alina 2

Svjetski poznata grčko-italijanska slikarka Lisa Sotilis ,ali I vajarka i dizajnerka nakita sinoć je u Baru prisustvovala otvaranju njene prve izložbe slika i skulptura u Crnoj Gori .

Organizaciji izložbe potpisali su  Kulturni centar Bar uz podršku Opštine Bar i Fondacije Đorđo Di Kiriko.

Lisa je napunila 90 godina, zadivila je prisutne na otvaranju svojom mladalačkom energijom i  impresivnom biografijom .

alina 4

Prvu izložbu Lisa Sotilis imala je sa osamnaest godina u prestižnom Berlinskom muzeju. Od 1965. godine pripada grupi umjetnika koje je slavni Aleksandar Lolas odabrao da izlažu u Ženevi, Parizu, Rimu, Madridu i Njujorku, svrstavajući je na taj način u krug najznačajnijih stvaralaca prošlog vijeka, poput Salvadora Dalija, Endija Vorhola i drugih.

alina 3

Dobitnica je više od 15 nagrada, među kojima i Zlatne medalje predsjednika Italije.U biografiji ove umjetnice ubilježena je i saradnja sa prestižnom juvelirnicom Kartije za koju je dizajnirala satove, kao i to da ju je čuveni Đorđo di Kiriko, osnivač metafizičke škole u slikarstvu, odabrao za svoju prvu i jedinu asistentkinju. Potvrdila je da je u Crnu Goru dovelo prijateljstvo sa princezom Marijom Beatriće od Savoje, unukom omiljene italijanske kraljice Jelene Petrović Savojske.

alina 1

Izložbu je otvorio pomoćnik direktora Kulturnog centra Bar, Mirko Bujišić.
“Velika je čast i zadovoljstvo što večeras u našem gradu imamo priliku da predstavimo i ugostimo veliko svjetsko ime u umjetnosti, grčku umjetnicu Lisu Sotilis, koja ističe, da joj je druga kuća Italija. Povezani smo sa njom i preko članice naše kraljevske porodice, unuke Jelene Savojske, zato je za nas ova izložba i prisustvo gđe Sotilis veliko iskustvo i višestruko značajno”, kazao je Bujišić.

Izložbu publika u Dvorcu kralja Nikole može pogledati do 10. decembra.