barskkii

Tradicionalnu manifestaciju „Barski ljetopisa“ u nedelju, 30.juna, svečano će otvoriti Simfonijski orkestar i Hor RTS.

To je prvi put da u Baru nastupaju Simfonijski orkestar i Hor RTS, prestižni izvođači za najviše umjetničke domete

Trideset drugo izdanje festivala „Barski ljetopis“ počinje u 21:30h velikim koncertom Simfonijskog orkestra i Hora RTS, pod palicom jednog od najistaknutijih dirigenata u regionalnoj muzici današnjice, maestra Bojana Suđića.
Koncert ovih ansambala, prepoznatljivog zvuka i izvođačkog ugleda, održaće se na šetalištu kralja Nikole, kod gradske marine

-Na otvaranju Barskog ljetopisa, Simfonijski orkestar i Hor RTS, izvešće repertoar koji obuhvata djela nekih od najznačajnijih kompozitora kao što su Verdi, Čajkovski, Vagner, Orf i drugi, saopštila je u petak PR Služba Barskog ljetopisa.

U ime pokrovitelja, zvanicama će se obratiti predsednik Opštine Bar, Dušan Raičević, a Festival će zvanično proglasiti otvorenim Aleksandar Bogdanović, ministar kulture u Vladi Crne Gore.

Ovogodišnji, 32. „Barski ljetopis“, u realizaciji Kulturnog centra Bar, trajaće do 18. avgusta do kada će biti ostvareno 60 programskih sadržaja iz domena pozorišne, muzičke, likovne, književne i filmske umjetnosti.

Simfonijski orkestar RTS jedan je od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji. Osnovan 1937. godine, u okviru Radio Beograda, od samih početaka imao je profilisane umjetničke pravce djelovanja, usmjerene ka afirmisanju i njegovanju nacionalne muzičke baštine, ali i kapitalnih djela svjetske literature. Ovakva programska politika, koju je utemeljio prvi dirigent, Mihailo Vukdragović, zadržana je i tokom više od sedam decenija duge izvođačke prakse. Za velike uspjehe u kulturnoj i umjetničkoj misiji, a obilježavajući sedamdesetu godišnjicu od osnivanja, zajedno sa svojim šefom-dirigentom Bojanom Suđićem, Simfonijski orkestar RTS je 2008. godine dobio i priznanje „Izvanredni zlatni beočug“. Dobitnik je i godišnje nagrade revije „Muzika Klasika“ za najbolji orkestarski ansambl za 2013. godinu.
Simfonijski orkestar RTS danas je moderni ansambl, koji djeluje u okviru Muzičke produkcije RTS, i prati svjetske tendencije u interpretaciji muzike.

Hor Radio-televzije Srbije osnovan je 1939. godine u okviru Radio Beograda. Prvi šef-dirigent, Milan Bajšanski, usmjerio je programsku strategiju u pravcu afirmisanja domaće muzičke baštine, kao i značajnijih ostvarenja svjetske horske literature i vokalno-instrumentalnih djela. Repertoar ovog ansambla, jedinog profesionalnog ovakvog tipa u Srbiji, obuhvata najznačajnija djela horske literature, kompleksne partiture vokalno-instrumentale i operske muzike, njegujući istovremeno i muziku popularnih žanrova.

Široki dijapazon umjetničkih stremljenja pozicionirao je Hor RTS kao renomirani horski ansambl prepoznatljivog zvuka i izvođačkog ugleda.

Maestro Bojan Suđić, najistaknutije dirigentsko ime u srpskoj muzici današnjice, već više od jedne decenije, od 2006. godine, nalazi se na mjestu umjetničkog direktora Muzičke produkcije RTS i šefa-dirigenta renomiranih ansambala – Simfonijskog orkestra RTS i Hora RTS. Iste godine postao je i profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i šef-dirigent Simfonijskog orkestra ove institucije.

Umjetničku aktivnost započeo je sa 19 godina, izgrađujući se na izuzetno složenom i bogatom repertoaru simfonijske, horske, operske i baletske muzike. Danas je prepoznatljiv i po koncertima na kojima je na sceni okupio preko petsto izvođača, u izvođenju Osme simfonije Gustava Malera, Berliozovog i Verdijeog Rekvijema, Orfove Karmine Burane i drugih djela, kao i po koncertima koje je održao pred izuzetno velikim auditorijumom od više hiljada ljudi, čiji je cilj da se umjetnička muzika približi široj publici.

Maestro Suđić posebno je posvećen promociji savremene muzike.

B.Dabić

urban radio

Posljednje vijesti

Thumbnail Sa današnjeg pressa premijera Markovića koje je započeo skidanjem maske.
Više u kategorijama: Info  Obale  Info  Obale  Info  

opstina bar 2

Jedro 320x250

cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

baneb novi

vodovod bar

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

AD Marina Logo

ave tours 1

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar