“Nekazano”- na jugu Srbije

aniški 1
Integralan raport “Nekazanog” sa pjesničke manifestacije

 

aniški 4
Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano bilo je gost Niškog kulturnog centra i Udruženja književnika Čegar iz Niša. U sklopu književnog programa pod nazivom „Nekazano i prijatelji" a zahvaljujući ljubaznim domaćinima pripadnici udruženja Nekazano obišli su spomen obeležje „Ćele kula" a zatim spomen sobu Stevana Sremca i Branka Miljkovića gdje ih je ljubazna domaćica Jelena Bogdanović upoznala sa istorijatom spomen obeležja kao i biografijama i malo poznatim detaljima iz života pomenutih, književnih, velikana. Članovi udruženja Nekazano Anika Vuletić, Vinka Marstijepović Lerinc, Natalija Novaković, Stevan Stijović i Labud N. Lončar posjetili su pjesnikinju i humanistu Marinu Adamović na njenom štandu „Banka dobročinstva" popričali i uručili joj po jednu svoju knjigu. Udruženje pisaca Čegar organizovalo je radni ručak kom su prosustvovali i predstavnici Udruženja književnika Branko Miljković, i to Jovica Đurić Major i Aca Mitrović Lahor gdje je uz prijateljsko druženje dogovorena i saradnja ova tri prijateljska udruženja. Ovom prilikom Lončaru su uručene antologije od oba udruženja, jer je isti objavljivao svoje radove dugo godina kod istih. Na regionalnoj „Tv Belle Amie" u popodnevnom programu o saradnji udruženja Nekazano i Čegar i uopšte o poeziji i izdavaštvu govorili su Miroslav Mišo Bakrač i Labud N. Lončar govoreći o saradnji i budućim planovima, kao i činjenici da je Nekazano objavilo knjige niških pisaca i pjesnikinja Marine Adamović, Suzane Tasić, Slavke Vojinović i pomenutog Bakrača, kao i prvo izdanje za Crnu Goru romana „Carigradski drum", Bratislava Petrovića iz Bele Palanke.

aniški 2 

*

U punoj sali Niškog kulturnog centra održano je pjesničko veče pod nazivom „Nekazano i prijatelji", moderator večeri ispred NKC bila je Tatjana Milenković, koja je briljantno vodila veče a koje je izvedeno u vidu promocije dvije knjige i to „Ružičasto sunce" bugarske pjesnikinje i prevodioca Dimane Ivanove i „Ne daj mi da odem" barske pjesnikinje Vinke Marstijepović Lerinc, čiji je izdavač „Nekazano". Pjesnikinja iz Zete, Anika Vuletić upoznala je prisutne sa biografijama obje pjesnikinje, a o knjizi Dimanove govorila je pjesnikinja Safeta Osmičić koja je za ovu priliku doputovala iz Holandije gdje i živi, dok je o Vinkinoj knjizi publiku upoznao Lončar, čitajući recenziju a koju je isti napisao. Naravno, obje pjesnikinje su pročitale po jednu svoju pjesmu dok je jednu Vinkinu pjesmu pročitala moderatorka Tatjana. U nastavku večeri svoje pjesme govorili su pjesnikinje i pjesnici Mirjana Svetozarević, Miroslav Mišo Bakrač, Ljubinka Buba Vranić, Anika Vuletić, Natalija Novaković, Vinka Marstijepović Lerinc, Jovica Đurić Major, Aca Mitrović Lahor i Safeta Osmičić.

*
Za muzički dio večeri pobrinuo se Milorad Cvetković pjevajući i izvodeći na svojoj gitari pjesmu „Sudba" koju je napisao Lončar a Cvetković komponovao muziku na istu. Dok je Natalija Novaković u svom stilu otpjevala pjesmu „Zajdi, Zajdi".
Posebno dragi gosti na ovoj večeri bili su pjesnici iz Leskovca, na čelu sa pjesnikinjom Goricom Doderović, koji su došli da pozdrave svog prijatelja Lončara. Tako su pored Doderovićje svoje stihove govorili Jovan Dimitrijević, Vladimir Lukić, i Zoran Jovanović.

aniški 3 

*

Privodeći ovo zbilja posebno veče kraju Tatjana Milenković se zahvalila svim prustnim pjesnikinjama i pjesnicima na prisustvu a posebno je pozdravila Minju Ilijevu, čuvenu kulturnu radnicu Niša i regiona, uz burno odobravanje prisutnih. Čast da zatvori ovo zbilja uspjelo veče pripala je Labudu N. Lončaru, predsjedniku Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano koji se obratio prisutnim gostima i zahvalio prije svega Niškom kulturnom centru i Tatjani Milenković na srdačnom dočeku i realizaciji ove večeri. Tom prilikom izrazio je posebnu zahvalnost Udruženju pisaca Čegar i Miroslavu Miši Bakraču, Mirjani Svetozarević i Ljubinki Bubi Vranić bez kojih nebi došlo do saradnje sa NKC a samim tim ni do ove večeri.
„ Hvala Niškom kulturnom centru i gospođi Tatjani Milenković na pomoći i realizaciji ove zbilja emotivne večeri. Večeri kada su pjesmu i svu pozitivnu energiju udružili pjesnici Crne Gore, Srbije, Bugarske i Holandije. Kada su se sreli pjesnici četiri regionalna udruženja - Nekazano, Čegar, Branko Miljković i pjesnici Leskovca. Hvala Miroslavu Mišu Bakraču, Mirjani Svetozarević što su nas spojili sa NKC i gospođom Tatjanom. Što su nam omogućili da besplatno obiđemo kulturno istorijska dobra grada Niša a prije svega Ćele kulu. Hvala što su nas upoznali i sa niškim noćnim provodom, uz muziku i piće. Posebno bih za ovo veče izdvojio impresivnu energiju i ljubav u punoj sali za vrijeme predstavljanja Nekazano a posebno me radovala činjenica da je više od pedeset posto prisutnih u sali objavljivalo svoje radove u Nekazano, da su mnogima među njima objavljene knjige kod nas a mnogi od njih su i članovi udruženja Nekazano. Beskrajno ponosan. Hvala Niš!" - riječi su Lončara po završetku manifestacije „Nekazano i prijatelji".

*

Ekipa Nekazano se vraća u Bar preko Zlatibora gdje ih u svom domu čeka Aleksandar Jovanović, sekretar udruženja sa spremljenim delicijama Zlatibora, poprotokolu kako drage goste ljudi ovog kraja dočekuju.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar