Privremeno odlaganje molebana

hram barski 1

Episkopski savjet SPC u CG saopštio je da je na snazi privremeno odlaganje molebana zbog ozbiljnosti opšte zdravstvene situacije u zemlji.

Cetinje, 4. jul 2020.

Uoči sjutrašnje nedjelje 5. jula i u njoj najavljenih molebana u crkvenim portama širom Crne Gore, obavještavamo sveštenstvo, vjernike i građanstvo, da takva sabranja privremeno odlažemo. Ovo činimo zbog ozbiljnosti opšte zdravstvene situacije u zemlji i povratka zloćudnog virusa koji opet, ovdje u Crnoj Gori, odnosi ljudske živote. Iako smo imali mogućnost da molebane održimo ispred hramova, i čvrstu namjeru da tom prilikom ispoštujemo naredbe zdravstvenih institucija, cijenimo da su okolnosti takve, da osim poštovanja propisa treba pokazati primjer uzdržanja i strpljenja. Formalno-pravno imamo proglašen kraj epidemije, i pravno utemeljenje da naše opravdane proteste nastavimo, ali faktički, bolest se vratila među nas i ona trenutno napreduje.

Što se tiče redovnog bogosluženja u brojnim pravoslavnim parohijama na sjeveru u kojima su ponovo zabranjena bogosluženja sa prisustvom vjerujućih, pozivamo, kao i ranije, vjernike da budu u dogovoru sa svojim parohijskim sveštenikom u vezi obavljanja nasušnih molitvi i sveštenoradnji. Kad su u pitanju redovna crkvena bogosluženja u drugim gradovima, ona će se obavljati po ustaljenom redu, uz poštovanje zdravstvenih propisa.

Mi smo i sada svjesni velike zloupotrebe pomenutih mjera, zarad sistematskog obračuna državnih vlasti sa Crkvom, i vidimo da ovi vlastodršci nemaju namjeru da od tog neustavnog manira odustanu, pripremajući se takvim nasiljem za izbore. Ali, mimo toga, mi smo zabrinuti za zdravlje ljudi, i ne želimo da svojim sjutrašnjim okupljanjima šaljemo nejasnu i zbunjujuću poruku kako virusa uopšte nema, i kako razlozi za oprez ne postoje. Naša budnost i naša molitva, protiv ovog zla, moraju se povećati u narednim danima.

Isto tako smo svjesni, da ovim načinom ”kreni – stani – kreni”, stavljamo na iskušenje polet i bodrost duha svih učesnika naših jedinstvenih u svijetu litija i molebana, i čujemo negodovanje brojnih vjernika prema takvom našem vođenju ovog izuzetno zahtjevnog, a istovremeno Božijeg puta. Međutim, očinski i pastirski molimo braću i sestre za strpljenje i odlučnost. Sličnih primjera u istoriji ima na pretek. I oprez pastira koji vodi, i koji ”više vidi” sa svoga ”ak’ i malog brda”; i neobuzdani narodni žar koji kliče ”što se mrčiš kad kovati nećeš”? I mojsijevsko molitveno zastajkivanje na putu ka Zemlji Obećanoj, da bi se posavjetovao sa Gospodom oko daljeg pravca; i ondašnje narodno negodovanje pri svakoj narednoj nepoznanici. Eto, mi smo do sada, na našim litijama, bili jedinstveni Božiji narod, koji u jednom duhu hodi ka oslobođenju. Naš duh sabornosti prevazišao je pomenute primjere iz biblijske i crnogorske istorije. Kod nas nema smutnje, a svaka nejasnoća dođe i prođe – u jednom danu. Pa neka, uz Božiju pomoć, tako i ostane. ”Strpljen – spašen” – glasi jedna od brojnih narodnih bogonadahnutih mudrosti, čiji se puni smisao otkriva baš u ovim danima.

Sjutra ćemo imati novu tzv. internet-litiju koju će predvoditi Visokopreosvećeni mitropolit g. Amfilohije. Neka nam svima njegova arhipastirska riječ bude duhovna utjeha za privremeni izostanak naših molebnih i litijskih sabranja, koja ne zaboravljamo, i koje spremno čekajući, jedni druge pozdravimo, istinskim i iskonskim pozdravom:

”NE DAMO SVETINJE”! - Episkopski savjet Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori
Izvor: mitropolija.com

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar