CDPR o raku...

15. Februar

Malo edukacije.

Prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacija roditelja djece oboljele od kancera (ICCCPO) koja je osnovana prije dvadeset devet godina, tj maja 1994. godine u Valensiji - Španija i okuplja udruženja porodica djece oboljelih od karcinoma iz velikog broja zemalja i Međunarodnog udruženja za borbu protiv kancera (UICC), blizu trista hiljada djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se oko 100.000 ne uspije izboriti, dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju.

Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine oko 80 odsto ukupnog broja djece na svijetu.

Cilj i svrha obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti je da se podstakne podizanje društvene svijesti o problematici raka kod djece i kako prepoznati bolest na vrijeme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama. Kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, isto tako zračenje nikako nije dozvoljeno, pušenje i alkohol, a pored toga buduće majke treba da vode računa o načinu ishrane i života. Istovremeno treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako najuspješnija preventiva za mnoge bolesti. Na sreću, procenat izliječenja je veći nego kod odraslih i njih preko dvije trećine se izliječi, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto na 90 odsto zahvaljujući kombinaciji hemioterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja djece. Najčešće maligno oboljenje kod djece jeakutna leukemija, gdje je procenat izliječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja. Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, blijedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže što je uobičajeno.

Prema raspoloživim podacima u Crnoj Gori od malignih bolesti godišnje obolijeva između dvadesetoro i tridesetoro djece. Podaci pokazuju da je duplo više dječaka, tj dvije trećine naspram jedne trećine djevojčica. Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata (0 - 18) u Crnoj Gori su leukemije, zatim maligni tumori mozga, kostiju i limfomi. Godišnje se u starosnoj dobi od 0 - 18. godine u našoj državi registruje uglavnom do deset smrtnih slučajeva od malignih bolesti.

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR)

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar