U Baru održano sabranje sveštenstva i monaštva Mitropolije

hr br 2

Bogoslužio Mitropolit Joanikije.

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio juče je, na praznik prepodobnog Gerasima Jordanskog Svetu liturgiju pređeosvećenih darova u sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, čime je počelo redovno godišnje velikoposno sabranje sveštenstva i monaštva Mitropolije crnogorsko-primorske.

hr br 5

U liturgijskoj propovijedi Mitropolit crnogorsko-primorski je govorio mo važnosti praštanja.

“Tu nauku, međutim, teško učimo. Malo je naučimo u toku postova, znamo da treba da se ispovijedimo, znamo da ne možemo da pristupimo Svetim tajnama Hristovim ako smo s nekim u zavađi, ali svaku neku priliku gledamo kao da se krijemo od Boga, da ogovaramo, da zlopamtimo i da svojoj duši na takav način damo oduška. To, naravno,nije dobro”, rekao je on.

Dodao je da je potrebno da se naučimo osnovnim svarima – da postimo, da se Bogu molimo, da opraštamo, da ne zlopamtimo, pa ćemo onda biti sposobni da širimo ljubav, dobrotu, milosrđe i sve ostalo.

“A svaki post, naročito ovaj vaskršnji, on nas vraća upravo na te osnovne stvari koje smo skloni da zaboravljamo”, kazao je Vladika Joanikije.

Rekao je da ne treba da uzurpiramo ono što je Božje, nego da blagodarimo Bogu na Njegovim dobročinstvima..

“Kada stanemo pred Gospoda da stanemo kao grešnici i da se smireno molimo Bogu, prije svega da nam oprosti naše grijehe”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Rekao je da smo mi narod koji drži vjeru, ali da nijesmo dovoljno molitven narod.

“A to znači da se mnogo čega lišavamo. Imamo dosta vrlina, puno smo stradali za vjeru, za obraz, za čast, za poštenje, za očuvanje pamćenja, ali u toj cijeloj borbi zaboravili smo da se molimo Bogu kako valja. To je veliki nedostatak. Ali opet, da bi naša molitva bila ugodna Bogu, da bi od nas Gospod nešto primio – treba da oprostimo svima, da nismo ni sa kim u zavađi. Kako će Gospod od nas nešto primiti kad nijesmo dobro sa bližnjima svojim? U zavađi smo, jedni druge gonimo, jedni druge ogovaramo pa onda stanemo pred lice Božje da se pomolimo Bogu! Prvo treba da se izmirimo, kao što nas Jevanđelje uči, pa tek onda da prinesemo svoj dar od sve duše i svega srca i od svojih ruku Bogu”, poručio je Mitropolit Joanikije.

hr br 4

Mitropolit Joanikije je naglasio da je duhovni post važniji od tjelesnog i da se on sastoji od toga da postimo od zlobe, od pakosti, od zlih riječi, od loših navika, od loših sklonosti.

“I posebno se sastoji u tome da se naučimo ispovijedati svoje grijehe i da se znamo miriti sa svojim bližnjima. I tako se pripremamo za veliki praznik Vaskrsenja Hristovoga. Sve što činimo u toku posta trudimo se da naučimo da postimo kako valja, da naučimo i da se ispovijedamo i da čistimo svoju dušu. I to nije cilj samo sebi, nego je cilj da se sjedinimo sa Gospodom, da se sjedinimo sa izvorom života, sa Hristom Spasiteljem, sa NJime koji ide na krsno stradanje, da se poklonimo NJegovome Krstu, NJegovoj smrti o grobu NJegovome živonosnome. I da se udostojimo da proslavimo, sa radošću, saborno – Vaskrsenje Hristovo”, zaključio je Mitropolit Joanikije.

Vladika je služio i pomen žrtvama Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, koji se dogodio na današnji dan prije osamnaest godina.

“Iako formalno pod zaštitom moćnih zapadnih zemalja, naše svetinje su u jedan dan sagorele, jer su albanski teroristi iz Albanije i sa Kosova i Metohije imali toga dana, po svoj prilici, od mnogih od njih odriješene ruke da protjeraju naš narod sa Kosova i Metohije i da spale njegove svetinje”, rekao je Vladika Joanikije.

hr br 4

Podsjetio je da je tada spaljena Bogorodica LJeviška, zadužbina kralja Milutina.

“Spaljena je Bogoslovija prizrenska, saborna crkva Svetoga Đorđa u Prizrenu, i cio srpski Prizren je zapaljen. Spaljen je manastir Dević i protjerane su monahinje, cijela Metohija. Moram priznati da Italijani i Španci imali više osjećanja od ostalih Evropljana koji su tamo bili prisutni, pa su oni ipak zaštitiliVisoke Dečane i Pećku Patrijaršiju. A sve ostalo je bilo prepušteno ognju, mržnji i teroru razjarenih albanskih rulja i terorista”, podsjetio je Mitropolit Joanikije.

Izvor Mitropolija.com. / Radosav Rajo Vojinović - Foto: Željko Drašković

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar