Dan u Šestanima

barjak ses

Foto priča iz Šestana.

skup ses 

Juče je u Šestanima, na lokalitetu Selita, u selu Lukići, održana je prva manifestacija "Dan u Šestanima" čiji je generalni pokrovitelj bila Turistička organizacija Bar.

Na starom okupljalištu ovih krajeva, koje je poznato po svojim bunarima sa ljekovitom vodom, i oko bogate šestanske sofre, pored brojnih predstavnika lokalne samouprave i osoblja diplomatskih predstavništva Italije i Hrvatske, okupilo se oko 500 osoba.

hrana ses

Manifestaciju je nakon intoniranja državne himne otvorio predsjednik Skupštine Bar Branislav Nenezić koji je, poput direktora TO Bar Danila Orlandića, već duži vremenski period isticao da i MZ Šestani poput ostalih barskih područja treba da dobije svoju prepoznatljivu svetkovinu. Okupljenim građanima organizator manifestacije, Udruženje građana Šestani Bar, prenijelo je i upućene pozdrave iz Francuske od strane predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića, dok je za naredna okupljanja najavilo i tematske sadržaje iz kulture, sporta, ekologije, nauke i privrede.

nosnje ses

Udruženje građana "Šestani" prisutnima je ukazalo na brojne građevinske poduhvate i aktuelna nastojanja Opštine Bar na revitalizaciji ovog nekada veoma pasivnog i zaboravljenog podrumijskog predjela.

sestankke

Dan izuzetnih jesenjih boja dodatno su uljepšali mnogobrojni mladi u narodnim nošnjma, a za dobar i dinamičan provod bio je zadužen orkestar Ljuba Markovića. U razdraganoj atmosferi uživali su svi prisutni, od najmlađe tromjesečne Anastasije Radonjić do 85-godišnja Stane Marstjepović, dok su u kolu, koje nije prestajalo, svoje mjesto našli i 81-godišnji Marko Vučetić i 93-godišnji Leka Vučetić.

kolo sest
Interesovanje za premijerno izdanje ove turističko-propagadne manifestacije, pored Bara, Ulcinja i Podgorice, prevazišlo je i granice Crne Gore tako da su se zovu starog zavičaja odazvali brojni predstavnici dijaspore, među kojima je bio i Mićo Vučić koji je za ovu priliku sa svojom porodicom specijalno došao iz Čikaga! I ovom prilikom, kao što je i pravilo tokom brojnih tradicionalnih okupljanja, prikupljana su sredstva za izgradnju infrastrukture i obnovu starih zdanja.

zdravica ses

"Dan u Šestanima" biće održavan barem jednom godišnje i njegovim dešavanjima biće promovisani autentični predjeli ovog drevnog kraja koji se ponosi svojom milenijumski starom ženskom nošnjom, prepoznatljivom ruralnom arhitekturom, bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem koje potiče iz perioda Duklje, sakralnom prošlošću koja njeguje sjećanje da su i barski nadbiskupi stolovali u ovim krajevima, kao i sa svojim znamenitim ličnostima.

U potpisu, Udruženje građana "Šestani"

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar