Intimna i iskrena posveta ocu

sin joza 3 

Sinoć otvorena izložba u Galeriji...

„Dnevnik jedne ljubavi“, legendarni album dive jugoslovenske muzike Josipe Lisac objavljen je prije pet decenija. Ovo muzičko remek-djelo ostalo je upamćeno kao prvi uspješan primjer konceptualnog albuma na ovim prostorima, sa 10 vrhunskih, evergreen numera, ali i po omotu albuma, vizuelno-umjetničkom iskazu, crno-bijelom portretu Josipe Lisac sa potpisom Joza Ćetkovića, rođenog Baranina, koji je veći dio svog života proveo u Zagrebu. Na pragu novog milenijuma, fotografiju sa omota albuma „Život“ Josipe Lisac potpisao je Saša Ćetković, Jozov sin. Jubilej pet decenija od izlaska albuma bio je povod za organizaciju izložbe „Dnevnik jedne ljubavi – 50 godina kasnije kroz Jozov i Sašin objektiv“, koja je u petak veče otvorena u Galeriji „Velimir A. Leković“ u Baru.

Prerani odlazak Joza Ćetkovića 1986. godine uskratiće hrvatsku i sveukupnu regionalnu, evropsku i svjetsku umjetničku javnost za mnoge nove umjetničke radove i izložbe. Na sreću, njegov sin Saša Ćetković nastaviće stopama svog izuzetnog oca.

Postavku koju je u prilici da pogleda publika u Baru čini 16 fotografija, koje predstavljaju zaokruženu priču, intimnu sinovljevu posvetu ocu.

„Kada je moj otac znao da mu se bliži kraj, na salveti u bolnici napisao je oproštajnu poruku. Nakon tatine smrti, majka i sestra su to pismo pročitale, a ja sam ga spakovao i čekao sam 15 godina da ga pročitam. Njegova želja bila je da budem hrabar i da budem bolji od njega. Da sam to pismo pročitao sa 17 godina ne bih ga shvatio, a ovako sam već bio zreo. Od tada, pa sve do danas sam dobijao razne nagrade, međunarodna priznanja… I biću srećan ako budem kao on“, emotivno je ispričao pred brojnom publikom u Baru Saša Ćetković, koji je radove iz ove postavke poklonio legatu barske galerije.

sin joza 1

Upravnik Umjetničke galerije „Velimir A. Leković“ Milun Lutovac podsjetio je da je početkom dvijehiljaditih, u Crkvi Svete Venerande u Starom Baru upriličena izložba djela Joza Ćetkovića „Maslina, kamen, žena“, prema ideji Vlada Marvučića i Ilije Vukotića, a u organizaciji Zupci production i Udruženja građana Šestani.

„Tada smo napravili izložbu i na neki način bacili sjeme. To sjeme je proklijalo i danas u Galeriji „Velimir A. Leković“ možemo da vidimo neke druge plodove koji su iznikli iz prvog pokušaja da se predstavi jedan vrijedan rad. Ono što je interesantno jeste spoj, taj foto genom koji veže oca i sina i koji se na jedan fascinantan način nadovezuje – kako na ono što je Jozo stvarao pedesetih i šezdesetih u Zagrebu i ono što sada stvara Saša Ćetković“, kazao je Lutovac.

Josipa Lisac je, kako smatra, pokretač, nešto što spaja te dvije poetike.

„U rukopisu i oca i sina prepoznaje se jedna motivska, idejna ili zanatska ruka. Saša koliko god da je htio, ako je htio, da napravi otklon od stvaralaštva Jozovog, on je to uradio samo kada je motiv u pitanju, a rukopis je isti. Kada gledam krajolike Saše Ćetkovića, kao da gledam akt Joza Ćetkovića. Toliko ima neke iste energije, skrivenog značenja koje se prepoznaje u umjetničkom dosluhu, iako kako Saša kaže, više nisu zajedno, ali na nekom drugom prostoru još uvijek nastavljaju dijalog. Onog trenutka kada je Jozo bio na vrhu slave, Saša je bio dječak koji prati svoga oca“, naveo je Lutovac, pocrtvaši da je postavka zamišljena kao krug, zaokružena priča.

„Ako kažemo da je antički svijet bio povezan sa predstavom kruga, mi smo iskoristili taj model da ovu izložbu postavimo kao neki krug – fotografije idu od broja 1 do 14 i pričaju intimnu, iskrenu, pravu priču o porodici Ćetković, odnosno o odnosu sina prema ocu. Ono što sam ja upamtio je da je Saša na jedan lijep način pokušao da opravda ono što mu je otac ostavio i na jednoj od tih fotografija nalazi se zapis „Budi hrabar…““, kazao je Lutovac.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i Nj.E. ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, generalna konzulice Republike Hrrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, menadžerka Opštine Bar Stanislava Tanja Bardić, predsjednik GHI Adrijan Vuksanović, potpredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća CG Darko Perić, predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović, direktorica JU Kulturni centar Bar Aleksandra Grabež…

Program otvaranja izložbe vodila je novinarka Vesna Šoškić. U muzičkom dijelu nastupila je Andrea Demirović, koja je interpretirala neke od vanvremenskih hitova Josipe Lisac.
Info: primorski.me / By Sonja Jovanović

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar