otvaranje izlozbe kardovica

U galeriji „Velimir A. Leković“ postavljena je prva samostalna izložba Selvera Kardovića, na kojoj je ovaj mladi umjetnik iz Rožaja pod nazivom  “Rascjep” predstavio četrdesetak radova u različitim tehnikama.

Izložbu je organizovao Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u saradnji sa JP Kulturnim centrom Bar .

“Rana misao, osjećanje i intuicija – omogućavaju mladom stvaraocu kakav je Selver Kardović da se bavi utiscima o svijetu koji ga okružuje, a koje prima u dosluhu sa zagonetnim podnebljem u kojem živi i stvara. Pomoću njih, tih signala svijesti, on, kroz ono spoljašnje, asimiluje svoj doživljaj podređujući ga koloritu zavičaja, a kroz ono unutrašnje „čulno“ reaguje u ime procesa cjelovitosti i savremenosti”, rekao je upravnik galerije mr Milun Lutovac o djelu Kardovića.

Otvarajući izložbu, Lutovac je dodao da se i pored svih uticaja savremenog kod Selvera Kardovića osjeća snažan stav da se sačuva od zamki jeftine dopadljivosti i da po svaku cijenu izgradi svoj stil, te da se ostavi pečat svojstvene lirske intonacije.

“Udaljavajući se od onog akademskog, sve više zalazi u nepočinpolje o kojem je pjevao Vasko Popa, u psihološke opservacije ljudskog ponašanja, kako to lijepo zapaža njegov profesor Abaz Dizdarević, a što se posebno vidi kroz Kardovićev analitički pristup crtežu. Selver Kardović se u svom djelu bavi duhovnim stanjima ljudskog bića i kao da nam na jedan, samo njemu znan i originalan način sugeriše da je prava borba upravo i jedino u samom čovjeku”, zaključio je Lutovac.

Posljednje vijesti

Thumbnail U organizaciji MZ Ostros, pod pokriviteljstvom Opštine Bar i Turističke organizacije Bar, a u...
Više u kategorijama: Info  Art  Sport  Info  

porez bar me

Jedro 320x250

rel ton

AD Marina Logo

vodovod bar

baneb novi

galerija podova

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

baner Adria

Logo MPF

tobar