Udruženje građana „Šestani“ - putevima predaka

rumija staza

Udruženje građana „Šestani“ je u nastavku projekta „Putevima predaka“ proteklog vikenda organizovalo planinarsku turu do vrha Rumije.

Kao i dosadašnje aktivnosti, i ovaj poduhvat je usmjeren ka neophodnosti očuvanja ekoloških i kulturno-istorijskih vrijednosti, posebno kada je u pitanju naš najprepoznatljiviji planinski masiv koji predstavlja facinantan spoj mora i jezera.
Iako su veoma vidljivi ožiljci na licu Rumije od nedavnih požara, valjalo bi ponovno razmotriti mogućnost da se planini, koja predstavlja veoma značajno prirodno stanište i čije ime je nezaobilazan istorijski motiv ovih prostora, odredi status nacionalnog parka i time onemogući njena dalja devastacija. Članovi Udruženja građana „Šestani“ ukazuju i na etnološki raritet da je jedina izvorna pjesma, koja za svoju inspiraciju ima Rumiju, nastala u kraju po kojem je nazvana ova zavičajna NVO.
Posebnu draž ovog eko-rekreativnog poduhvata, pored činjenice da su neki od učesnika po prvi put uživali u panoramskom pogledu sa vrha Rumije, bio je i slučajni susret i lijepo druženje sa našom sugrađankom i poznatom alpinistkinjom Karolinom Ilić. Za ovu priliku učesnici pohoda napravili su zajedničku fotografiju sa zastavom koju je Karolina isticala na više poznatih planinskih vrhova i koju će zavijoriti i na Akonkagvi, najvećem vrhu Južne Amerike, tokom februara iduće godine,javili su za Jedro organizatori pohoda u ime Udruženja građana „Šestani“ Đoko Đurović i Neđeljko Đurović .

 

baneb dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar