Mitropolija crnogorsko-primorska danas nastavlja pregovore sa Vladom

mitropolijalogo 1 1

Na javni poziv premijera Duška Markovića za nastavak pregovora ekspertskih timova Vlade i SPC o diskriminatorskom zakonu o slobodi vjeroispovijesti iz Mitropolije crnogorsko-primorske je odgovoreno pismom sledeće sadržine:

VLADA CRNE GORE

G. Duško Marković, predsjednik

P o d g o r i c a

Poštovani gospodine Predsjedniče,

Primili smo elektronsko pismo (19. jula 2020. godine u 9:24) koje nam je dostavljeno iz Vašeg kabineta, a kojim ste Mitropoliju crnogorsko-primorsku i eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori obavijestili da je Vladin tim za pregovore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica spreman za nastavak razgovora sa našim ekspertskim timom za sastanak radi pronalaska prihvatljivog rješenja u odnosu na otvorena pitanja iz Zakona.

Koristimo i ovu priliku da podsjetimo da je naša Crkva bila, jeste i ostaje privržena dijalogu kao jedinom pravom putu i načinu da se riješe otvorena pitanja u odnosima između Crkve i države koja su nastala prije i nakon donošenja i stupanja na snagu spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Iz tog razloga, prihvatamo Vaš poziv, iako stiže sa ne malim zakašnjenjem, za dovršetak započetog pa prekinutog dijaloga, u nadi da to ne činite radi uključivanja ove teme u Vašu predizbornu kampanju, na šta ne možemo pristati, kako zbog Crkve Božije tako i zbog vjernog naroda. Očekujemo da će Vlada u potpunosti konačno ispoštovati crkveni i pravni subjektivitet Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhijâ Srpske Pravoslavne Crkve, i prihvatiti naše predloge o izmjenama i dopunama pomenutog Zakona.

Imajući u vidu složenost prilika u kojima se nalazi Crna Gora, a posebno veliku zabrinutost Crkve zbog nasilja nad sveštenstvom i vjernim narodom, kao i zbog progonjenja sveštenstva i monaštva ipak ne gubimo nadu da će Vlada i Skupština Crne Gore pod hitno izmijeniti i dopuniti sporni Zakon koji je glavni uzročnik ove nezapamćene odbrane Svetinja od strane Pravoslavnog naroda Crne Gore.

Prihvatamo predloženi termin sastanka u ponedjeljak 20. jula ove godine u 16:00 časova u vili Gorica u Podgorici.

S poštovanjem,

U ime MITROPOLITA CRNOGORSKO-PRIMORSKOG

protojerej-stavrofor Obren JOVANOVIĆ, sekretar Mitropolij

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar