Poezija u ambijentu covida...

labud u koroni

Labud N.Lončar- Internacionalni ambasador mira.


Titula ima na pretek, da neke spomenemo: Počasni doktorat internacionalnog Romskog univerziteta (Cologne, Germany), priznanja Human Rights Watch, Zlatne medalje i priznanja od Balkanskog udruženaj umjetnika, iz Teksasa, Indije, Bangladesša, Perua, Sirije, Srbije, Hrvatske, Švedske, Italije, Rusije, Bugarske...
Posebno drago priznanje za osvojeno treće mjesto na konkursu međunarodne Asocijacije admirala, generala i ratnih veterana (ICO).

Postavili smo niz pitanja Labudu i on je kazao:

Svijet umjetnosti, književnosti, pozorišta je u doba COVIDA prešao na onlajn dešavanja. Svi smo se prilagodili datoj situaciji, pa je moja poezija zahvaljujući društvenim mrežama stigla na sve kontinente.

labud 1

Objavljivao sam na raznim međunarodnim grupama poezije svoje radove. Za taj rad nagrađen sam mnogim priznanjima i diplomama. Čak i zvanjima. Priznajem da svako nagrada godi pa makar ona bila i virtuelna ili samo počasno. No, ne zanosim se previše sa tim. Ono što me oduševljava je činjenica da se svaka objavljena pjesma u tim grupama i udruženjima pažljivo analizira a komentari su veoma detaljni. Posebno su pažljivi i detaljni komentari iz azijskog i arapskog svijeta, što nije slučaj kod domaćih autora ili komentatora. Ovo virtualno iskustvo nam jasno kaže da se sve promijenilo i da elektronska knjiga polako preuzima primat nad štampanom knjigom, bez obzira sviđalo se nama to ili ne. Pandemija stvara i ekonomsku krizu a elektronska knjiga je ipak jeftinija od štampane knjige. 

labud 2

U knjižarama se sve manje prodaju knjige jer je stanovništvo svedeno na puko preživljavanje. Pandemija sa ograničenim kretanjem nas sputava da pođemo do biblioteke i iznajmimo knjigu, a biblioteke često ne rade zbog mjera zaštite od virusa. Svako od nas na svom telefonu, tabletu, kompjuteru ili laptopu može pronaći mnoštvo dobrih i besplatnih knjiga, od klasika do poezije mladih Autora.

labud 3

Novi stvaraoci su tu sa novim idejama i energijom a stari i dokazani stvaraoci su premoreni.  Mnogi potcenjivački gledaju  na "navalu" stvaralaštva. Naravno prisutniji je kvantitet od kvaliteta ali se to polako brusi i dotjeruje. Lično znam nekoliko autora kojima smo sugerisali i savjetovali na početku njihovog stvaralaštva da su  danas  to već sjajni pjesnici i pjesnikinje.

labud 4

Znam neke pjesnike koji kažu da nikada ne bi slali svoje radove na konkurse i takmičenja. Zašto? Ako si siguran u svoj kvalitet zašto da ne šalješ? „Tamo šalju radove loši pjesnici“... Pa pošalji svoj rad, savjetuj nekog, nauči nekog.... Ne, sve se svelo na velike i male. Veliki su svi zaboravili da su bili mali. A mali?  Mali rastu i mnogi od njih iznenađuju ljepotom svoje riječi. Kako god bilo, priznanja uvijek gode ali se ne treba previše zanositi već treba uporno i predano raditi na sebi i na poeziji uopšte.

auto klime bakovic 1