Svuda pođi, doma dođi

milancce 

Boravak u Bostonu zimi je kao boravak na Kraljičinoj plaži ljeti, a to podrazumijeva veoma naporan dolazak i odlazak i veliko uživanje između toga.


Piše: Milan Vujović


Kad čovjek usred zime odluči da putuje, mora da bude spreman za nepredviđene događaje. Zbog sniježne oluje u Istanbulu morali smo da odložimo povratak za tri dana. Bilo je, već prema tradiciji, malo maltretiranja na aerodromima od strane policije i carinske službe, ali poslije onoga što je pretrpio Novak Đoković u Melburnu, sve lakše pada.

* * *
Na boravak u Bostonu negativno su uticale jedino vijesti iz Crne Gore o sveopštoj lošoj klimi. Naravno, dvije teme su mi gnječile mozak: rast broja zaraženih od korone i politička situacija, koju nikako nisam uspjevao da razumijem. A i po povratku se pitam da li je na sceni lirska izdaja epskih razmjera ili epska izdaja lirskih razmjera?

* * *
A jedna izrazito loša vijest stigla je iz Bara, o mladoj majci troje djece Zumreti Nerdi koju je suprug prebio do smrti. Nesrećnoj ženi ponovila se sudbina majke. Nerde su odgovorna romska porodica koja se godinama trudi da školuje svoje mlađe članove, da se bilo čime, pa ni po obrazovanju, ne razlikuju od svojih vršnjaka. O Zumretinoj mlađoj sestri Đulijeti svojevremeno sam pisao kao o bistroj, ljupkoj djevojčici, tamnih, sjetnih očiju.
Mnogi su reagovali na taj tragičan događaj. Od političara se, koliko vidim, oglasila samo predsjednica SO Bar. Ostali, izgleda, nemaju kad, od „lirike“ i „epike“.

* * *
Predlažem da se crnogorskim poslanicima ograniči mandat na jedan četvorogodišnji period ili eventualno dva. Poslije toga bi trebalo da se vrate na svoja radna mjesta ili da probaju da ih zasnuju ako ih nisu imali. Po isteku mandata poslaničku platu bi mogli da primaju najduže šest mjeseci.
Ko je „za“? Više od pola miliona građana Crne Gore.
Ko je „protiv“? Nekoliko stotina političara.
Ima li „uzdržanih“? Nema.

* * *
U moru neprovjerenih i šarlatanskih informacija o koroni, s pažnjom pogledam kad se oglasi „naše gore list“, dr Marija Backović, sa Pasterovog instituta u Parizu. Djeluje odmjereno, pouzdano i stručno...

* * *
Prilično pouzdana informacija o rastu novozaraženih jeste, čini se, mjerenje koncentracije virusa u kanalizacionoj vodi. Početkom januara kada su te brojke u Bostonu počele da opadaju, znali smo da je pik omikrona prošao i da će za nekoliko nedjelja brojevi testiranih i zaraženih početi da opadaju. Tako je i bilo.
Mjerenje otpadnih voda je, u Americi, vodeći indikator za COVID brojke.
Stručnjaci, naime, tokom pandemije analiziraju otpadne vode kao precizniji pokazatelj prisustva virusa, jer tu se, kao u ogledalu, oslikavaju svi, i zaraženi i asimtomatski slučajevi i oni koji se nisu testirali.

* * *
Počinuo sam otkad sam blokirao na Fejsbuku teoretičare raznih zavjera koji su iz pismenih zadataka iz srpskohrvatskog redovno dobijali jedinicu, rijetko dvojku, i zauvijek ostali nepismeni; kao i tkz. političke analitičare i „nezavisne (i nezadovoljne) intelektualce“, čiju smo ideju vodilju upoznali prilikom njihovog prvog teksta i sad nas svakodnevno, po nekoliko puta, bombarduju varijacijama na istu temu; zatim kolumniste koji su uvjereni da im je „svaka ka’ Njegoševa“; pa političare i njihove apologete i evet efendije, koji imaju stalnu potrebu da nam nešto pojasne; itd, itd.
Da nije Baćka Milačića i njegovih briljancija duha na malom prоstoru, ne bih više ni ulazio na Fejsbuk.

* * *
Dešava se u jednoj barskoj prodavnici:
„Da li da stavim ovo u kesi?”
„Stavi ga prvo u akuzativ, kumim te Bogom!”

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar