O mogućnostima zapošljavanja i trendovima na tržištu rada u prekograničnom području Albanije i Crne Gore

arh arh 

Konferencija će se održati 24. i 25. aprila u hotelu Princess u Baru sa početkom od 9:30 časova.

Konferenciju organizuje Fondacija Biznis start centar Bar u saradnji sa partnerima Privrednom komorom Crne Gore i Agencijom za međunarodni razvoj Albanije (AIDA) u okviru projekta “Vještine za održivo zapošljavanje i inkluzivni ekonomski rast prekograničnog područja Albanije i Crne Gore” - Vještine za posao Albanija-Crna Gora. Projekat je podržan Programom prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014- 2020 kroz Instrument predpristupne pomoći (IPA II).

Opšti cilj projekta je unaprijeđenje zapošljivosti i preduzetničkih vještina nezaposlenih mladih i žena kao ključne ciljne grupe, ali i pružanje održive podrške poslodavcima u prekograničnoj oblasti, koji su ključni akteri u suočavanju sa izazovima nezaposlenosti.

Imajući u vidu prioritetne razvojne sektore u prekograničnoj oblasti (turizam, ugostiteljstvo, informaciono-komunikacione tehnologije, poljoprivreda i međusobno povezani sektori), i uz konsultacije sa poslodavcima i drugim relevantnim zainteresovanim stranama, doprinos ostvarenju cilja će se postići kroz:
• Povećane profesionalne vještine i kompetencije nezaposlenih mladih i žena u prekograničnom regionu kako bi se zadovoljile potrebe za zapošljavanjem u sektoru turizma, ugostiteljstva i ICT-a;
• Razvijene vještine samozapošljavanja /preduzetništva – strateško planiranje, umrežavanje, marketing i prodaja, e-poslovanje – u oblasti ICT-a, turizma, ugostiteljstva, gastronomije i tradicionalnih zanata;
• Uspostavljen prekogranični brend za promociju lokalnih proizvoda i usluga.

Na konferenciji će javnost imati priliku da upozna trenutnu situaciju i trendove u prekograničnom području Crna Gora i Albanija na polju zapošljavanja, preduzetništva, vještina i očekivanja mladih. Polaznici će biti upućeni u projekat, specifične ciljeve i očekivanja, a naš cilj je da sa institucijama podrške potpišemo saradnju u sprovođenju projekta, saopštili su organizatori.

Ciljni učesnici konferencije su mladi potencijalni korisnici projekta, predstavnici malih i srednjih preduzeća, institucija, lokalne vlasti, predstavnici agencija za zapošljavanje, nevladinih organizacija, predstavnici obrazovnih institucija (stručnih škola, visokih škola i fakulteta) i predstavnici medija.

Sve informacije o Konferenciji i učešću na istoj  putem e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na broj telefona 069379258.

Agenda događaja. 

DNEVNI RED 

PRVI DAN 24.04.2023.

9:30 – 10:00 Dolazak učesnika
10:00- 10:15 Pozdravni govor – Predstavnici Privredne komore Crne Gore, Predstavnik/ca AIDA-e, predstavnici Joint Technical Secretariata (Sanja Todorović)
10:15-10:30 Prezentacija projekta sa odgovorom na pitanja – BSC Bar.

10:30- 11:00 Trendovi na tržištu rada u Crnoj Gori – trenutna situacija, ograničenja i mogućnosti, govornik je predstavnik Zavoda za zapošljavanje g. Milutin Vučinić.

11:00-11:30 Trendovi na tržištu rada u Albaniji - trenutna situacija, ograničenja i mogućnosti Govornik je predstavnik Zavoda za zapošljavanje ili Poslovnog udruženja iz Albanije ili pridružene partnerske institucije.

11:30- 12:00 UNDP Crna Gora – Programi za podršku razvoju preduzetnišva i zapošljavanja mladih u Crnoj Gori – Dženana Šćekić, Regional Programme on Local Democracy in the WB (ReLOaD2) Montenegro

12:00- 12:30 Kafa i umrežavanje 

DRUGI DAN 25.04.2023.

9:30 – 10:00 Dolazak učesnika

10:00- 10:30 Strategija cjeloživotnog preduzetničkog učenja i Programi podrške mladima, ženama i malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori – Anđela Gajević, Ministarstvo ekonomskog razvoja.

10:30- 11:15 Mladi i obrazovanje – potrebne vještine i kompetencije za buduće zapošljavanje i za omladinsko preduzetništvo
Prof Dr Darko Lacmanović (Fakultet za turizam),
Prof Dr Sandra Đurović Fakultet za poslovnu ekonomiju i parvo Bar
Gost iz Albanije
Ajla Jadadić – Unija mladih preduzetnika

11:15-11:30 Zaključci i potpisivanje sporazuma o saradnji

11:30 -12:00 Kafa za umrežavanje

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar