Širimo ljubav i mir a ne mržnju!

gradjanska CG

Saopštenje Građanske Crne Gore Bar prenosimo integralno.

Građanske Crne Gore osuđuje izjave mitropolita Joanikija, koji se svojim posljednjim medijskim nastupom u ime pravoslavne religije stavio na jednu stranu u sukobu u Ukrajini, prizivajući svojom izjavom sličan sukob i u Crnoj Gori. 

Mitropolit Joanikije je svojom posljednjom izjavom jasno kazao da pravoslavlje u Crnoj Gori, koje zastupaju on i njegovi istomišljenici, nema veze sa religijom i Bogom i da je pravoslavlje kakvo zastupa MCP pod pokroviteljstvom SPC daleko od svih religiskih dogma, zakona i postulata. Otvoreno navijanje u ratu u Ukrajini i prizivanje takvih sukoba u Crnoj Gori ukazuje da je SPC zajedno sa MCP, odnosno Joanikijem, spremna da u svojim suludim idejama krši i 6. Božju zapovjest koja kaže “NE UBIJ”, zarad ostvarenja ličnih ciljeva i ciljeva religijske grupacije čije interese zastupa. 

"Mi moramo da saosećamo sa pravoslavnim narodom u Ukrajini, prije svega da se molimo Bogu za taj narod, koji se, nažalost, međusobno zavadio. A to nam ne deluje nepoznato: i kod nas je mnogo podijela i zavada. Pa i Crna Gora je projektovana da bude mala Ukrajina", kazao je Joanikije u svom najnovijem istupu koji jasno stavlja Crnu Goru u istu ravan sa Ukrajinom i daje pravo Srbiji da u Crnoj Gori pokuša isto. 

Posljednji medijski istup Joanikija ne može nikog da začudi, ali je samo još jednom pokazao koliko je u toj religijskoj zajednici mržnje prema svima koji misle drugačije i ne slažu se sa njihovim svetonazorima. Gledali smo slične medijske nastupe sveštenstva SPC i tokom ratova 90-tih godina kada su otvoreno pozivali na rat, huškali građane tadašnje Jugoslavije na mržnju i ubijanje, čak su i sveštenici SPC sami učestvovali u ratovima, fotografisali se na oklopnim vozilima, tenkovima, opasani redenicima i naoružani mitraljezima. 

Nakon još jedne izjave mitorpolita Joanikija jasno je da proglašenje svecima ratnih zločinaca iz drugog svjetskog rata nije slučajna greška nego namjerno prekrajanje istorije i satanizacija svih neistomišljenika. 

Zbog svega što je rekao Joanikije u ime MCP i SPC, koji se nijesu ogradili od njegovog medijskog nastupa, Građanska Crna Gora osuđuje svaki govor mržnje i poziva na smirivanje tenzija u Crnoj Gori i moli i nada se da će rat u Ukrajini prestati što prije kako se ne bi uzalud ginulo, jer svi ratovi završavaju pregovorima, a tako će biti u Ukrajini. Zato je bolje sjesti za pregovarački sto odmah dok još nije prekasno, stoji u saopštenju koje potpisuje Aleksandra Šofranac

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar