Miranović: „U Mikijevim slikama prepoznajemo/otkrivamo zaboravljeni dio sebe“

mk i 1 

Na Barskom ljetopisu otvorena izložba Milovana Mikija Radulovića.

Sinoć je u izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja Bara, otvorena je izložba poznatog crnogorskog umjetnika Milovana Mikija Radulovića, u sklopu likovnog programa ovogodišnjeg izdanja „Barskog ljetopisa“.
Postavku čine Radulovićevi najnoviji likovni radovi u njegovom prepoznatljivom maniru, nastali tokom 2021/22. godine.
Izložbu je otvorila dr Anastazija Miranović, likovna kritičarka i selektorka likovnog programa „Barskog ljetopisa“ koja je, prije svega, istakla žaljenje zbog činjenice da umjetnik, zbog saobraćajnih zastoja, nije u prilici da prisustvuje otvaranju.
Prema njenim riječima, slike Mikija Radulovića bi se mogle posmatrati kao „neprekinuti friz/vremeplov sjećanja koji svoju esenciju pronalazi/skriva u svijetu djetinjstva/prirode.“
„Miki Radulović cijelog svog stvaralačkog života slika jednu sliku, a nju čini neprikosnoveni „trijumvirat“ - priroda, kuća, čovjek, odnosno, zdravlje, sloboda, ljubav. Ukoliko spoznamo i osvijestimo ove datosti otključavanje koda Radulovićeve umjetnosti u ravni je prirodnih algoritama/algoritama prirode“, istakla je Miranović.
Milovan Miki Radulović rođen je 1947. godine u Nikšiću. Pedagošku akademiju, grupa likovno vaspitanje u Nikšiću završio je 1972. Pet godina kasnije diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Miloša Bajića, a 1980. godine magistrirao kod prof. Radenka Miševića, na istom fakultetu.
„U simbiozi realno-irealnog, kognitivno-osjetilnog Radulovićevi pejzaži istovremeno iritiraju i ignorišu, privlače i odbijaju, uzbuđuju, odišu dječačkom čednošću, tvore specifičnu, ličnu, “mentalnu geografiju“, prepozatljiv krajolik kulture sjećanja po kojem smo nekad hodili, jer, u Mikijevim slikama prepoznajemo/otkrivamo zaboravljeni dio sebe“, rekla je Miranović.
Izložbom na Barskom ljetopisu ujedno se obilježava se 50-godišnjica Radulovićevog stvaralaštva koji je svoje prvo samostalno predstavljanje imao 1972. u Nikšiću.
„U (ne)sebičnoj igri približavanja/udaljavanja od sebe bivšeg/sadašnjeg umjetnik se koristi ovladanim egzekutivnim metodama - višeplanskim strukturalnim rješenjima, simboličkim figuralnim akcentovanjem, provjerenim kolorističkim ansamblima uz nezanemarljivu dozu pigmentnih iznenađenja. Brada, glavice, bjeline, crveno-žuti, narandžasto-plavi, zeleni ditirambi životu, zamamna, neizgažena prostranstva, šumski proplanci i vatra što plamti u ognjištima kamenih, slamnatih kuća griju dušu, hrane ego odseljenog, otuđenog čovjeka/zavičajca. Milozvučnom nostalgijom prizivaju nemušti, neiskvareni svijet kojeg smo posjedovali i u jednom trenutku pustili da nepovratno ode“, kazala je Miranović.
Radulović, koji je priredio oko 30 samostalnih i učestvovao na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, dobitnik je više značajnih nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva. Pripadao je umjetničkoj grupi "Generacija 9", a član je ULUCG-a od 1987. godine.
Kako je istakla Miranović, „amblematični, kontrolisani haos Radulovićeve slike produkt je igre dječaka koji ne želi da odraste“.
„Pater familias je istodobno zaigrani dječak (u) umjetnosti. Otuda hiperprodukcija u dahu nastalih djela, krokija koji nerijetko (p)ostaju „najveće“ slike, pune intenzivne, kondezovane energije, koncentrisanih doživljaja, sponatanosti, vitalnosti, života“, zaključila je ona.
Izložba Radulovićevih radova je u postavci do 15.avgusta 2022.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar