otvaranje izlozbe kardovica

U galeriji „Velimir A. Leković“ postavljena je prva samostalna izložba Selvera Kardovića, na kojoj je ovaj mladi umjetnik iz Rožaja pod nazivom  “Rascjep” predstavio četrdesetak radova u različitim tehnikama.

Izložbu je organizovao Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u saradnji sa JP Kulturnim centrom Bar .

“Rana misao, osjećanje i intuicija – omogućavaju mladom stvaraocu kakav je Selver Kardović da se bavi utiscima o svijetu koji ga okružuje, a koje prima u dosluhu sa zagonetnim podnebljem u kojem živi i stvara. Pomoću njih, tih signala svijesti, on, kroz ono spoljašnje, asimiluje svoj doživljaj podređujući ga koloritu zavičaja, a kroz ono unutrašnje „čulno“ reaguje u ime procesa cjelovitosti i savremenosti”, rekao je upravnik galerije mr Milun Lutovac o djelu Kardovića.

Otvarajući izložbu, Lutovac je dodao da se i pored svih uticaja savremenog kod Selvera Kardovića osjeća snažan stav da se sačuva od zamki jeftine dopadljivosti i da po svaku cijenu izgradi svoj stil, te da se ostavi pečat svojstvene lirske intonacije.

“Udaljavajući se od onog akademskog, sve više zalazi u nepočinpolje o kojem je pjevao Vasko Popa, u psihološke opservacije ljudskog ponašanja, kako to lijepo zapaža njegov profesor Abaz Dizdarević, a što se posebno vidi kroz Kardovićev analitički pristup crtežu. Selver Kardović se u svom djelu bavi duhovnim stanjima ljudskog bića i kao da nam na jedan, samo njemu znan i originalan način sugeriše da je prava borba upravo i jedino u samom čovjeku”, zaključio je Lutovac.

Posljednje vijesti

Thumbnail Prepoznajući sve veće interesovanje turista za boravak u ruralnom području TO Bar je investirala...
Više u kategorijama: Info  Obale  

opstina bar 2

Jedro 320x250

cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

baneb novi

vodovod bar

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

AD Marina Logo

ave tours 1

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar