Istorijski trenutak za crnogorsko maslinarstvo

 panelisti oil

Prvi crnogorski panel za senzorsku ocjenu kvaliteta djevičanskih maslinovih ulja održao je prvi radni sastanak i krenuo sa senzorskom ocjenom djevičanskih maslinovih ulja.

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede je u prostorijama Centra za suptropske kulture u Baru u skladu za zahtjevima EU regulative opremilo laboratoriju za senzorsku ocjenu kvaliteta koja je predviđena za rad ocvog Panela. Obzorom da predstoje administrativna usaglašavanja Ministarstva i Fakulteta panel je prvu radnu sjednicu održao u kancelariju Društva maslinara Bar sa nadom da će u što skorijem vremenu doći do sporazuma i rad nastaviti u opremljenoj laboratoriji.

 

Panel je u skladu za regulatovim Međunarodne organizacije za maslinu iz Madrida izvršio ocjenjivanje šest uzoraka djevičanskih maslinovih ulja što predstavlja prvo formalno senzorsko ocjenjivanje u Crnoj Gori. Ovo je bio istorijski trenutak za crnogorsko maslinarstvo jer bez obzira na razvijenost istog do sada nije bilo ove ocjene kvaliteta iako je ona crnogorskim i EU zakonodavstvom propisana. Pored toga što je rad Panela značajan za unaprijeđenja kvaliteta maslinovog ulja značajan je i za zaštitu potrošača jer bez njegove ocjene ulja ne mogu biti kategorisana. Panel je registrovan kao „službeni“ i njegovi nalazi moraju biti dio svih kategorizacija maslinovog ulja.

Iako jezgro Panela čine ocjenjivači iz Društva maslinara Bar njegovi članovi su i ocjenjivači iz Ulcinja, Boke Kotorske i Podgorice a očekuje se da će se uskoro pridružiti i profesorice sa Biotehničkog fakulteta.

Ovogodišnja berba maslina u Crnoj Gori bi trebalo da bude završena, proizvedene su značajne količine maslinovog ulja i sada treba da uslijedi kontrola kvaliteta i njegova kategogorizacija gdje će Panel imati značanu ulogu kako u edukaciji maslinara tako i u zaštiti potrošača.

Panel će nastaviti sa intezivnim aktivnostima, radiće na unaprijeđenju već odlične regionalne saradnje te stalnoj edukaciji ocjenjivača.

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar