In memoriam Dragutin Drago Vukić 1944-2022

pok Vukić

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Kažu da nema života od sjećanja, ali ja ne želim da to tako bude, ne želim da kao društvo zaboravimo one zaslužne pojedince koji su bili i ostali ponosni i najljepši ambasadori grada Cetinja u drugim gradovima ali i nesebično vezani za svoj grad i njegove stanovnike. Zatekla me vijest da je na drugu obalu vječnosti prešao Dragutin-Drago Vukić pomorski oficir (telegrafista) i vlasnik Centra ua obuku pomoraca u Baru. Drago Vukić je nakon završetka osnovne i srednje škole nastavio svoje školovanje na tada prestižnoj Višoj pomorskoj školi u Kotoru. Nakon završetka školovanja svoj radni vijek je započeo u Prekookenskoj plovidbi iz Bara kojoj je ostao vjeran do zadnjeg dana života. Po okončanju svog plovidbenog staža nastavio je svoj posao vezan za Lučku kapetaniju u Baru, a zbog potrebe usavršavanja i jačanja pomorskog kadra u Crnoj Gori otvara Centar za obuku pomoraca.

Dragutina-Draga Vukića sam upoznao 1998. godine u Baru. Svakog ko bi došao sa Cetinja, bilo zbog pomorskih zvanja ili drugih potreba dočekao bi ovaj neumorni humanista. Bilo je i ostao čovjek u punom i pravom smislu ove riječi. Ovaj pomorski vuk je to pokazivao na najljepši način kako svojom dobrodošlicom tako i gostoprimstvom. Cetinje svoj rodni grad i Bar grad u kome je živio i stvarao bile su njegove dvije nepresušne inspiracije. Vrata njegovog stana i supruge mu Dese bila su širom otvorena za sve prijatelje, pomorce, Cetinjane. Barane i brojne druge. Nesebično je pomogao mnogim generacijama pomoraca da se otisnu na daleku i često gorku pučinu i koru hljeba. Drago Vukić je bio simbol i dobri duh vremena koja su nažalost sada daleko iza nas. Grad Bar je ispisao naljepše stranice pomorske istorije zahvaljujući njemu i brojnim drugim pomorcima koji su bili boemi sa nikada zatvorenom matrikulom. Ostaće sačuvane brojne lijepe anegdote, priče i uspomene koje su ga vezivale za more, brodove, Bar i Cetinje. Sa njim u društvu ste se osjećali posebno i privilegovano. Njegovi Cetinjani i Barani su ga nazivali ambasadorom grada Cetinja u Baru. Uvjek uz vedar osmjeh raspoložen da da pomorcima onaj najbolji i najljepši dio sebe gradio je najljepše životne i pomorske staze i puteve.

Svoju ljubav prema pomorstvu i pomorskom pozivu prenio je i na svoje ćerke Ljubicu-Bubu i Milenu. One su se nesebično posvetile proučavanju pomorskih nauka sa istim onim žarom i ljubavlju prema toj profesiji. Svi mi koji smo bili njegovi bliski prijatelji pamtićemo ga kao naš svetionik i luču čovjeka sa puno takta i uvažavanja za druge, spremnog da pomogne, naročito mladim ljudima ali i kao oštroumnog i pasioniranog posmatrača i pomorskog analitičara društva u kome je živio. Njegovom smrću izgubio je Bar i Cetinje ali i Crna Gora kritičku slobodnu i nezavisnu pomorsku misao a najviše je izgubila njegova porodica i veliki broj prijatelja, poštovalaca koji nisu bili ravnodušni na njegovu toplinu, brigu za druge, inteligentnu misao i elegantni humor. Nama, koji smo bili njegovi poštovaoci bio je podstrek, snaga, inspiracija, a prije svega prijatelj. Kada nas napusti takav patriota, i čovjek onda, naravno, tugujemo i žalimo, ali i ostajemo sa izvjesnom vjerom da ono što radimo ima smisla. Odlučniji smo i čvršći kada su takvi ljudi sa nama, ali oni su nam podrška i uzor i kad odu sa ovoga svijeta, svojim zavještanjem, jer jasno vidimo kako treba živjeti i raditi i kakvi treba da smo. Vukić je pripadao ljudima koji su znali da nam pruže utjehu, koji su nas tjerali da vjerujemo da dobročinstvo nije izgubljeno i koji nam pomažu da obnovimo vjeru u mogućnost jednog ljepšeg i boljeg svijeta. Bez njega više nikada ništa neće biti kao prije. Stari pomorski vuk je zauvjek otplovio na neko ljepše i bolje mjesto na neke nove obale a Cetinjanima i Baranima ostavio svoj amanet kako biti čovjek ma koliko vas pomorske i životne bure i oluje lomile u životu. Hvala mu što je na najljepši i najčasnji način ispunio neke od najljepših i najtežih stranica profesije koja se zove pomorac.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar