Alexandar Dragicević reaguje na tekst o lokaciji Velja Gorana

gorana 1 

Zašto je lokalna zajednica ostavljena da se sama bori protiv investitora i države?

Zamislite da živite u selu Velja Gorana u zaleđu Bara. Selo koje ima potencijal za razvoj poljoprivrede, ruralnog turizma, sporta. Prelijepo mjesto za život i rad.
A onda jednog dana bivša vlast bez vizije i strategije razvoja odluči da će u sred vašeg sela da bude kamenolom i to baš na par stotina metara od vaše kuće.
Automatski se gubi sav potencijal razvoja, jer prašina koja pada po usjevima čini poljoprivredu nemogućom, miniranje, konstantna buka, oblaci prašine i desetine kamiona koje prolaze kroz vaše selo uništavaju čak i razgovor razvoja turizma.
Kako se zemljište kao resurs može samo jednom iskoristiti tako vaše selo postaje kamenolom zauvijek.
Imovina je obezvrijeđena, pa ako i hoćete da prodate đedovinu - ne možete jer to niko neće da kupi, onda se pakujete i odlazite da plaćate kiriju i selo umire.
Javne rasprave sprovedene su iza leđa lokalne zajednice. Mještane niko nije pitao šta oni misle o tome da njihova đedovina postane kamenolom a država i nova vlast vam kažu - to vam je što vam je - ćuti i trpi - to tako mora.
E pa ne mora, Crna Gora ima drugih mjesta za kamenolom, pustopoljina i mjesta gdje nema lokalnih zajednica a potencijal razvoja je ograničen. Ali davanje takvih mjesta pod koncesiju se ne isplati invesitrorima, jer moraju da probijaju puteve, grade i voze duže.
Lokalne zajednice ne smiju biti ostavljene kao prije, ne smijemo dozvoliti da se raseljavaju i da bježe sa svojih ognjišta kako bi se opet bogatili pojedinci.
Dužnost svih je da stanemo uz mještane Velje Gorane.
Danas njihovo a sjutra tvoje selo. Nijeste sami !

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar