Rt dobre nade @ postavka preplitanja

dr lut 1

Pokrenuta inicijative, da se zvanično odredi lokacija za spomenik umjetniku Urošu Toškoviću.

toshkot

Višeslojna postavka HOMMAGE UROŠU TOŠKOVIĆU, koja je organizovana povodom dvije godine od umjetnikove smrti, 03.03.2021. godine, u Umjetničkoj galeriji “Velimir A. Leković” u Baru, svojim konceptom izmiče svakom definisanom prostoru i vremenu. Njen cilj je biti van vremena, u EPIFANIJI, u tom dragocjenom trenutku prosvjetljenja otetom svakom očekivanom poretku stvari.

Galerija u Baru, odabrani je prostor, koji zbog svoje spratnosti nudi promjenu nivoa doživljavanja i tumačenja. Prostor, zahvaljujući izloženim instalacijama (“ostacima svijeta”), drvo, kamen, žica, krpa, plastika... koje je izbacilo more na Uroševu obalu, postaje artefakt koji sam sebe izlaže. Nastaje jedna nova, radikalno drugačija postavka – POSTAVKA PREPLITANJA.

dr lut 3

Postavku PREPLITANJE čini 14 Uroševih radova iz fundusa galerije "Velimir A. Leković", koji su dobijeni na dar prije desetak godina od "Radionice duše" g-dina Moše Todorovića, uglednog mecene iz Beograda, kao i tri instalacije koje su napravljene od predmeta pronađenih na Obali na kojoj je Uroš stvarao zadnjih godina.

Autor postavke dr Milun Lutovac imao je namjeru da poveže mitske slojeve svijesti savremenog čovjeka sa Uroševim djelom, pa su tako nastale instalacije : “Uranova kob”, “Chronosova srdžba” i “Oslobođeni kiklop”, kao i platno “Rađanje Afrodite iz morske pjene”, koje je 13. 02. 2021. iznešeno na Obalu i nesvakidašnjim performansom, posvećeno umjetniku Urošu Toškoviću.

“Uroša nije držalo mjesto. Kao da se bojao da će postati plijen već ulovljenih. Bio je oštar i spreman da se zubima drži za vjetar. Kao vješt imitator i rugalac, posebno kada je pritvornost drugih bila u igri, znao je da podražavanjem ljudskog govora i gestikulacije fascinira prisutne stand-up darom. Međutim, dobro je znao i za granicu i vrijednost svog i tuđeg prostora i vremena. Udaljavao se naglo i bez riječi, kao da odlazi na neko samo svoje, “sveto mjesto” – navodi u intervjuu za Graciju Lutovac.

dr lut 2

“Sloboda koju je Uroš imao bila je skupa. to je možda i najveća poruka koju nam je ostavio u amanet. UMJETNOST NE TRPI KOMPROMISE” , ističe Lutovac.

Performans na Obali u Baru: ‘CAP OF GOOD HOPE’, 13.02.2021. godine, na mjestu gdje je Uroš stvarao bio je uvod u postavku HOMMAGE UROŠU TOŠKOVIĆU, 03.03.2021. u galeriji “Velimir A. Leković”. Međutim, pored neobičnog performansa i slojevite postavke omaža, pod nazivom “PREPLITANJE”, osnovna ideja organizatora je pokretanje inicijative, da se zvanično odredi lokacija za SPOMENIK UMJETNIKU, i osmisli otvoreni, višenamjenski paviljon umjetnosti, gdje bi se okupljali ne samo umjetnici, nego i ini poštovaoci crnogorske likovne scene.
Autor projekta, doktor teorije savremene umjetnosti Milun Lutovac.

auto klime bakovic 1