Danas sa Skupštine opštine Bar

edi so 1

U prijepodnevnom nastavku XXV sjednice SO Bar usvojena su dva Izvještaja o radu sa finansijskim izvještajem za 2020. godinu – za DOO “Lovstvo” i DOO “Možura”.

Poučeni ranijom praksom, malo ko je očekivao da će rasprava o DOO “Lovstvo” trajati gotovo dva sata, uz petnaestak obraćanja i replika.

Direktor preduzeća Marko Brnjada je u uvodnoj riječi napomenuo da izostanak predviđenih finansijskih sredstava nije uticao na rad, ali i istakao dobar odnos lovaca kao korisnika usluge firme.

Milan Nešković (Demokrate) zapitao je skupštinu i javnost “zašto uopšte postoji ovo preduzeće i kakvi su benefiti građana, kad se, u suštini, radi o lovu kao hobiju”, te da ono ne donosi nikakvu dobit, zaključivši “Kakvo preduzeće – takav i izvještaj”. Sa “nepotrebnošću postojanja preduzeća” složio se i nezavisni odbornik Savo Pavlović, potencirajući kako je vrijeme da se prekine farsa, odnosno “nečiji ćef da lovi treba da plaćaju sami lovci, a ne građani Bara iz budžeta”.

Miloš Šušter (URA) bio je potpuno suprotnog mišljenja, tvrdeći da “Lovstvo” treba unaprijediti a ne ugasiti, a s njim se složio i Aleksandar Markolović (DPS), istakavši da “ukinuti lovstvo jer ne donosi novac znači isto što i ukinuti Komunalnu policiju ili druge službe”.

Božo Janković (DPS) je ukazao na glasine o krivolovu u NP Skadarskom jezeru i potencirao da prioritet nad nerezidencijalnim lovcima moraju imati barski lovci, te da “treba dobro paziti ko sve lovi u barskim lovištima”. Njegov partijski kolega Asim Andrić je sugerisao da se pronađe strategija za smanjivanje štete poljoprivrednim proizvođačima u Mrkojevićima od strane divljih životinja i da se obrati pažnja kakvo se oružje koristi u lovištima nedaleko od naseljenih područja.

Amir Arabelović (Biram CG) se dotakao marketinga i p.r. službe ovog preduzeća, pitajući kako se oglašava, navodeći da je visina stavke za marketing samo 100 eura za godinu, te da komuniciranje s javnošću putem društvenih mreža i sajta koji je samo na našam jeziku ne služi svrsi. Momčilo Leković (Demokrate) se složio sa Arabelovićem da su potrebna veća sredstva za marketing kako bi se privukli strani lovci i ostvario prihod, i predložio snimanje spota u te svrhe. On je obratio pažnju na, kako je rekao, “nelogičnost da azilom za napuštene životinje ubuduće gazduje DOO ‘Lovstvo’, a ne ‘Komunalno preduzeće’”.

Miroslav Knežević (DPS) je tražio odgovor na pitanje kakvo je zdravstveno osiguranje lovaca koji dolaze iz drugih država i šta ono obuhvata.

Direktor Marko Brnjada je, odgovarajući na pitanja, pored ostalog, istakao da “preduzeće ne duguje nijedan cent, a služi, pored ostalog, i održavanju lovišta i očuvanju bezbjednosti na terenu, jer bi bez njih vladalo bezakonje na tom polju”. Potencirao je da se neće dopustiti krivolov nigdje, pa ni u Nacionalnim parkovima, niti “zloupotreba pozicije ili ugrožavanje digniteta radnika i opštine Bar”. Naveo je da dozvola za lov strancima uključuje i zdravstveno uvjerenje, ali da bi “kao u drugim državama možda trebalo tražiti dodatno zdravstveno osiguranje”, zatim da je u 2019. godini šezdesetak stranih lovaca lovilo u našem reonu ali da je u 2020. broj bio manji zbog korone, te da “za marketing nisu utrošili ni tih 100 eura”, ali da imaju namjeru da, skupa sa Turističkom organizacijom, predstave svoju ponudu u inostanstvu.

Izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem za 2020. godinu DOO “Lovstvo” je usvojen sa 22 glasa “za”, četiri “protiv” i jednim “uzdržanim”.

Senad Arabelović, izvršni direktor doo “Možura”, obrazlažući Izvještaj, naglasio je da je od 2012. godine na deponiju istovareno 600.000 tona otpada, što je više od polovine predviđene zapremine. Objasnio je kako je urađeno konceptualno rješenje za izradu novih sanitarnih kada, ali da se s konkretizacijom tog projekta mora brzo početi.

Momčilo Leković (Demokrate) je primijetio značajan pad profita u odnosu na prošle godine i istakao kako zabrinjava činjenica da će na Možuru biti deponovan i otpad s naftnih platformi. Takođe Demokrata, Milan Nešković, istakao je neophodnost što hitnije izgradnje sanitarnih kada jer “ova deponija očigledno ima vrlo ograničen rok trajanja”. Zabrinutost popunjenošću deponije izrazili su i Omer Vukić (SDP) i Miloš Šušter (URA).

Šušter je takođe predložio da se gradovima koji u prvoj turi “nisu bili predviđeni za deponovanje otpada na toj lokaciji, a morali su biti prihvaćeni zbog pritiska Vlade, naplućuje puna ekonomska cijena od 38 eura, a ne 20 kao do sada“, jer je ovakvo stanje “nerealno”. Amir Arabelović je upozorio na neprijatne mirise koji se od deponije šire ljeti istočnim vjetrom do nekih od najljepših barskih plaža.

Na kraju je i ovaj izvještaj usvojen, sa 21 glasom „za“ i četiri „protiv“.

Sjednica Skupštine opštine Bar popodne je nastavljena Izvještajem o radu Turističke organizacije Opštine Bar za 2020. godinu, sa finansijskim izvještajem. Ova, sedma tačka dnevnog reda, objedinjena je sa devetom: Informacija o pripremi ljetnje turističke sezone 2021. godine. Uvodno izlaganje imao je mr Emil Kukalj, direktor TO Bar.

Odbornici su listom pohvalili Izvještaj, a najiskusniji među njima, Miloš Šušter, rekao je da je Kukalj mladi Baranin koji zna svoj posao i obavlja ga na pravi način. Uz pohvalu, Momčilo Leković je imao i manje kritike, ali konstruktivne, na čemu je zahvalio i direktor TO.

U drugom krugu rasprave za riječ se javio i Omer Vukić, ali samo zbog toga, kako je naveo, da TO i njen direktor ne budu uskraćeni za pohvalu i SDP, što što je izazvalo glasno odobravanje u sali. Izvještaj je usvojen sa 21 glasom „za“ i tri „uzdržana“.

Naredna tačka dnevnog reda: Informacija o realizaciji Ugovora o pružanju javnih usluga i finansiranju LJE „Radio Bar“ DOO, za 2020. godinu bila je, neočekivano, najburnija. Neočekivano – zbog toga što „Informacije“ obično prođu bez velike rasprave, kao i bez glasanja, jer uglavnom budu samo „primljene k znanju“.

Branka Nikezić je kazala da je isprovocirana izvještajem na dvije-tri stranice koji je vrlo diskutabilan i ne odgovara onome što je obaveza jednog budžetskog potrošača Opštine Bar. Ona je dodala da je zaista smjelo napisano za nekog ko tereti budžet Opštine za 300.000 evra godišnje, da je na sjednicama SO Bar u više navrata grubo prekršen zakon.

Iz Radija podsjećaju, nastavila je Nikezićeva, da u nadležnosti SO Bar nije razmatranje, raspravljanje niti odlučivanje o radu njihovog medija, jer pravo Osnivača u ime Opštine Bar vrši Savjet Radio Bara, u skladu sa zakonom i Odlukom o osnivanju. Pošto se sve ovo može tumačiti i ovako i onako i pošto i ovaj materijal ne može biti kredibilan da se o njemu raspravlja, ona je predložila da se usvoji zaključak da se „Osnivački akt na osnovu kojeg smo sklopili ugovor s Radio Barom, definiše izmjenama i dopunama i tačno isprecizira što je Radio Bar kao budžetski potrošač u obavezi da uradi pred Skupštinom Opštine“.

Odbornici vladajuće koalicije koji su diskutovali imali su primjedbi na to što se niko, kako su naveli, nije udostojio iz Radio Bara da dođe, ispoštuje odbornike i Skupštinu i makar pročita informaciju koja je proslijeđena. Ako ne iz rukovodstva Radija, onda barem iz Savjeta.

Sa druge strane, Momčilo Leković je rekao da je forma ispunjena i ispoštovan zakon i da neće glasati za zaključak.

U ime nadležnog Sekretarijata za društvene djelatnosti, Sekretarka mr Irina Dabović je naglasila da iz Radija redovno stižu izvještaji i da su i ovog puta formalno ispunili zakonsku obavezu, a nije na njoj da komentariše suštinu nego na odbornicima.

Predsjednik Opštine Dušan Raičević je kazao da Opština sve ovo vrijeme ni za cent nije uskratila opštinska preduzeća, javne ustanove i Radio Rar.

„Svi oni koji su korisnici sredstava iz budžeta lokalne uprave, imaju obavezu, moralnu, ljudsku, prema odbornicima i građanima Bara da informišu kako, na koji način, u kom obimu su utrošena sredsta koja su upravo ti građani Bara obezbijedili.

Izvještaji Lokalnog javnog emitera u Baru koji svakog mjeseca od Opštine dobija ono što mu pripada, ili 300.000 godišnje, moraju da budu sadržajniji i oni moraju da udostoje svojim prisustvom ovaj lokalni parlament“, rekao je Raičević.

Zaključak koji je predložila Branka Nikezić usvojen je sa 15 glasova „za“ i pet „protiv“.

Potom su odbornici upoznati sa Informacijom o aktivnostima JP „Morsko dobro“ na području Opštine Bar u 2020. godini i planiranim aktivnostima u 2021. godini, kao i sa Informacijom o aktivnostima JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“ na području opštine Bar u 2020. godini i planiranim aktivnostima u 2021. godini.

Uvodničar u posljednju tačku dnevnog reda „Predlog Programa podrške razvoju poljoprivrede za mlade poljoprivrednike 2021-2024 – mladi u agrobiznisu“, bila je Sanja Mitrović, Sekretarka Sekretarijata za privredu. Poslije kraće diskusije i opšte podrške Programu, Predlog je jednoglasno usvojen.
Izvor: Barinfo / Željko Milović-Milan Vujović

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar