carica 8

Sve je spremno za premijeru predstave “Balkanska carica“ koja je najavljena za ponedeljak u Starom gradu sa početkom u 21:30.

Reditelj Goran Bjelanović predao je „Balkansku caricu“ glumcima koji željno isčekuju da predstavu vidi publika.

Piše:Biljana Dabić

Nakon 30 godina „Balkanska carica“ na isti dan – 19.avgusta, „vraća“ se u Stari grad, u produkciji Kulturnog centra Bar.
Adaptaciju teksta i režiju potpisuje Goran Bjelanović. Glavna proba održana je u subotu veče kada je reditelj “predao” predstavu glumcima.

carica 2

Univerzalana priča o dobrim i lošim ljudima, ljubavi i mržnji, o vjeri i nevjeri, o čuvarima vrijednosti protkana je u predstavi “Balkanska carica”

-Da bi se, adaptiralo i postavilo veliko dramsko djelo kralja Nikole I Petrovića, erudite i intelektualca evropskog kalibra i prenijela njegova suština, potrebno je biti svjestan o kakvoj Crnoj Gori piše autor i ko je Danica, glavni lik ‘Balkanske carice” To je Crna Gora kojoj je ona sama bila preča od života i bilo čega, čak i od produženja loze i sopstvenog traga u vremenu. A Danica je Luča crnogorskog mikrokozma, luča, koja, kako Njegoš kaže: “Ta je iskra svjetlost sočinila, okean su kaplje sastavile, božanstvena svjetlost obitava u iskrama kako u suncama, u smrtnima, ka u božestvima, kazao je novinarima reditelj Goran Bjelanović pred glavnu probu.

carica 1

Prema riječima reditelja, mlada Baranka, Anja Pavićević, studentkinja Akademije u Beogradu, koja tumači Danicu, izvanredno je iznijela ovu zahtjevnu ulogu. Reditelj, takođe, ima samo riječi hvale za sve glumce i saradnike u predstavi.
-Ovo je prvo, ali veliko moje iskustvo. Sam proces je bio veoma lijep i zanimljiv.Naučila sam dosta od starijih kolega i uradili smo dobar posao.Nadam se da će premijera biti uspješna, kazala je Ana Pavićević.
U glavnoj muškoj ulozi, Stanka, je glumac Filip Đuretić koji ističe da jedva čeka da publika vidi predstavu

carica 5
-Predstava je sačinjena od glume, svjetla, režije, muzike, plesa, kostima... Nije bilo lako i nadam se da ćemo pokazati nabolje, kazao je Đuretić

Gumačku ekipu čine mlađi dramski umjetnici, potpomognuti velikim glumačkim imenima, poput Danice Maksimović i Duška Radovića, prvak pozorišta na Terazijama.
-Predstava je prije svega lični pečat Gorana Bjelanovića. Njegova adaptacija je vrlo obuhvatna, kazao je Radović ističući da je u predstavi pronađena životnost i ono što nas vezuje sa današnjim vremenom. Predstava je čvrsto ugrađena i kako će proći kod publike- jedva čekam da vidim, kazao je Radović

Andrijana Simović kaže da joj je veliko zadovoljstvo da igra u ovoj predstavi jedan od značajnih likova. Ističe da sigurno nije bilo lako “stegnuti” toliko materijala i informacija, ali uspjelo se. Ekipa je sjajna, zajedno sa rediteljem, divnim kolegama i saradnicima.
-Tačno tridest godina, poslije režije Čeda Dragovića, ‘Balkanska carica’ biće postavljena na istom mjestu, na sceni u Starom gradu. Ovo je univerzalna priča o dobrim i lošim ljudima, o ljubavi i mržnji, o vjeri i nevjeri. Zadovoljstvo je veliko što smo uspjeli da dovedemo do kraja ideju o obnavljanju ove kultne predstave, kazao je Milan Vujović, asistent režije.

carica 4

Opština Bar i Kulturni centar prepoznali su značaj ovog pozorišnog projekta i podržali ga.
-Lijepo je vidjeti spoj mladih glumaca sa iskusnijim, prepoznatljivim glumačkim imenima. Mislim da će ovo biti pozorišni spektakl koji bi trebalo obavezno pogledati, istakao je Mirko Bujišić iz barskog Kulturnog centra.

Izvršni producent je Dragiša Simović, za scenografiju je zadužen Darko Musić, a kostimografiju dr Anastazija Miranović, čija je kreacija, kako je naglasio reditelj, nadrasla njegovu imaginaciju.
-Bio je veliki izazov raditi na ovoj predstavi i odgovoriti temi koju nosi ovo veliko djelo. Veliko po tome ko ga je napisao i po riječima od kojih je satkano. Trebalo je, istovremeno, prenijeti duh epohe XV vijeka, duh renesanse i Otomanske imperije, a zadovoljiti želju reditelja da priču smjestimo u mit – ni na nebu, ni na zemlji, kazala je istoričar umjetnosti dr Anastazija Miranović.

Muziku za predstavu uradila je doktorand Miona Cvijović, scenski govor je povjeren dr Dijani Marojević, a u predstavi se pojavljuju i barska operska pjevačica Bojana Pejanović i baletski izvođači Radmila Škuletić i Anja Tomović.

Prvi put “Balkansku caricu” na scenu je postavio doajen amaterskog pozorišnog stvaralaštva u Crnoj Gori, Čedo Dragović.

Posljednje vijesti

Thumbnail Večerašnji Krsni hod za odbranu svetinja gradskim ulicama Bara predvodio je protosinđel Andrej iz...
Više u kategorijama: Info  Art  Info  

porez bar me

Jedro 320x250

cerovo

AD Marina Logo

kalamper

baneb novi

vodovod bar

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar