Gost Jedra - mr Emil Kukalj direktor TO Bar

kukalj 1

Iza nas je sada i zvanično jedna od najtežih godina po turizam u svijetu.

Bar i Crna Gora nisu izuzetak pa se drastičan pad broja dolazaka i ostvarenih noćenja mjeri u hiljadama.

Mr Emil Kukalj direktor TO Bar govori o turizmu i Turističkoj organizaciji Bar.

Prema posljednjem presjeku stanja u Baru je na 29.01. boravilo ukupno 823 gosta, najviše u privatnom smještaju. U odnosu na isti uporedni period prošle godine to je za 42% manje turista. Razlog za ovoliki pad turističkog prometa je već svima dobro poznat, epidemija COVID-19, odnosno loša epidemiološka situacija u zemlji, ali i na emitivnim tržištima.

Turistički poslenici naše opštine po prvi put su se našli pred situacijom na koju nisu mogli da utiču i gdje nije bilo moguće planirati aktivnosti ni u kratkom roku. Tim Turističke organizacije Opštine Bar se takođe našao pred izazovom sa kojim nije imao iskustva, ali sa ove vremenske distance uvjeren sam da smo postigli najbolji mogući rezultat obzirom na okolnosti i našu opštinu predstavili onako kako i zaslužuje. Pored drastičnog pada u naplati prihoda uspjeli smo realizovati brojne aktivnosti, a inovativnim pristupom pokazali da se i u ovakvim okolnostima može napraviti iskorak u odnosu na konkurenciju.

bar simbol 1

Početkom prošle godine TO Bar je predstavila turističku ponudu opštine nastupima na brojnim sajmovima ključnih emitivnih tržišta, a učešće smo uzeli i na virtuelnim sajmovima.

Počeli smo sa radom na izradi “Strategije razvoja turizma do 2026.godine”, usvojili metodologiju rada, odradili brojne intervjue sa interesnim stranama i već dobili situacionu i tržišnu analizu na odobrenje i komentare. Upriličena je edukativna radionica u cilju unapređenja znanja i vještina zaposlenih iz oblasti digitalnog marketinga.

Kako se kanjoning i avanturistički turizam intenzivnije razvijao, Službi zaštite su obezbijeđena dva kompleta najkvalitetnije opreme u cilju veće bezbjednosti prilikom obilaska kanjona.

Po drugi put organizovana je akcija “Pohod u planine” koja za cilj ima popularizaciju aktivnog odmora i zaleđa, a radilo se i na unapređenju uslova boravka u ruralnom području. Oko 150 km pješačkih staza je uređeno i markirano, i u kontinuitetu se održavaju.

Turistička ponuda grada je obogaćena sa solarnim stablom (klupom) koje se nalazi na trgu kod Novog bulevara, kao i prvom javnom punionicom za vozila na električni pogon.

Organizovana je i manifestacija povodom Dana zaljubljenih, a pomagali smo i u organizaciji drugih manifestacija.

Akcija „Za još ljepši grad“ je ove godine organizovana XX put po redu. Usled epidemije korona virusa pravila konkursa su bila izmijenjena u odnosu na prethodne godine, te su se prijave dostavljale isključivo pute e-maila.

U cilju upoznavanja potencijalnih turista sa prirodnim ljepotama i kulturno-istorijskim nasljeđem za vrijeme korona virusa urađen je promotivni film, a potom organizovana je virtuelna tura Skadarskim jezerom kao i virtuelna tura kroz Stari Bar, koja je promovisana putem društvenih mreža i interneta.

bar simbol 2

Ugostili smo studijske grupe novinara iz: Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Njemačke. Pokrenuli smo kampanju “doBAR dio ljeta”, kojom smo povećali vidljivost u zemlji i na tržištu Srbije i Bosne i Hercegovine. Organizovali smo dvije veoma uspješne online panel diskusije, “Razvoj turizma u ruralnim područjima” povodom Svjetskog dana turizma i “Kako se pripremiti za ljetnju turističku sezonu 2021” sa renomiranim panelistima. i Evropska unija je odobrila novčana sredstva za dva projekta, EMOUNDERGROUND i WRECK4ALL.

Iz oba projekta TO Bar će bespovratno dobiti sredstva ukupne vrijednosti u iznosu od 224 351 eura. U susret praznicima potrudli smo se da jedan dio grada okitimo nešto raskošnije, a realizovali smo i tradicionalnu akciju “Najljepši novogodišnji izlog” u nešto drugačijem formatu.

Osim navedenih bilo je i drugih projekata i inicijativa u kojima se TO Bar aktivno uključila.

Sa brojnim aktivnostima nastavljamo i ove godine. U planu je postavljanje skulpture “I Love Virpazar”, u toku je izrada turističke mape Bara, postavljanje klupa na panoramskoj ruti, obnova turističke i saobraćajne signalizacije u užem dijelu grada, nastavak rada na “Strategiji razvoja turizma do 2026. godine”, osmišljavanje nove atrakcije, izrada mape pješačkih staza, i mnoge druge aktivnosti sa ciljem unapređenja turističke ponude Bara.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar