agrega

U organizaciji međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” iz Bara objavljena je knjiga ljubavne poezije “Ageratum” – autorke Maje Nikolić.

Maja Nikolić, rodjena je 1977. godine u Zaječaru. Gaji ljubav prema poeziji i slikarstvu. Ovo je njena prva knjiga. Živi, radi i stvara u Sutomoru.

U prikazu ove knjige Goran Radičević, pjesnik, rekao je:
“Ageratum (goruća ljubav) Maje Nikolić je zbirka pjesama koja je zasigurno zaslužila svoj naslov. Pisana je u prvom licu i sa toliko emocija da čitalac ostaje bez daha od njihove snage.

Istinu za volju ne mogu reći da je pisana nekim već izgrađenim i iskusnim pjesničkim stilom, ali za prvjenac to nikad i nije obavezno. Cijela zbirka je jedan.vrisak,vrisak koji je vapaj ljubavi. Maja emocije dijeli u dvije kategorije. LJubav kad je taj Neko tu blizu i ljubav kad je daleko ili čak i kad ga više nema.

Ali uvijek je to ljubav, sveobuhvatna, svemoćna i kreativna ljubav. Nije to ljubav melanholije i patetike, to je postojeća i goruća ljubav a u izuzetnim slučajevima ljubav nade i ljubav koja obećava. Iako piše u prvom licu emocije u njenim pjesmama pripadaju više nekom vremenu romantike i idealizma nego današnjici.

U jednom trenutku ljubav postaje metafizička veličina da bi u drugom čvrsto stala na noge i dobila svoj opipljivi subjekat. Čitaocu dok čita Majine pjesme pažnju održava i stalna promjena ritma od pjesme do pjesme. To je kao kad se pleše tango a muzičari odjednom počnu da sviraju polku. Jedino što u toj melodiji ostaje postojano jeste intezitet ljubavi. A sve je ljubav... I ageratum, taj divni nježni cvijet i med i kamen i ptica i pelin. Isto kao što žena može postati svom dragom jabuka Jesenka, tako i On može postati Gradinar ili Buntovnik.

Majina ljubav u ovoj zbirci je ljubav koja postoji kroz vječitu potragu za samom svrhom žene i muškarca, za onim darom od Boga zbog kojeg i jesu napravljeni različitim. Istovremeno i žal za prošlim Maja pretvara u kreiranje budućeg, u osjećaje koji se nikad ne mijenjaju u intezitetu jer neće biti slabiji isto kao što ne mogu biti jači. Istovremeno se nadam da Maja Nikolić neće ostati na jednoj zbirci pjesama, jer pjesnik ovakve emocije sigurno može iznjedriti još puno poezije. Na zadovoljstvo svih koji se domognu i budu imali sreću da je čitaju. Preporučujem od srca svim ljubiteljima lijepe riječi.”

Posljednje vijesti

Thumbnail U periodu od 22. do 26.januara, područje Crne Gore će dominantno biti pod uticajem ciklonske...
Više u kategorijama: Info  Obale  More  Obale  

jedro opstina bar

Jedro 320x250

cerovo iskra

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

AD template klikom do plaze 1

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours 2020

Klime Baković

professional partners

djokic

Logo MPF

tobar