Pohod u planine

apinn 1

More, planina, jezero- to je blagodet, rijetka privilegija jedne turističke destinacije.

Bar to ima - sa 46 kilometara morske obale, planinu Rumiju i razuđene obale Skadarskog jezera u dužini od 64 km.


Piše: Biljana Dabić


Da bi se sadržajnost i raznolikost prirodnih resursa mogli što kvalitetnije prezentovati turistima, Turistička organizacija Bar je za predstavnike turističkih agencija, hotelijere... turističke poslenike u nedelju organizovala „Pohod u planine“.

apinn 2

-Cilj nam je da upoznamo dručiju ponudu Bara. Vjerujemo da ćemo u narednom periodu imati više ovakvih aktivnosti, kazao je direktor Turističke organizacije Bar Emil Kukalj koji je najavio da će TO Bar u narednom periodu raditi na daljem markiranju i remarkiranju postojećih staza, kao novih staza u saradnji sa planinarskim društvima.
-Vjerujem da će ovo biti odlična ponuda za turiste, a i naše sugrađane, kazao je Kukalj.
Aktivni turizam je sve atraktivniji i tražen od strane turista koji dolaze u Crnu Goru. Barska rivijera u zaleđu ima mnogo toga za ponuditi- od agroturizma, vinskih cesti, krstarenja Skadarskim jezerom, obilazaka kulturno –istorijskih znamenitosti do planinarskih staza...

apinn 5

Jedna od zvaničnih staza koja ima markraciju i djelimičnu signalizaciju je Baltina- Bijela Skala-Pinčići.
Ukupna dužina pješačke staze je 5,2 kilometra, od Baltine preko Rumije do Pinčića koju je grupa prešla za nepunih pet sati, uz duže i kraće foto pauze, u pratnji tri profesionalna planinarska vodiča – Ilije Vukotića, Darka Pepđonovića i Igora Perčobića (Planinarski klub Rumija)
Po programu od Baltine, na padinama Rumije, sa 650 mnv krenulo se pješačenjem do vrha –Bijela Skala 903 mnv . Srednje zahtjevna staza, ukupnog uspona oko 250 metara „savladana“ je za nekih sat vremena. To je zbog uspona i najzahtjevniji dio staze, bezbjedan i bez kritičkih tačaka, a „težina“ izlaska zaboravi se u momentu kada se sa Bijele Skale otvori pogled na Bar i zelene prevoje kršne Rumije

billan

Nakon što se grupa od 50-tak turističkih radnika odmorila na prelijepom vidikovcu, pješačenje je nastavljeno ka Pinčićima. Ovaj dio staze ima pogled na Skadarsko jezero , u nižim kotama na ostrva – gorice i srednovjekovne manastire. Prelazak preko planinskog prevoja omogućava uživanje u drugačijoj vegetaciji. Pažnju mame stabla hrasta čije razgranate krošnje djeluju raskošno u svom višestoljetnom postojanju, orhideje boje ciklame, žute ...ljekovito bilje – majčina dušica ... omamljuje svojim mirisom.

biljka1

Spuštajući se prema Pinčićima srećemo i grupu turista iz Švajcarske koji su krenuli da osvoje istu stazu ali sa druge strane. Vodiča nisu imali.
-Na svakoj planinarskoj turi bi trebao sa grupom da bude licencirani vodič. Kod nas se još ne poštuje ta obaveza koja se u svijetu podrazumjeva. Dešava se i da se ljudi zalutaju, izgube se, uhvati ih panika...U planine se ide sa vodičem, kaže licencirani planinski vodič Darko Pepđonović.

apinn 9

Nakon dolaska u Pinčiće, organizovanim kombi prevozom spuštamo se do Murića koji imaju najljepšu plažu na Skadarskom jezeru u čijoj blizini su i ostra na kojima su manastiri Beška, Starčevo..
Brodom dolazimo do Pješačca gdje se vrijedni domaćin potrudio da u prijatnom ambijentu uživamo u gastronomskim specijalitetima, ribi iz Skadarskog jezera.

apinn 10
Bar je grad na dvije čarobne obale koje spajaju predivni planinski prevoji!

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar