Najava - ponedjeljak, 1. avgusta na Ljetopisu

hh 

Prvi avgustovski dan na Barskom ljetopisu proteći će u znaku programa bARS selekcije.

Najprije će, na barskom korzou kod statue Popa Dukljanina, u 20.30h, biti otvorena izložba starih fotografija „Bar. Događaji.“ autora Željka Milovića i Anta Bakovića. Sat vremena kasnije, u 21.30h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, Mirsad Kurgaš će promovisati knjigu „Česme (hajrati i zadužbine u barskom kraju).

Izložba „Bar. Događaji.“ predstavlja nastavak prošlogodišnje postavke „Bar. Ljudi.“ u saradnji NVO Mediteran Multimedia i Barskog ljetopisa. Cilj izložbe je podsjećanje na ljude koji su ugradili dio sebe u temelje modernog i savremenog Bara i događaje koji su promijenili izgled i funkcionisanje grada i opštine. Postavka na atraktivnom mjestu, barskom korzou, omogućava da fotografije vidi mnogo veći broj ljudi, Barana i njihovih gostiju, nego što bi bio slučaj u zatvorenim prostorijama.
Na izložbi će biće prikazani snimci iz fundusa višedecenijskog hroničara objektivom Anta Bakovića, ali i radovi drugih, mahom anonimnih fotografa, iz prve polovine XX vijeka.
Željko Milović je književnik, novinar i publicista, urednik portala Bar Info. Prvi je laureat godišnje nagrade časopisa „Komun@“ za promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore i dobitnik književne nagrade „Ćamil Sijarić“ za zbirku pripovijetki. Autor je 12 knjiga poezije i proze, samostalni autor ili koautor 8 monografija i prigodnih publikacija o Baru, te jedne monografije o crnogorskoj pop-rock muzici. Autor je i dokumentarnog filma „Bar na vremenskoj kapiji“. Urednik je u izdavačkoj kući „Mediteran Multimedia“ iz Bara. Ovo je treća izložba fotografija i memorabilija koju potpisuje Željko Milović („Najljepše su pjesme tebi ostale – prve tri decenije barskog pop-rocka“, „Bar. Ljudi.“).
Anto Baković fotografijom profesionalno počinje da se bavi krajem šezdesetih godina, kao mladi hipik koji je lutao širom SFRJ, kada su mu prvi radovi objavljeni u „Slobodnoj Dalmaciji“. Od januara 1977. živi u Baru. Slobodni fotograf postaje 1986. godine, a dvije godine kasnije pokreće poznati foto-video studio „Yugophoto“. Njegove fotografije iz Bara objavljivali su svi važniji dnevni i revijalni listovi sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Imao je nekoliko samostalnih izložbi i učestvovao u velikom broju grupnih i on-line postavki. Autor je zbirke poezije „Obično oko nasukano“ i koautor knjige “Tradicionalna barska kuhinja”. Bio je jedan od prvih članova Udruženja književnika “Ars Antibari”, član uprave Biciklističkog kluba Bar, predsjednik Udruženja ronioca Bara, jedan od osnivača Društva Dalmatinaca u Baru, predsjednik NVO Mediteranski centar fotografije, pokretač „Mont press photo“ konkursa za najbolju novinsku fotografiju u crnogorskim medijima, jedan od pionira barskog internacionalnog TV festivala za čije je prvo izdanje usnimio film, pokretač projekta „Omnia Vita Ex Mare”… Danas je urednik portala „Jedro“.

 Cesme Hajrati

Knjiga „Česme (hajrati i zadužbine u barskom kraju), prema riječima dr Jahja Fehratovića, predstavlja značajan doprinos istraživanju ukupnog kulturnog nasleđa barskog kraja s obzirom da je Kurgaš na veoma kvalitetan način uspio da istraživački obuhvati impozantan broj zadužbina iz različitih vremenskih perioda koje u cijelosti ili djelimično i danas postoje, a svjedoče po izuzetnoj razvijenoj kulturi življenja u ovom drevnome gradu na obali Jadranskoga mora.
Moderator ove književne večeri biće Radomir Petrić, novinar.
Mirsad Kurgaš diplomirao je na Višoj školi unutrašnjih poslova u Beogradu. U periodu od 1984. do 1992. godine radio je kao Viši inspektor u službi Republičkog ministarstva unutrašnjih poslova. Od 1997. godine živi i radi u Baru kao samostalni preduzetnik Zlatarskooptičarske radnje “Mirza”. 2010. godine osniva NVO “Broj 19 – Number 19”, sa ciljem promovisanja i afirmacije vjerskog, kulturnog i istorijskog nasljeđa crnogorskih građana islamske vjeroispovijesti kao autohtonog evropskog naroda, kao i revitalizacije i očuvanja vjerske i kulturne baštine i međusobnog upoznavanja i dijaloga uz širenje kulture, mira, tolerancije, razumijevanja i suživota među narodima, vjerama i kulturama u Crnoj Gori i šire.
Kao rezultat naučno-istraživačkog angažovanja u oblastima revitalizacije i očuvanja vjerskog i kulturnog identiteta crnogorskih građana islamske vjeroispovijesti, kao i aktivnosti na humanitarnom planu bez obzira na rasu, pol, vjeroispovijest kako u Crnoj Gori tako i van nje, objavio je i preko tri stotine članaka, a uz to je i zaslužan za proglašenje Mevluda Hafiza Gaševića kao nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore. Suosnivač je džemata “Novi Bar” i prve Islamske knjižare u Baru. Kao autor i dopisnik agencije SANA, objavio je i brojne članke u Glasu Islama i Reviji Sandžak.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar