iyloyba dado dvorac 4

Likovni program XXIX Barskog ljetopisa otvoren je u nedjelju veče u Dvorcu kralja Nikole veoma posjećenom izložbom “Fantastični univerzum Dada Đurića” – 25 grafika i crteža koji su dio legata koji je Narodnom muzeju Crne Gore poklonio princ Nikola Petrović. Autori postavke su istoričari umjetnosti Vladislav Kasalica, muzejski savjetnik i rukovodilac Muzeja u Baru i Slobodan Vušurović, kustos Umjetničkog muzeja Crne Gore.

“Jedan od najistaknutijih predstavnika figurativnog fantastičnog slikarstva nadrealne konotacije, Miodrag Dada Đurić je svojim stvaralaštvom univerzalnog karaktera i upečatljivim likovnim jezikom obilježio XX vijek u savremenoj evropskoj likovnoj umjetnosti. Svojom umjetničkom imaginacijom i majstorskim likovnim umjećem uspješno dočarava svoje apokaliptične vizije u moćne sinteze protivrječnog dijaloga između života i smrti, stvarnog i nemogućeg, užasa i ljepote, pakla i raja, jave i sna, dobra i zla”, rekao je otvarajući izložbu mr Kasalica.

Ukazujući da je Dado vrhunski majstor crteža i grafike, Kasalica je kazao i da se Dadove grafike i crteži odlikuju preciznom linijom “zasnovanom na žustrom i lakom potezu”, te da ih takođe nastanjuju nadrealistične projekcije “fantastičnih vizija u njegovom apokaliptičnom svijetu”.

“ Grafike radi u kombinovanoj tehnici ili u tehnici suve igle kojom definiše liniju, u akvatinti gdje postiže dobijanje finih tonova ili u tehnici bakropisa. Sadržaji njegovih grafika pored uobičajene ikonografije imaginarnih apokaliptičnih prizora često su inspirisani i literarnim predložcima, i prezentujemo vam taj Dadov fantastični univerzum koji posjeduje vlastiti govor. Ovaj kompleksni likovni stvaralac ogromne stvaralačke energije, raskošnog talenta i impozantnog stvaralačkog opusa, koji u istoj mjeri suvereno vlada crtežom i bojom, svojim savršenim umijećem ostvario je snažnu sintezu likovnih i sadržajnih elemenata i stvorio je djelo jedinstvenog prosedea. Maestralan crtež, bravurozno slikanje, izvanredna materijalizacija predstavljaju ga kao jednog od velikana savremene crnogorske likovne umjetnosti, koji je zauzeo dostojno mjesto u evropskoj i svjetskoj likovnoj umjetnosti XX vijeka”, zaključio je Kasalica.

Večeras u 21 sat na platou ispred Dvorca počinje autorsko veče uglednog publiciste iz Bara mr Ivana Jovovića, predsjednika barskog ogranka Matice crnogorske. Moderator je prof. Neđeljko Đurović.