15 jun.- Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starim licima

 starac

Nasilje nad starijima ne smije biti tabu tema!

Caritas u Crnoj Gori već godinama unazad daje doprinos obilježavanju 15. juna Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim licima. Ove godine, Caritasov tim je tim povodom posjetio naše starije korisnike, kako u gradskom tako i ruralnom području i sa njima razgovarao o važnosti prepoznavanja i prijavljivanja razičitih oblika nasilja.

Zlostavljanje starijih je često skriveno i potcjenjeno, o njemu se ne govori a nekada nije ni vidljivo pa se ono uglavnom ne prijavljuje. Jadranka Dragović, Caritasova socijalna radnica, koja je prethodnih dana o ovoj temi razgovarala sa našim starijim sugrađanima, smatra da je važna edukacija kako starijih tako i ostalih članova društva kako bi se nasilje moglo prepoznati i prijaviti.

“ Danas obilježavamo Dan borbe protiv zlostavljanja starijih lica. Činjenica je da je nasilje nad starima teže identifikovati i da je ono postalo opšti društveni problem, njegove posledice reflektuju se u različitim područjima društvenog zivota. Ono što je važno i prioritetno jeste prevencija. Trudimo se da svojim terenskim radom i posjetama edukujemo starija lica, članove njihovih porodica i ljude koji imaju bliski kontakt sa istim, o važnosti prepoznavanja i sprječavanja nasilja nad starim licima”, objašnjava Dragović.

Prilikom terenskih posjeta povodom ovog značajnog datuma, Caritasovim korisnicima je podijeljen i edukativni materijal o ovoj temi, a kako bismo podržali i globalnu kampanju koja se ove godine realizuje pod slogoanom #Refuse To Abuse, snimili smo i kratak video u čijoj su pripremi učestvovali kao akteri i neki od korisnika.

Učestalost nasilja nad starijima postao je globalni društveni problem koji ugrožava ne samo zdravstveno stanje već i njihova osnovna ljudska prava. Zlostavljanje starijih se nedovoljno prepoznaje i od strane samih straijih i od strane profesionalaca. Zajedničkim djelovanjem i podizanjem svijesti javnosti o važnosti prevencije i prijavljivanja nasilja nad starijima možemo uticati na smanjenje njegove rasprostranjenosti.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar