Sa XIX sjednice SO Bar...

dule silni

Predsjedik Opštine Raičević podnio Izvještaj o radu.

Dnevni red devetnaeste sjednice, koji je bio projektovan na 23 tačke, dopunjen je sa još tri: Završni račun Budžeta Opštine Bar za 2023. godine, Informacija Savjeta za zaštitu životne sredine o sprovedenim mjerama u području zaštićenog prirodnog dobra stablo Stare masline na Mirovici i Predlog izmjena i dopuna cjenovnika komunalnih usluga.

Predlog Odluke o ustanovljenju prava stvarne službenosti polaganja elektroenergetskog niskonaponskog kablovskog voda u KO Dobra Voda danas nije razmatran jer, kako je objasnio predsjednik SO Bar, Branislav Nenezić, podnosioci zahtjeva nisu dostavili potrebnu dokumentaciju.

Tokom prvog dijela zasijedanja devetnaeste sjednice SO Bar imenovani su članovi Savjeta LJE „Radio Bar“. 

Predsjednik Odbora za izbor i imenovanje Asim Andrić je obrazložio pokretanje postupka imenovanja članova Savjeta LJE „Radio Bar“. Za članove su predloženi Zdravko Gvozdenović, predstavnik javne službe iz oblasti kulture i sporta čiji je osnivač Skupština opštine Bar, Denisa Halimić, predstavnica obrazovne institucije (ustanove predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja i ustanove visokog obrazovanja), Aldijana Ibrahimović, predstavnica nevladinih organizacija sa sjedištem na teritoriji opštine Bar iz oblasti medija, zaštite ljudskih prava i sloboda, zaštite prava djece i porodice i osoba sa invaliditetom, zaštite potrošača i ekologije, Neđeljko Đurović, predstavnik Turističke organizacije Bar i Dragana Martinović, predstavnica mjesnih zajednica. Mandat Savjeta počinje prvog narednog dana od dana prestanka mandata ranijeg Savjeta, tačnije 19. 06. 2024. godine, i traje pet godina.

Dr Valentina Minić (Demokrate) je negodovala što odbornicima u skupštinskom materijalu nisu dostavljene biografije kandidata. 

Radomir Novaković (Biram Crnu Goru Biram Bar) je tražio da se dostavi kompletna dokumentacija i navede ko je predložio kandidate. Procijenio je da „iako su ovo ljudi uz koje će LJE Radio Bar biti na dobitku“, smatra da su „sa nekih drugih pozicija mogli mnogo više da doprinesu zajednici“.

Nikica Purlija (DPS) je istakla da su novi članovi Savjeta Lokalnog javnog emitera ugledni građana Bara, i izrazila očekivanje da će „voditi računa o tome da se glas iz Bara čuje na način kako to dolikuje“.

„Svjedoci smo da je u crnogorskom društvu čest govor mržnje i neprikladne forme u ovoj profesiji, što je postalo svakodnevica. Na to utiču politička nesigurnost i nestabilnost. Novinari u Baru nisu podlegli tim izazovima i pritiscima, već itekako biranim riječima prenose i izvještaje sa ovih sjednica i prate politička dešavanja. Zahvaljujem im jer štite demokratiju i doprinose da potpune i objektivne informacije i profesionalnost budu na visokom nivou. Vjerujem da će Bar, kao što je i u svim ostalim segmentima, i u ovom ostati prepoznatljiv, da će širiti dobre vijesti, biti objektivan, jer radio tome i služi“, podvukla je Purlija.

Vesna Drašković (DPS) je izrazila zadovoljstvo jer su za članove Savjetu lokalnog javnog emitera, koji broji pet članova, predložene tri žene.

 

Nakon polučasovne pauze zbog stručnog nadzora rada predajničke opreme Radio Bara, koju je ranije najavila Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, odbornicima su dostavljene biografije kandidata za članove Savjeta Radio Bara.

Odbornica Minić je kazala da se ne slaže da kandidati za članove Savjeta Radio Bara nisu politički aktivni, jer „politika uređuje život svih članova društva“.

„Tri od pet kandidata su bili odbornici u lokalnom parlamentu. Sa tim nemam problem sve dok profesionalno i savjesno obavljaju svoj posao. Zanimljivo mi je da se tražilo pet kandidata, a upravo toliko ih se i prijavilo. Mišljenja sam da ovakve konkurse treba bolje izreklamirati, kako bi bilo više zainteresovanih. Na rad Radio Bara nemam nekih posebnih zamjerki. Nadam se da će ovi kandidati biti stručni, objektivni i da će valjano obavljati svoj posao“, kazala je Minić.

Za Odluku o imenovanju Savjeta Radio Bara „za“ je glasalo 22 odbornika, dok su četiri bila „uzdržana“

Nakon podnošenja ostavke Marije Markoč na mjesto odbornice u SO Bar, od danas je nova odbornica Jelena Rovčanin.

 

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević je podnio Izvještaj o radu predsjednika Opštine i službi organa lokalne uprave za 2023. godinu. Čelni čovjek grada je predstavio rezultate rada i istakao da je Bar grad koji se razvija i u kome ima mjesta za sve.

„Odlukom o Budžetu Opštine Bar za 2023. godinu planirana su sredstva u iznosu od 31.650.000 eura, dok su ukupni prihodi ostvareni u iznosu od 39.372.323 eura ili 24,4% više u odnosu na planirano. Bolje ostvarenje sopstvenih prihoda u odnosu na planska predviđanja odnosilo se prije svega na naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta – komunalije, porez na nepokretnosti, prirez porezu na dohodak fizičkih lica i turističku taksu. Takođe, sredstva po osnovu transfera od Budžeta Crne Gore su bolje ostvarena u odnosu na planska predviđanja, a odnose se na namjenska sredstva za realizaciju projekata iz oblasti kulture i ruralnog razvoja. Napominjem da smo krajem prošle godine usvojili Budžet Opštine Bar za 2024. godinu, vrijedan preko 45 miliona eura. Bar je postao atraktivnije mjesto za život, razvija se, a lokalna samouprava i njeni službenici dodadtno su pojačali efikasnost u radu“, kazao je Raičević.

On je istakao da je, naročito u vremenu krize i inflacije koju trpi naša država, važno naglasiti da je Opština Bar usmjerila čak 33,9 posto ukupnih izdataka za kapitalne investicije i očuvala snažnu razvojnu komponentu budžeta.

 

„Osim toga, protekle godine smo isplatili dotacije svim društvima i ustanovama čiji je osnivač Opština, u iznosu od skoro dva miliona i osamsto hiljada eura. Za otplatu duga – kredita KfW banke isplaćena su sredstva u iznosu od dva miliona i dvjesta hiljada. Opština je, u saradnji sa državnim organima i institucijama, realizovala brojne infrastrukturene projekte koji se odnose na oblast vodosnabdijevanja, saobraćajne infrastrukture, uređenja javnih površina, turizma… Završeni su radovi na nastavku izgradnje vodovodne mreže u pojasu magistralnog puta u zahvatu DUP-a ‘Veliki Pijesak’ tačnije od priključka na Regionalni vodovod prema mjestu Mali Pijesak, vrijednosti blizu 170.000 eura, koji su eura koji su finansirani iz Budžeta Opštine Bar. Završeni su i radovi na polaganju atmosferskog i fekalnog kolektora u naselju Šušanj, vrijednosti 110.000 eura. Završeni su radovi na izgradnji saobraćajnice u dužini od 130 metara, prema DUP-u ‘Ilino’ i prateće infrastrukture koja uključuje vodovodnu i kanalizacionu mrežu i javnu rasvjetu, čija je vrijednost 240.000 eura. Ugovoreni su radovi na izgradnji ‘Ulice 2’ u zahvatu DUP-a ‘Ilino’, dužine 400 metara, sa pratećom infrastrukturom, čija je vrijednost preko 636.700 eura. U toku su radovi na izgradnji ‘Ulice T3’ u zahvatu DUP-a ‘Topolica III’ vrijednosti 355.000 eura, koja obuhvata izgradnju saobraćajnice dužine 280 m sa obostranim trotoarima, postavljanje vodovodne i kanalizacione mreže i javne rasvjete. Završeni su radovi na izgradnji kolektora fekalne kanalizacije u Ulici Vladike Rufima Boljevića u naselju Rena, čime je riješen dugogodišnji problem za domaćinstva koja nisu bila priključena na sistem kanalizacione mreže. Izgrađena je fekalna kanalizacija u dužini od 310 metara sa 13 šahti, a nakon toga je izvršena i temeljna sanacija i asfaltiranje ulice u dužini od 330 metara, ukupne površine 1500 kvadratnih metara. Ukupna investiciona vrijednost ovih radova iznosila je 119.000 eura“, naveo je Raičević. 

U okviru investicionog održavanja lokalnih puteva po mjesnim zajednicama uloženo je preko 1,4 miliona eura. Završeni su radovi na temeljnoj sanaciji Bulevara Revolucije i Bulevara dinastije Petrović. Ukupna površina saniranih saobraćajnica je 27.000 kvadratnih metara, vrijednost ove investicije realizovane iz budžeta Opštine Bar iznosi 430.000 eura. Realizovani su i radovi na uređenju pješačke staze na dionici od kružnog toka u Ulici JNA prema autobuskoj stanici, odnosno u Beogradskoj ulici, ukupne investicione vrijednosti blizu 100.000 eura. Započeta je i modernizacija javne rasvjete od Kufina do Vidikovca, vrijedna blizu pola miliona eura.

„Sklonište za napuštene životinje je u julu ispunilo sve pretpostavke neophodne za početak rada i optimalne standarde zaštite dobrobiti životinja. Ukupna vrijednost ovog projekta koji uključuju građevinske radove i opredjeljena sredstva za nabavku opreme je oko 710.000 eura eura. U toku je tenderski postupak za izbor izvođača radova za rekonstrukciju regionalnog puta R-29 Bar – Kamenički most – Krute, odnosno puta koji povezuje Bar i Ulcinj kroz Mrkojeviće, procijenjene vrijednosti radova više od 12 miliona eura, a koji sprovodi Uprava za saobraćaj. Početkom 2023. godine, na inicijativu Opštine Bar, od strane Vlade Crne Gore usvojena je Odluka o utvrđivanju javnog interesa za potpunu eksproprijaciju, čime se stvoreni uslovi za ubrzano rješavanje imovinsko-pravnih pitanja. Opština Bar do sada je ispunila sve obaveze iz Sporazuma koji su sa Upravom za saobraćaj potpisale Opština Bar i Opština Ulcinj u avgustu 2020. godine, i shodno dostavljenim procjenama Uprave za katastar isplatila 666.588 eura za eksproprijaciju zemljišta i 75.930 eura za poljoprivredne pripadnosti. Završena je izrada Glavnog projekta rekonstrukcije regionalnog puta R-28 Bar – Sutorman – Virpazar čije je izrada finansirana iz lokalnog budžeta u iznosu od 225.398 eura, a koji će kao takav biti kandidovan za finansiranje prema Vladi Crne Gore, što je još jedan pokazatelj da Opština Bar kroz proaktivan pristup nastoji da u najvećoj mogućoj mjeri stvori uslove za realizaciju kapitalnih projekata na svojoj teritoriji“, istakao je Raičević. 

Prioritet su i radovi na izgradnji Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju. Realizacijom ovog projekta omogućiće se adekvatan tretman i boravak djece sa smetnjama u razvoju sa teritorije opštine Bar, pa će se na taj način riješiti višegodišnja problematika koja je opterećivala ovu najranjiviju grupu djece i njihovih roditelja. Vrijednost investicije je 1,6 miliona eura. Opština Bar. Ugovoreni su i započeti radovi na izgradnji fiskulturne sale OŠ “Mrkojevići”, čija je površina1.800 kvadratnih metara. Investiciona vrijednost ovog projekta je 1,2 miliona eura, a radovi se realizuju i finansiraju od strane Uprave za kapitalne projekte. Opština Bar je u prethodnom periodu za potrebe realizacije ovog projekta uplatila sredstva u iznosu od 150.000 eura, finansirala izradu idejnog i glavnog projekta stvorila formalne prepostavke za početak radova.

„Ugovoreni su radovi na izgradnji objekta Gradske kuće, vrijednosti 271.000 eura. Ovo će biti centralni objekat našeg grada na atraktivnoj lokaciji u srcu Starog Bara odakle je potekao savremeni i moderni Bar i sublimiraće sve one vrijednosti koje simbolišu naš grad, po ugledu na tradicionalne gradske kuće koje su simbol gradova i najmonumentalniji prikaz njegove tradicije. Očekuje se da projekat u potpunosti bude realizovan do kraja 2024. godine“, kazao je Raičević. On je najavio i izgradnju olimpijskog bazena, uređenja parka kod Gimnazije i podsjetio na temeljnu rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole u vrijednosti od 900.000 eura. Nastavljeni su i radovi na uređenju Trga u Sutomoru, a sa investitorom „Sonuba Montenegro“ je napokon riješen višegodišnji spor. Stvoreni su, ustvrdio je Raičević „svi preduslovi za početak realizacije projekta u tom dijelu barskog zaleđa“.

Opština Bar je podržala razvoj preduzetništva i ženskog preduzetništva, razvoj zanatstva, a značajnim sredstvima je podržala i NVO sektor, humanitarne organizacije, medicinski potpomognutu oplodnju (za šta je u 2024. godini predviđeno uvećanje sredstava za 50 posto – na iznos od 45.000 eura), uvećanje naknade za novorođenu djecu, sportske klubove. Podsjetio je i na „najvažniji pionirski poduhvat barske Opštine“ koja podrazumijeva dodjelu socijalnih subvencija u oblasti dječje i socijalne zaštite i unapređenja socijalne inkluzije.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Ivana Backović je kazala da su ukupni prihodi ostvareni za više od 24,40 posto više u odnosu na planska predviđanja i iznose 39 miliona 370 hiljada eura, što je za 32 posto više u odnosu na uporedni period iz 2022. godine. 

Sekretar Sekretarijata za investicije i imovinu Stefan Šušter izlagao je o kapitalnim primicima i izdacima iz završnog računa za prošlu godinu.

„Primici za 2023. godinu su iznosili skoro 18 i po miliona eura, odnosno 22,5 posto više od projektovanog iznosa. Glavni prihod je naknada za komunalno opremanje, koja je naplaćena za 34 posto više od planiranog“, zadovoljan je Šušter.

Nakon izvještaja o radu predsjednika Opštine i službi lokalne uprave i Emir Peričić (DPS) je ustvrdio da su tokom protekle godine započeti i realizovani projekti koji su od izuzetnog značaja za razvoj zajednice.

„Okončani su radovi na dva bulevara u centru grada, a od velikog značaja je i sanacija putnog pravca Bar- Kamenički most. Na inicijativu lokalne uprave stvoreni su uslovi za sanaciju regionalnog putnog pravca Bar- Sutorman- Virpazar. Svjedoci smo da bi veliki broj turista nastavio obilazak ove regije da je put bolji. Crmnička sela će uskoro, ostvariti svoj puni potencijal kako u turuizmu, tako i u poljopriredi“, zaključio je Peričić.

Izvor: Barinfo / Autorka Vjera Knežević Vučićević

Popodnevni nastavak sjednice...

Autorka:  MILA VUKOSAVOVIĆ 
Četiri sata popodnevnog dijela XIX sjednice SO Bar obilježile su diskusije započete u prijepodnevnim dijelu: izvještaj o radu predsjednika Opštine i organa i službi lokalne uprave za 2023. godinu i završni račun Budžeta. 

Odbornik Aleksandar Lekić je komentarišući Budžet, podsjetio na nerealizovane projekte Opštine Bar (olimpijski bazen, otkupni centar voća i povrća, izgradnja dječjeg vrtića koji su planirani još prije deset godina), nazvavši ih “knjigom tajni. Lekića je zanimalo zašto je tek prošle godine upućena inicijativa Ministarstvu zdravlja za izgradnju zdravstvenog bloka, kada je to vladajuća stranka kao programsko opredjeljenje iznosila još od 2014. godine.

Dr Rade Stanisavljević je pohvalio izgradnju parka kod Sportske dvorane Topolica. Upitao se da li je umjesto bivšeg hotela Inex opravdano izdavanje dozvole za gradnju novog velikog hotela, s obzirom na potencijalno ugrožavanje magistrale i neposredne blizine željezničke pruge. Stanisavljevića je zanimalo i da li je planirana revizija Budžeta.

Mr Aleksandar Barlović je pohvalio izvještaj, navodeći da je on ogledalo rada predsjednika i organa lokalne uprave u prošloj godini. “To potvrđuje i pozitivan nalaz revizorske komisije”, istakao je Barlović i dodao da je: “Opština Bar odgovornom budžetskom politikom i domaćinskim odnosom, doprinijela razvoju i prosperitetu grada”. 

Dr Marka Stoiljkova raduje činjenica da je Opština Bar prepoznala potrebu za izgradnju nove bolnice i urgentnog centra u Baru. On je zamolio za uvid u inicijativu koja je tim povodom upućena Ministarstvu zdravlja, kako bi se ažurirala papirologija. 

Odbornica Sehera Kalender smatra da se, kada su u pitanju infrastrukturni radovi, malo uradilo. Apostrofirala je otežano odvijanje saobraćaja na dionici od kružnog toka kod škole “Meksiko” do tunela Ćafe, kao i saobraćajne gužve od Šušanja ka Sutomoru. Odnos prema barskim muslimanima, koji traže lokaciju za izgradnju džamije u Baru, smatra diskriminatorskim. 

Odbornik Omer Vukić je pohvalio koncepcijski sadržaj izvještaja o radu predsjednika Opštine i završnog računa za 2023. godinu. “Godi iznos od 1 400 000 eura koji je izdvojen za lokalne puteve, a značajno je i što su otpočeli radovi na izgradnji sale škole Mrkojevići, koji je finansiran sa 150 000 eura opštinskih sredstava, iako je to nadležnost Vlade CG”, kazao je Vukić .On je govorio i o stavkama u kapitalnom dijelu budžeta, te pohvalio preciznost u analitičkom dijelu izvještaja.

Odbornicu Milenu Božović zanimali su podaci koji se odnose na programe podrške preduzetnicima, kao i rezultati podrške, s obzirom da Opština već pet godina daje bespovratna sredstva. Sugerisala je da Opština Bar opredijeli sredstva za kupovinu lijekova starijim sugrađanima, a govorila je i o neophodnosti izgradnje Centra za stare. “Poželjno bi bilo otvoriti call centar za građane Bara, kako bi lakše dolazili do informacija iz domena lokalne uprave”, sugerisala je Božović. 

I odbornica Adela Kalamperović pohvalila je projekte izgradnje sale u “Mrkojevićima” i rekonstrukciju puta R-29, koji vodi kroz Mrkojeviće.”Važno je najaviti da je Opština Bar nastavila izgradnju vodovodne mreže na Velikom pijesku”, istakla je Kalamperović i upitala da li su pokrenute aktivnosti za izgradnju podmorskog ispusta na ovom području. 

Odbornik Lazar Macanović je komentarisao kapitalni dio Budžeta, a odbornik Momčilo Leković javni poziv Turističke organizacije Bar za izdavanje štandova tokom koncerta povodom Dana nezavisnosti, koji će biti postavljeni na platou ispred Sportske dvorane Topolica. “Zakup zemljišta za štandove morao bi biti plaćen. To je ozbiljan propust preko kojeg ne bi smjeli prelaziti”, naveo je Leković. 

Branislav Nenezić, predsjednk SO Bar, sa mjesta odbornika, replicirao je Lekoviću da je javni poziv TO Bar za štandove potpuno transparentan. 

Odbornik Radomir Novaković Cakan je upitao: “Da li se na štandovima ispred Sportske dvorane izdaju fiskalni računi”?

Za Novakovića je porazno da je realizacija kapitalnog Budžeta 50 %. Potencirao je da ne postoji realizacija sredstava koje se slivaju u Budžet i upitao da li se tehnički mogu ispratiti i ispoštovati želje investitora. Njega je zanimalo i da li su naplaćene komunalije od investitora iz 2023. godine, da li plaćaju svoje obaveze. 

Uslijedili su odgovori predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića, nakon završenog dijela rasprave u prvom krugu:

“Put R-28 je u nadležnosti Uprave za saobraćaj. Mi u tim projektima sarađujemo, jer smatramo da se tako brže može doći do rješenja, koja su od vitalne važnosti. Danas je isplaćena revizija projekta, a finansiranje radova biće obuhvaćeno državnim Budžetom za 2025. godinu”, pojasnio je Raičević.

“Pitanje izgradnje urgentnog bloka pokrenuli smo u februaru prošle godine, a za tu investiciju imali smo i ponudu na bazi privatno-javnog partnerstva. Od te ponude ne odustaje ni sadašnji menadžment, ali je državna administracija spora”, kazao je Raičević.

“Broj zaposlenih u Opštini, čine i zaposleni u mjesnim zajednicama, ali i pripravnici”, jedan je od odgovora koji je dao predjsednik Opštine Bar na odborničke komentare. On je potvrdio i da je budžet za plate značajno povećan, ali da zaposleni nisu dovolnjo plaćeni.

“Da li je do izgradnje bazena u Baru trebalo ranije da dođe? Jeste. Ali sada, kada se ovo pokrenulo, treba da se potrudimo da obezbijedimo dovoljno sredstava da taj posao funkcioniše”, smatra Raičević. 

Kao bitno, Raičević je naglasio i početak izgradnje Dnevnog centra u Baru. “Radovi se odvijaju predviđenom dinamikom, ali već sada treba razmišljati kako da sve funkcinoiše”.

Kritike koje se odnose na neformiranje otkupne stanice za poljoprivredne proizvode, Raičević smatra opravdanim. “Nažalost, nema zainteresovanih”, istakao je on.

Za odbornicu Seheru Kalender, odgovor predsjednika Opštine je glasio: “Nije predsjednik Opštine taj koji daje zemljište, pročitajte, upravo su odbornici oni koji o tome donose odluku”. 

Ovo je dio komentara koje je predsjednik Opštine Dušan Raičević saopštio nakon prvog kruga rasprave. Uslijedili su odgovori sekretara Sekretarijata za sport i mlade Gorana Simića i sekretara Sekretarijata za investicije i imovinu Stefana Šuštera, a potom i drugi krug rasprave o izvještaju o radu i završnom računu Budžeta. 

U drugom krugu rasprave govorili su: Valentina Minić, Naser Kraja, Vesna Drašković, Aleksandar Lekić. Ponovo su odgovarali sekretari Šušter i Simić, a potom su izvještaj o radu predsjednika Opštine i organa i službi lokalne uprave za 2023. godinu i završni račun Budžeta, izglasani sa po 19 glasova za, po dva odbornika su bila protiv i po dva uzdržana.

Skupština nastavlja rad sjutra u 10h.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar