XXI sjednica SO Bar

totalle

Dvadeset prva sjednica SO Bar počela je minutom ćutanja kojom je odata počast Amiru Musliću, načelniku Službe zaštite i spašavanja, preminulom 16. oktobra.

 

minut cutanja

O njegovom liku i djelu govorio je predsjednik Opštine Dušan Raičević, naglasivši, pored ostalog, da je pokojni Muslić stručno i odgovorno obavljao sve povjerene zadatke. U ljeto 2018. bio je i odbornik u SO Bar.

Predsjednik SO Mićo Orlandić potom je informisao da je Dejan Đurović podnio ostavku na mjesto odbornika i da će ga zamijeniti Bogić Beli Mitrović. Đurović je sa skupštinske govornice kazao da mu je uvijek biila posebna čast što je odbornik u SO Bar, a odbornicima se kratko obratio i Mitrović.

beli

Orlandić je još informisao i da je formiran poseban klub odbornika koji čine Osman Đokić, Slavica Adžić i Savo Pavlović, kao predsjednik tog kluba.

osman

Pošto je prethodno odbijen predlog Miloša Šuštera da se odlože četvrta, šesta i osma tačka dnevnog reda, sa 22 glasa „za” usvojen je predloženi dnevni red.

dule u klupe

Predloge Odbora za izbor i imenovanja saopštila je njegova predsjednica Branka Nikezić. Umjesto Sonje Simonovske, za člana odbora direktora DOO Sportsko-rekreativni centar Bar, imenovana je Jelena Đukanović; umjesto Ksenije Popović, predsjednica Upravnog odbora Javnog preduzeća Kulturni centar postala je mr Dina Desančić, a umjesto Vuka Vujovića, za zamjenika člana Opštinske izborne komisije imenovan je Novica Vojinović. Sve troje razriješeni su dužnosti na lični zahtjev. Dvadeset dvoje odbornika je diglo ruku za ove predloge.

Na predlog Mića Orlandića rasprava je objedinjenja za drugu i treću tačku dnevnog reda: Polugodišnji izvještaj o ukupno ostvarenim primicima i ukupno izvršenim izdacima i Predlog Odluke o izmjenama Odluke o Budžetu Opštine Bar za 2020. godinu. Uvodničari su, u ime predlagača, bili Ivana Backović, sekretarka Sekretarijata za finansije i Vido Dabanović, sekretar Sekretarijata za imovinu, zastupanje i investicije. Potom se razvila zanimljiva diskusija, koja je povremeno odstupala od dnevnog reda, naročito poslije izlaganja i replika nekih oborničkih veterana, poput Branke Nikezić i Vasilija Laloševića, ali i mlađih kao što su dr Miroslav Knežević, Momčilo Leković i Božidar Janković.

Većinom glasova usvojene su druga i treća tačka. Za polugodišnji Izvještaj o ukupno ostvarenim primicima i ukupno izvršenim izdacima glasala su 24 odbornika, dok je 6 bilo protiv, a nije bilo uzdržanih. Za predlog Odluke o izmjenama Odluke o Budžetu Opštine Bar za 2020. godinu glasalo je 25 odbornika, pet je bilo protiv, a nije bilo uzdržanih.

Poslije polusatne pauze sjednica koju ste mogli da pratite u direktnom prenosu putem talasa Radio Bara je nastavljena preostalim tačkama dnevnog reda koje su takođe usvojene većinom glasova.

Prijedlog Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta usvojen je sa 21. glasom za i jednim protiv, bez uzdržanog glasa.

Uvodno slovo imala je predlagač, resorni sekretar Nikoleta Pavićević.

“Članom 239 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata propisano je da do donošenja plana generalne regulacije Crne Gore, investitor plaća naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, a visinu, uslove, način, rokove i postupak plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta propisuje jedinica lokalne samouprave, uz prethodnu saglasnost Vlade. Skupština Crne Gore je na sjednici održanoj 30. jula 2020. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata , koji je stupio na snagu 14. avgusta 2020. godine, a kojim je, između ostalog, propisano da će se do uvođenja naknade za uređenje i gradske rente, ubirati naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta kao prihod jedinice lokalne samouprave. Članom 240a određeno je da su jedinice lokalne samouprave dužne da svoje propise o naknadama za komunalno opremanje građevinskog zemljišta usklade sa odredbama ovog zakona u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Treba istaći da je u odnosu na prethodnu odluku izvršeno umanjenje naknade u zonama 4,5,6 te da je zona 7 oslobođena od plaćanja naknade, pri čemu za sedmu zonu opština nema obavezu komunalnog opremanja. Polazeći od toga da je zainteresovanost investitora za investiranje u ovim zonama u proteklom periodu bilo neznatno, a samim tim i prihodi od rente bili neuporedivo manji u odnosu na prve tri zone, smatralo se da će umanjenje naknade u predmetnim zonama stimulisati zainteresovane investitore za ulaganje i izgradnju objekata na ovom prostoru”, kazala je Pavićević.

saboo

U pretresu povodom ove tačke učestvovali su odbornici Dragan Tufegdžić, Andrea Pajković, Miloš Šušter, Milena Božović, Jovan Popović, Stefan Šušter i Omer Vukić.

Potom su objedinjene peta i šesta tačka, Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o postavljanju odnosno građenju i uklanjanju pomoćnih objekata i Prijedlog u Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izgradnji objekata od opšteg interesa.

Predlagač Nikoleta Pavićević je kazala da se u Odluci o izgradnji lokalnih objekata od opšteg interesa član 3 mijenja i u njemu se kaže da se:

“Lokalnim objektima od opšteg interesa, u smislu ove odluke smatraju se: vodovodna, telekomunikaciona i kanalizaciona infrastruktura, toplovodi; opštinski putevi (lokalni i nekategorisani) i prateći objekti; ulice u naseljima i trgovi; parking prostori, pijace; gradska groblja; podzemni i nadzemni prolazi; javne garaže; objekti distributivne mreže naponskog nivoa do 35 kV trafostanice i vodovi od 110 kV ili manje, rasklopna postrojenja, javna rasvjeta; solarne elektrane od 5 MW i manje; sportski objekti, javne i zelene površine i gradski parkovi, žičare koje se grade na teritoriji lokalne samouprave; objekti privrednog razvoja (privredni objekti, objekti proizvodnog zanatstva, skladišta, stovarišta, robno-distributivni centri, servisne zone, slobodne zone, komunalno-servisni objekti, pumpne stanice) i objekti ruralnog razvoja (poljoprivrede, stočarstva, vinogradarstva, voćarstva i ribarstva)” – istakla je Pavićević i naglasila:

“Lokacije za izgradnju lokalnih objekata od opšteg interesa mogu se određivati samo u zonama koje nisu obuhvaćene lokalnim planskim dokumentima detaljne razrade, ukoliko isti ne predstavljaju smetnju pretežnoj namjeni utvrđenoj planovima višeg reda. Izuzetno, za objekte komunalne infrastrukture (vodovodna, telekomunikaciona i kanalizaciona infrastruktura, toplovodi, opštinski putevi – lokalni i nekategorisani i prateći objekti; ulice u naseljima i trgovi; parking prostori; pijace, gradska groblja, podzemne i nadzemne prolaze, javne garaže, objekte distributivne mreže naponskog nivoa do 35 kV trafostanice i vodovi od 110 kV ili manje, rasklopna postrojenja, javna rasvjeta; solarne elektrane od 5 MW i manje; javne i zelene površine i gradski parkovi, komunalno servisni objekti) lokacije za izgradnju mogu se odrećivati i u zonama zahvata planskog dokumenta detaljne razrade, ukoliko se izgradnjom navedenih objekata bitno ne mijenjaju osnovne postavke planskog dokumenta detaljne razrade i ne mjenjaju granice urbanističke parcele, osim u slučaju kada vlasnik katastarske parcele za to da pisanu saglasnost”.

brankicca

Kada je riječ o Prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o postavljanju odnosno građenju i uklanjanju pomoćnih objekata, Pavićević je kazala da je zakonom o uizmjenama i dopšunama Zakona o energetic kroz izjmenu člana 96 omogućeno da krajnji kupac prozivodi energiju za sopstvene potrebe, između ostalog , iz obnovljivih izvora energije. Da bi krajnji kupac mogao da ostvari to svoje zakonom utvrđeno pravo, potrebno je stvoriti preduslove za izgradnju odnosno postavljanje objekata za protivdonju električne energije za sopstvene potrebe. Članom Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kao pomoćni objekti utvrđeni su foto.naponski paneli za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora snage do 10 kW, na krovu osnovnog odnosno drugog pomoćnog objekta.

Povodom ove tačke u pretresu je govorio odbornik Miloš Šušter.

Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o postavljanju odnosno građenju i uklanjanju pomoćnih objekata usvojen je sa 26 glasova za, dok nije bilo protiv ili uzdržanih.

Za Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izgradnji objekata od opšteg interesa glasala su 24 odbornika, dok je jedan bio protiv, odnosno nije bilo uzdržanih.

Prijedlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o zaduživanju opštine Bar od 19.07.2016.godine usvojen je sa 25 glasova za, bez ijednog glasa protiv ili uzdržanog.

Uvodno slovo je imala predlagač Ivana Backović, sekretarka u Sekretarijatu za finansije.

“Skupština Opštine Bar, dana 19.07.2016. godine, donijela je Odluku broj 030-294 o kreditnom zaduženju preko Vlade Crne Gore kod KfW banke u iznosu od 10.000.000,00 €, za izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), iz Faze V projekta „Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na crnogorskom primorju“. Odluka o zaduživanju Opštine Bar objavljena je u „Službenom listu Crne Gore – opštinski propisi“, broj 32/16. Ovaj kredit nije realizovan iz više razloga, odnosno nisu se stekli uslovi za

izgradnju PPOV na lokaciji koja je prvobitno bila planirana za izgradnju.

Ocijenjeno je da planirano PPOV u ovom trenutku nije prioritet Opštine Bar, prvenstveno zbog neadekvatno velikog broja ekvivalent stanovnika za koje je dimenzionisano, zbog velike količine atmosferske vode koja bi kroz postojeći sistem nepotrebno išla u PPOV i činjenice da cca 1/3 teritorije opštine Bar nema riješeno pitanje vodosnabdijevanja.

U prethodnom periodu je izrađena Studija za odabir lokacija za PPOV, koju je uradila firma Fichtner iz Njemačke, koja je kao povoljnije rješenje predložila decentralizovani sistem PPOV sa 5 manjih postrojenja, od kojih nijedna lokacija ne ispunjava sve uslove za brzi početak izgradnje”, istakla je Backović.

dule prica

U diskusiji su potom učestvovali odbornici Omer Vukić, Miloš Šušter, Dragan Vojvodić i predsjednik Opštine Dušan Raičević.

Na kraju sa 22 glasa za i šest protiv (bez udržanih glasova) usvojena je i poslednja tačka dnevnog reda – Predlog Odluke o prodaji građevinskog zemljišta označeno kao urbanistička parcela UP 31, u zoni “B”, blok 1 u zahvatu detaljnog urbanističkog plana “Topolica Bjeliši” izmjene i dopune.

Uvodničar je bio Vido Dabanović, sekretar Sekretarijata za imovinu, zastupanje i investicije.

vido

“Opština Bar je u listu nepokretnosti broj 2275 KO Novi Bar, upisana kao subjekat prava raspolaganja, u obimu 1/1, na zemljištu označenom kao katastarska parcela iz člana 1 ove Odluke. Shodno Rješenju Uprave za nekretnine – Područna jedinica Bar, broj:954-1827/2020 od 15.07.2020. godine, navedena katastarska parcela formira urbanističku parcelu UP 31, u zoni „B“, blok „1“, u zahvatu DUP-a „Topolica Bjeliši“ izmjene i dopune, površine 3036m2. Prema Urbanističko – tehničkim uslovima izdatim od Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Bar, od 29.05.2020. godine, na ovoj urbanističkoj parceli predviđena je izgradnja objekta: po namjeni centralne djelatnosti, maksimalnog indeksa zauzetosti 0,40, maksimalnog indeksa izgrađenosti 3,5, maksimalne spratnosti 5-9 nadzemnih etaža, maksimalne bturo građevinske površine BGP 10626m2”.

Procjenu vrijednosti zemljišta na iznos od 383,45€/m2, izvršio je MRICS, REV procjenitelj, određen Rješenjem Sekretarijata za imovinu zastupanje i investicije Opštine Bar od 03.08.2020. godine, o čemu je dostavio izvještaj koji je kod Opštine Bar.

Na traženje Opštine Bar, Vlada Crne Gore je, na sjednici održanoj 15 oktobra 2020.godine, donijela je Zaključak kojim je odlučila o davanju prethodne saglasnosti Opštini Bar za otuđenje predmetne nepokretnosti.

“Prodaja će se izvršiti se javnim nadmetanjem, na osnovu javnog poziva. Postupak prodaje sprovešće komisija koju će, nakon stupanja na snagu ove odluke, imenovati predsjednik Opštine.

Odredbom člana 4 ove odluke daje se ovlašćenje predsjedniku Opštine da u ime Opštine Bar, sa izabranim kupcem, zaključi ugovor o kupoprodaji, uz obavezu da o realizaciji iste informiše Skupštinu kroz godišnji izvještaj o radu.

Odlukom o budžetu za 2020. godinu, Opština Bar je planirala prihod po osnovu prodaje zemljišta. Sredstva ostvarena od prodaje, usmjeriti će se u izgradnju komunalne infrastrukture i kapitalne investicije od značaja za Opštinu Bar”, rekao je Dabanović.

poslaniic

Potom su u raspravi učestvovali Miloš Šušter i Dragan Vojvodić. Odbornik Šušter je pitao da li ima mogućnosti da predloži da se po ovoj tački odbornici izjasne javno, ali mu je predsjedavajući Skupštine Mićo Orlandić saopštio da po poslovniku to treba da zatraži 10 odbornika.

Ovom tačkom dnevnog reda završena je XXI sjednica SO Bar.

Izvor: Barinfo / foto Jedro

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar