Saopštenje za javnost Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori

krst cwtinje

Cetinje, 1. oktobar 2020.

Na Cetinju je danas održan sastanak Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori i pravnog ekspertskog tima naše Crkve, u vezi neophodnosti regulisanja civilizovanog odnosa države prema Crkvi, a povodom najnovijih društveno-političkih promjena u Crnoj Gori.

Naročito je razmatrano pitanje uklanjanja štetnog dejstva, po život Crkve i crnogorski pravni sistem, izazvanog usvajanjem diskriminatornog i neustavnog Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Konstatovano je da su prethodnih dana iznijete različite političke inicijative i predlozi za regulisanje ovih pitanja, sve redom legitimne i pravno obrazložene, da su istovremeno i dobronamjerne, ali da je Crkva, u ovom trenutku opredjeljena za što skorije i efikasnije zatvaranje ovog pravnog pitanja u našoj državi.

S tim u vezi, izražena su očekivanja da će konstituenti nove crnogorske vlasti usvojiti zakonski tekst zasnovan na poštovanju slobode vjeroispovjesti, crkvene stvarnosti, crnogorskog Ustava i važećih zakona iz oblasti koje se tiču života i rada tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, ali i važećih međunarodnih standarda.

Izvor Mitropolija.com

prilog

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar