Kreativno preduzetništvo- Penzioneri umjetnici u preživljavanju

penzioneri sede 

Podjimo od osnovnih pretpostavki, da je Penzija novac od kojeg treba živeti kada postanete penzioner.

Ako radite 30 -40 godina očekujete bar da vam penzija omogući pristojan životni standard.

Surova je stvarnost da su penzioneri dansa primorani da, umjesto da žive od plodova svog višedecenijskog rada, moraju da dodatno rade, tj. da su osiromašeni i diskriminisani

Većina penzionera u Crnoj Gori su ljudi koji su godinama odvajali od plata doprinose za fond PIO, zdravstvo i čak i stambeni fond i očekivali da će im državne penzije omogućiti zadovoljenje egzistencijalnih potreba.

Podaci, koliko penzionera ima nerešeno stambeno pitanje u Crnoj Gori, ne postoji. Pod povoljnim uslovima sada stanove kupuju političari I funkcioneri

Za zdravstvo su isti ti penzioneri odvajali doprinose tokom čitavog radnog veka, sve do ove godine. Istina prema važećim propisima “lečenje” u Crnoj Gori , ukoliko imaju preko 65 godina im je besplatno?

Medjutim šta ako nemaš preko 65 godina. Pa I ako imaš 65 godina, većina mora da odvaja za kupovinu lekova koji ne idu preko recepata, ili ako I idu nema ih u državnim Apotekama, pa opet da ih kupujemo jer moramo da ih pijemo svakodnevno.

Istina postoji obaveza refundiranja takvih troškova, ali samo onda kada fond zdravstva bude imao sredstva, kojih trenutno nema. Pa tako, kao i rešenje stambenog pitanja, uskoro će i besplatno lečenje, biti samo afirmativni tekst na paparu.

Penzioneri su kategorija koja, prema trenutnim pozicijama, najviše ispašta zbog novih poremećaja globalne ekonomije, koji se neminovno osjećaju i u Crnoj Gori.

Osim globalne krize ,koja se ogleda u porastu potrošačkih cena ,važeći Zakoni u Crnoj Gori ,doveli su do toga da pojedine kategorije penzionera svojevrsni umjetnici u suvom preživljavanju.

Penzioneri su već na ivici egzistencjje. Sa najnižom penzijom od 150 eura i prosječnom penzijom od oko 299 eura, penzioneri ne mogu da izdrže cjenovni udar. Cijene životnih namirnica gotovo se povećavaju na dnevnom nivou, I svakodnevno se najavljuju nova poskupljenja, a Vlada nije u mogućnosti ili neće da donosi Odluke kojima će to bar malo usporiti .

Kažu poskupjenja su već pojela povećanje plata kroz program Evropa sad, a šta onda reći za penzionere koji nijesu tretirani tim programom i kojima je borba za golo preživljavanje danas već nemoguća misija.

Odnos prosečne penzije I prosečne neto zarade je u 2021 bio u Crnoj Gori 55,17 , a sada u januaru 2022 iznosi samo 43,99 ( odnosno smanjen je za 11,18 procentnih poena).

U Baru taj odnos je još nepovoljniji , pa je u 2021 iznosio 53,31 a u januaru 2022 iznosi samo 42,01( smanjenje je za 11,31 procentnih poena)
Prosečna penzija u januaru 2022 godine povećana je za 1,89% u odnosu na prosek za 2021godinu, u Baru za 1,82%, Ako podjemo od statističkog podatka da je stopa inflacije mjerena indeksima potrošačkih cijena u istom period iznosila 3,3%, jasno nam govori da je realno penzija smanjena za 1,38%

Porast potrošačkih cijena u februaru od 4,8% smanjio je nominalnu penziju za 6,24%,

Na ovaj način, povećanje od 10% penzija koje najvljuje Vlada od maja već je degradirano pa je samo dobar pokušaj da još jednom nama “nepismenima” zamažu oči.

Najnižu penziju u Crnoj Gori, prema posljednjim podacima, prima oko 17.000 građana, oni su u još goroj situaciji od prosečnih penzja jer je stopa inflacije za hranu u januaru iznosila 7,5%, a u februaru 4,8 % , što je ukupno povećanje u tom periodu od 18,25% , a oni samo to sebi možda mogu da priušte.

Povećanje minimalne penzije planirano je od 1.oktobra ove godine.Dug je period do oktobra i tog najavljenog povećanja. Paradoksalno, ali istinito: Život penzionera u Crnoj Gori do tada će biti nepodnošljiv, nema osnova povećati zarade, a penzinere ostaviti da se sami nose sa posledicam ubrzane inflacije.

Nužno je promeniti sistema uskladjivanja penzija i konačno staviti tačku na višegodišnju pljačku penzionera Crne Gore. Nije opravdano povećavati sve penzije linearnim procentom ( one najniže I one najviše), jer se ni sve penzije nisu odredjivale po istom principu ( veliki broj penzija ostvarivan je pod povoljnijim uslovima, zahvaljujući raznim Uredbama I benificijama).
Svuda u svetu postoje razni programi koji pomažu penzionerima, koji su ekonomski nesigurni jer se bore sa problemima kao što su neadekvatna ishrana , i zdravstvena nega, kao i visoki troškovi stanovanja i komunalija. ( bonovi za hranu, beneficije pri lečenju, placanju komunalija, interneta i sl), dok se kod nas sve svodi na mizerna povećanja penzija (2,13% za sve penzionere.)

I dok poslanici nerade već 2 mjeseca, već šetaju gradovma I primaju plate., dok nam Vlada servira razne prilagodjene statističke podatke , dotle se Penzioneri muče da posude od bližih srodnika, neku crkavicu radi daljeg opstanka..

Vulić Vesna dipl.ecc.


Izvor zvanična statistička saopštenja 30/2022 i 22/2022- indeks potrošačkih cijena MONSTAT I statistika PIO.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar