Barkantin “Jadran”na vezu u Baru

 jadran snast

Posada od 156 ljudi...

‘Jadran‘ je trojarbolni jedrenjak tipa barkantin, dug 60 m, širok na glavnom rebru 8,9 m, gaza 4,05 metra. Čelična konstrukcija spajana je tehnologijom zakovica, ima tri palube, a puni deplasman je 761 tona. Visina velikog jarbola je 39,1 m, ukupna dužina svih konopa za upravljanje s 12 jedara je oko 11 km. Brod je na jedra, uz povoljan vjetar i s uvježbanom posadom, postizao maksimalnu brzinu od 15,8 čvorova. Stalnu posadu činilo je 12 časnika, 36 dočasnika i 108 mornara, a autonomnost broda je 15 dana sa zalihama od 32 tone vode i 24,5 tone goriva, objavila je Slobodna Dalmacija.

Da se podsjetimo,
Izvor: Vijesti - Autor Siniša Luković

Kalafatska radionica, odnosno preduzeće “Wooden Boat Bokovac” iz Bara, angažovano je na izradi novih drvenih elemenata snasti za školski brod “Jadran” Mornarice Vojske Crne Gore (MVCG).

Posao vrijedan 300.000 eura sa PDV-om sklopljen je krajem marta, a svi stari drveni elementi snasti su već demontirani sa jedrenjaka koji se već duže vrijeme nalazi vezan u luci Bar i započela je izrada novih, ukupno 21 elemenat drvenih djelova snasti.

Za njihovu izradu je potrebno oko 22 kubika razne drvene građe, 300 kilograma posebnog epoksi ljepila, 155 litara raznih razrjeđivača, lakova i fungicida, te brojne metalne sajle, vijci i okovi.

Prema odredbama ugovora,  izvodjač radova  ima rok “ne duži od 365 dana od datuma zaključivanja ugovora” da završi obiman i komplikovan posao, za koji će Mornarici dati garantni rok od 24 mjeseca.
Radovi su u toku na škveru "Bokovac" u Baru.
Foto: Anto Baković/ Jedro

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar