Drvena pasara BR-154

pasad

Autor: Čedomir Ratković

Izvor: Barinfo
Prva drvena pasara u cjelini, u dvadesetom vijeku, izrađena je u radionici Jana Gode, u Zelenom pojasu u Baru. Zvuči nevjerovatno, ali je tako. U Baru je oduvijek bilo drvenih barki, nabavljenih iz Boke ili Dalmacije. Svaki vlasnik je održavao svoju barku, a za veće opravke postojali su u Baru i Ulcinju dobri majstori – kalafati ili maranguni.

Dakle, prva drvena pasara izrađena u Baru rađena je od septembra 1976. do juna 1977. godine, kada je, uz malu svečanost, spuštena u more u korijenu sekundarnog lukobrana, gdje je bila privezana sve do izgradnje marine. Pasara je bila dužine 460 cm, širine 167 cm i visine 63 cm. Izrađena je po svim propisima od prvoklasnog materijala. Kobilica je bila izrađena od hrastovine, rebra od murve a oplata od bijelog bora.

Ideja za gradnju drvene pasare došla je iznenada. Jan Goda, univerzalni majstor, predložio je našem društvu, koje je zajednički išlo u ribolov, da izgradi barku od drveta. Ideja je odmah prihvaćena. Ilija Pantović i ja smo imali zaduženje da pribavimo čitav materijal za gradnju, a Peko Tomović da je održava i da kasnije bude registrovana na njega. Registrovana je u Lučkoj kapetaniji u Baru.

 psadddd

Ilija i ja smo vrlo brzo pribavili prvoklasni materijal. Staru hrastovinu smo nabavili u Titogradu, bijeli bor u Plužinama a murvu u Baru, koju nam je poklonio stari Vaso Pantović, Ilijin otac. Pribavili smo i neophodne nacrte i dozvole za gradnju. Rađena su prvo rebra, a zatim i kobilica. Problem je nastao kod sklapanja konstrukcije i postavljanja oplate. Morali smo tražiti stručnu pomoć nekog iskusnog brodograditelja.

Sjetim se ja barskog zeta i ribolovca Jova Popovića, koji je radio u tivatskom Arsenalu. Jovo nam preporuči njegovog kolegu iz Arsenala i majstora brodograditelja Spasoja Pjevalicu. Spasom se dogovorimo da, kad on može, dolazimo kolima po njega. Tako je Spaso, inače gabaritan i veoma duhovit, dolazio kad je mogao i uz flašu viskija sa Janom sklapao barku i pričao bokeške priče.

U junu 1977. godine drvenu pasaru smo porinuli u more. Bila je prava ljepotica. S pravom je mamila poglede ribolovaca i svih prisutnih. Zajedništvo je trajalo do 1983. godine, kada smo Ilija i ja kupili plastične barke sa kabinom. Jan i Peko su nastavili i dalje da koriste barku. Na kraju, Peko je postao njen vlasnik. 

Na svoje posljednje isplovljavanje Peko je išao sa svojom drvenom pasarom BR-154. Rastavili su se zauvijek na pučini. Pasara je ostala sama, nošena vjetrom i morskim strujama. Pronađena je i vraćena u marinu. Danas leži na suvom u marini, a mogla je da služi još puno godina. Ostala je sama, kao da tuguje za svojim vlasnikom.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar