Održano poetsko – guslarsko veče u prepunoj sali Dvorca kralja Nikole

guslle 3

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano održalo je promociju Guslarske škole „Sandić“, iz Beograda u vidu poetsko – guslarske večeri.

Veče je održano u Dvorcu kralja Nikole

Naime, škola Sandić nalazi se na redovnom letnjem kampu u Vili Zagrađe, u Zagrađu, Sutomore, pa je to iskorišćeno da se preko Nekazanog predstave građanima grada Bara. Mnogima od njih ovo je bio prvi susret sa Barom, pa svoje impresije ne kriju. Kao pripremu za ovo veče u toku dana obišli su Stari Bar, Staru maslinu i Hram Sv. Jovana Vladimira. Narednih dana planiraju da obiđu i ostale znamenistosti grada a sve usklađujući svoje obaveze sa školom guslanja.

guslle 1

Otvarajući poetsko – guslarsko veče Labud N. Lončar, predsjenik udruženja Nekazano, pozdravio je goste i poželio im dobrodošlicu u Bar. Pozdravio je i posebne goste Slobodana Zekovića, paroha Barskog, Mr Slobodana Čurovića Apisa –pjesnika iz Podgorice, Borislava Golubović Gorča – epskog pjesnika i Miodraga Čabarkapu – novianra I pjesnika, kao i Veselina Ćetkovića pokretača NVO „Dani Zagrađa“ koje ove godine nastavlja svoj rad po dvadeset sedmi put. Zahvalio se KC Bar i svim prijateljiama na pomoći pri realizaciji ove večeri .

guslle 4

Govoreći o guslama Lončar je istakao značaj gusala kroz istoriju za sve narode sa naših prostora i kazao da su u proteklim vremenima one predstavljale svojevrsnu „ram“ memoriju koja je čuvala i održavala sjećanje našeg naroda. Gusle su bile svojevrsna biblioteka, novina, knjiga a u često su služile kao svojevrsno pozorište. Gusle su sve ono što je kroz riječ a ne pisani trag sačuvalo sve važne istorijske događaje.

Kao dobar domaćin predao je dalje vođenje večeri Vukojici Sandiću, osnivaču i vlasniku Guslarske škole Sandić koji je na briljantan i duhovit način vodio dalji program. U programu ispred škole „Sandić“ učestvovali su: Miloš Tanasković, Mihailo Stevanović, Svevlad Simanić, Petar Manojlović, Aleksa Rončević. Etno pojci; Anastasija Popović, Marija Sandić. Guslari gosti: Radoman Gluščević i Gorčin Slović. Iz udruženja "Svetosavnici" svoje stihove su govorili Mr Slobodan Čurović Apis. Borislav Golubović i Miodrag Čabarkapa.

Ispred udruženaj Nekazano publici su se svojim stihovima predstavili Radomir Puco Dragićević – epski pjesnik i Nataša Lečić – pjesnikinja.

guslle 2

Na kraju programa koji je zbilja bio bogat a kretao se od etno pjevanja, preko guslanja i sviranja dvojnica do govorenja poezije ispred udruženja Nekazano Lončar se zahvalio gostima I učesnicima I imajući u vidu prepunu salu pozvao ih da I iduće godien dođu u Bar I da u renoviranoj kino sali zajedno okupe veći broj posjetioca tj. da se što većem broju građana Bara predstave sa svojim umijećima.

U toku večeri ispred Nekazano dodijeljeno je Priznanje Školi gusala Sandić za dioprinos očuvanju tradicije, kao i širenju kulture i saradnje u regionu. Ispred škole gusala dodijeljene su Zahvalnice Mr. Slobodanu Čuroviću Apisu i Labudu N. Lončaru za izuzetan doprinos i nesebičnu pomoć Školi u razvoju gusla i epske poezije, kao i njegovanju i očuvanju tradicionalnih, duhovnih, istojiskih, kulturnih i svih drugih zavjetnih vrijednosti.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar