjesto je osvojila Sara Kovačević (Gimnazija “Niko Rolović”) za rad “Mimesis”, a drugo Anja Šljivić i Elena Dacić iz iste škole za rad “Sad je stvarno više dosta”.

U kategoriji “Ekološki članci”, drugo mjesto za tekst “Pucanj, u zaštićenu divljač!” osvojili su Jovan Joksimović i Sara Arap (Srednja stručna škola), a treće za “Gume mrčene” Iman Zejnilović (Gimnazija “Niko Rolović”). Pohvaljeni su Teodora Despotović i Andrija Drobnjak (Gimnazija “Niko Rolović”).

U kategoriji “Ekološke foto priče”, drugo mjesto je pripalo Jovanu Lekiću (Gimnazija “Niko Rolović”) za rad “Nemamo Amazoniju, čuvajmo Posedoniju”.

U kategoriji “Kratke forme – do 500 riječi”, pohvaljen je Andrija Perović (Srednja stručna škola, Bar) za rad “Vode u Nikšiću – izvor zdravlja ili izvor zagađenosti”.

Na web stranici EKOM-a (https://mladi-ekoreporteri.org.me/pocinje-online-glasanje-za-najbolje-radove-mladih-ekoreportera-u-2022-godini/) započelo je i online glasanje koje traje do 4. juna (u ponoć), kako bi na Svjetski dan zaštite životne sredine bili proglašeni pobjednici po mišljenju publike.

Na istom sajtu se može pogledati selekcija 108 najboljih od preko 350 radova.
Izvor:Barinfo / Željko Milović

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar