Preminuo Predrag Supić, dugogodišnji komandant "Jadrana"

supić rm 

Bivši dugogodišnji komandant najreprezentativnijeg i najvrijednijeg broda Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjaka "Jadran", kapetan korvete Predrag Supić, iznenada je preminuo danas u 51.godini života.

Izvor: Vijesti / Siniša Luković

Njemu je pozlilo nakon što je sa porodicom i prijateljima danas prošao kanjonom Nevidio kod Šavnika. Uprkos naporima da mu se ukaže hitna medicinska pomoć, Supić je od srčanog udara preminuo na putu do bolnice.
Predrag Supić je rođen 1971.godine u Prijedoru u Bosni i Hercegovini. Započeo je školovanje na Mornaričkoj vojnoj akademiji bivše JRM u Splitu, i završio ga poletkom devedesetih godina u Beogradu gdje je MVA izmještena iz Splita nakon rata i raspada bivše SFRJ.U redove Ratne Mornarice Vojske Jugoslavije je kao aktivni vojno-pomorski oficir, stupio 1993. a karijeru je gradio kasnije u Mornarici Vojske SCG, a od 2006. u Mornarici Vojske Crne Gore.

Igrom slučaja, čitava njegova karijera vezana je za školski brod "Jadran" na kome je Supić neprekinuto službovao skoro 20 godina i na kojem je prošao sve dužnosti, uključujući i onu najveću - dužnost komadanta tog broda.

Supić je bio možda i najbolji poznavalac "Jadrana" i veliki zaljubljenik u taj 89 godina stari jedrenjak. Iako je rođen daleko od mora, Peđa Supić je bio vrstan i iskusan pomorac koji je "u dušu" poznavao "Jadran", a ostao je zabilježen i kao posljednji komandant tog broda koji je jedrio sa "Jadranom" što podrazumijeva veliko iskustvo i vještinu korišćenja 16 jedara ukupne površine preko 900 kvadrata na tri jarbola tog starog i vrijednog barkantina.

jadran jadran

Supić je u raznim svojstvima, bio ukrcan na "Jadran" u svim dužim međunarodnim krstarenjima tog broda tokom posljednjih skoro 30 godina po čemu je bio jedinstven slučaj u istoriji "Jadrana" od njegovog stavljanja u operativnu upotrebu 1933.godine do danas.

Bio je odličan pomorski pedagog koji je znao da na mlađe kolege, pitomce ali i učenika srednjih pomorskih škola i studente Pomorskog fakulteta koji su imali školska krstarenja i obuku na "Jadranu" prenese svoje veliko znanje o moru, vjetrovima, strujama, navigaciji i plovidbi na tradicionalan način, bez moderne elektronike i drugih savremenih pomagala.

Pritom je na sve te ljude Supić gotovo neprimjetno, prenosio i dio svoje ogromne ljubavi prema "Jadranu", učinivši da i svi oni postanu poštovaoci i zaljubljenici u tsj jedinstven brod-oldtajmer.

Posljednjih nekoliko godina kapetan korvete Predrag Supić obavljao je štabne dužnisti u N3 odjeljenju (operativni poslovi) u Komandi Mornarice VCG u Baru. Sa porodicom je živio u Herceg Novom a iza sebe je ostavio suprugu i dvoje maloljetne djece. Kapetan korvete Predrag Supić biće sahranjen u utorak na groblju kod crkve Svetog Spasa na Toploj u Herceg Novom.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar