U susret nastupajućim praznicima...

dr savjeti 

Vrijeme je slavlja, praznika i neizostavne bogate praznične trpeze.

Za mnoge, period opuštanja,često, neumjerenosti i odstupanja od uobičajene ishrane. Kako bismo ove dane pamtili po dobrom društvu i prijatnoj atmosferi, a ne zdravstvenim tegobama, višku kilograma i drugim
neželjenim "uspomenama", ne zaboravimo na nekoliko preporuka pravilne ishrane:
BUDITE UMJERENI.

Sobzirom da je u vrijeme praznika, kod kuće i u gostima, izobilje hrane, kojoj je teško odoljeti, imajte mjeru. Ovo je posebno važno za hronične bolesnike (hipertenzija, dijabetes itd.), ali i one sa povećanim rizikom od (povećanog holesterola ,trigliceridi u krvi, gojaznosti i sl.), kod kojih je ishrana značajan faktor u prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti. Ne zaboravimo na bezalkoholna i alkoholna pića, koja, u neumjerenosti,svaka na svoj način, mogu uticati štetno po zdravlje i pojavu gorušice, mučnine, povraćanja,glavobolje, neželjenih kilograma i dr. 

UŽIVAJTE U RAZNOVRSNOSTI

Vodite računa da su u ishrani i u prazničnim danima zastupljene sve osnovne grupe namirnica, posebno svježe voće, što raznovrsnije, to bolje.
Idealno bi bilo preporučenih 5 porcija dnevno , tj oko 400 g prema preporukama SZO. Ovi bogati izvori vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata su dobri saveznici u jačanju
imuniteta i drugim blagotvornim efektima po zdravlje, posebno u sezoni prehlada i gripa. Citrusi (pomorandže, mandarine, grejpfrut i dr.), kao i nar, kivi , su dobar izvor vitamina C koji je
poznati antioksidans,tj “čistač “toksina iz našeg organizma.
UOBROČENOST.

Iako se dnevni ritam u ovom periodu mijenja, trebalo bi voditi računa da se režim ishrane značajno ne poremeti, te da se održi relativna redovnost u konzumiranju hrane,kroz unos 3 glavna obroka i 2 užine. Redovne obroke ne preskakati u iščekivanju praznične trpeze!

MISLITE NA BEZBJEDNOST HRANE
Najvažnije preporuke za bezbjedne namirnice u novogodišnjoj noći: - Čistoća – pravilno održavanje opšte i lične higijene - Temperaturni režim – temperatura obrade i čuvanja termički obrađenih i drugih namirnica,posebno onih koje spadaju u kategoriju lako kvarljivih (meso i proizvodi od mesa, kolači, ruska i ostale salate sa majonezom, jajima i sl.)
- Uslovi čuvanja
- Hranu ne ostavljati duže od 2 sata na sobnoj temperaturi!
- Kuvane obroke ne čuvati duže od 2 do 4 dana u frižideru.
Voditi računa naročito,o pravilnom i redovnom sprovođenju higijene ruku, koristeći tečni sapun i higijenski ispravnu vodu.Ruke je potrebno prati u trajanju od 20-30 sekundi, jer se hrana najčešće zagađuje prljavim rukama.

MALI SAVJETI
Ne dosoljavati!
Hrana na trpezi je sasvim sigurno već dovoljno slana. Voditi računa o unosu dodatog šećera.
Podijelimo radost i dezert sa bližnjima.
Unositi dovoljno tečnosti prevashodno vode ( 8-10 čaša)!
Izbjegavati unos alkohola na prazan stomak!
Alkohol „otvara“ apetit i doprinosi ukupnom energetskom unosu i izaziva dehidrataciju. Trebalo bi se pridržavati preporuka SZO o konzumiranju jednog alkoholnog pića na dan za žene odnosno, dva alkoholna pića za muškarce.I za vrijeme prazničnih dana ne smijemo zaboraviti na redovnu fizičku aktivnost u trajanju od 60min.svakoga dana!Zato budimo aktivni ,šetajmo, vozimo bicikl, plivajmo, plesimo.Shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji vezano za COVID – 19 infekciju i visokom riziku zaražavanja, obelježavajmo praznike u intimnom, porodičnom krugu.

Čuvajmo svoje zdravlje i zdravlje drugih za naredne godine bezbrižnih proslava! – objavljeno je na oficijelnoj FB stranici Doma zdravlja Bar.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar