Jedra & vesla

vesla 3

Kako je nekada bilo u Baru...

Piše: Anto Baković


Silovit razvoj nautičkog turizma na našem moru u posljednjih nekoliko godina u mnogome doprinosi zanimanje za jedrenje, koje je itekako važno u stvaranju imidža svakog turističkog mjesta na našoj obali željnog što boljeg pozicioniranja kao turističke destinacije.

regatat 18 62
Sportski Bar je iznedrio je vrhunske košarkaše, fudbalere, rukometaše, karatiste, etc... ali ne i poznate regatne skipere.

Bar ima neumorne kalafate "Bokovac " koji imaju 8 barki sa latinskim jedrom u klubu "Latinsko jedro", i poznati su brend Jadrana i šire.
 Za početak,  neophodno je  da lokalna Uprava za sport  da jaču podršku za održavanje lokalnih regata.


Da podsjetimo oko veslanja,

vesla 5
Srednja stručna škola ima tri fenomenalna vojnička kutera, pa bi se lako  i veslanje moglo vratiti u Bar.

Može li Opština i  Ministarstvo sporta , za početak , finansirati platu jednog zaposlenika u obrazovanju koji bi bio instruktor veslanja u Srednoj stručnoj školi Bar  i bavio se samo tim segmentom obuke kao dio nastavnog plana-prakse, ali i sportskog vanastavnog aktivizma.,  logično uz odgovarajuću finansijsku podršku za održavanje plovila, vesala, i ine opreme.

plakatt
Uzbudljivo je pratiti treninge veslača, takmičenja u veslanju, kako je to nekada bilo, dok je bilo entuzijazma profesora i prijatelja škole.

/Arhivski snimci by MCP/

micunovicc
Treba malo zagrebati prošlost, od prvih koraka utemeljivača ovog sporta u Baru, oficira ratne mornarice i profesora Mićunovića,  i shvatiti da je lako napraviti klub na papiru, ali je teško bez podrške zajednica održati da traje i daje merljive rezultate.
A veslanje je u svom zenitu u Baru trajalo 3 pune godine, unazad desetak godina.

O tome drugi put...

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar