Privremeno odlaganje molebana

hram barski 1

Episkopski savjet SPC u CG saopštio je da je na snazi privremeno odlaganje molebana zbog ozbiljnosti opšte zdravstvene situacije u zemlji.

Cetinje, 4. jul 2020.

Uoči sjutrašnje nedjelje 5. jula i u njoj najavljenih molebana u crkvenim portama širom Crne Gore, obavještavamo sveštenstvo, vjernike i građanstvo, da takva sabranja privremeno odlažemo. Ovo činimo zbog ozbiljnosti opšte zdravstvene situacije u zemlji i povratka zloćudnog virusa koji opet, ovdje u Crnoj Gori, odnosi ljudske živote. Iako smo imali mogućnost da molebane održimo ispred hramova, i čvrstu namjeru da tom prilikom ispoštujemo naredbe zdravstvenih institucija, cijenimo da su okolnosti takve, da osim poštovanja propisa treba pokazati primjer uzdržanja i strpljenja. Formalno-pravno imamo proglašen kraj epidemije, i pravno utemeljenje da naše opravdane proteste nastavimo, ali faktički, bolest se vratila među nas i ona trenutno napreduje.

Što se tiče redovnog bogosluženja u brojnim pravoslavnim parohijama na sjeveru u kojima su ponovo zabranjena bogosluženja sa prisustvom vjerujućih, pozivamo, kao i ranije, vjernike da budu u dogovoru sa svojim parohijskim sveštenikom u vezi obavljanja nasušnih molitvi i sveštenoradnji. Kad su u pitanju redovna crkvena bogosluženja u drugim gradovima, ona će se obavljati po ustaljenom redu, uz poštovanje zdravstvenih propisa.

Mi smo i sada svjesni velike zloupotrebe pomenutih mjera, zarad sistematskog obračuna državnih vlasti sa Crkvom, i vidimo da ovi vlastodršci nemaju namjeru da od tog neustavnog manira odustanu, pripremajući se takvim nasiljem za izbore. Ali, mimo toga, mi smo zabrinuti za zdravlje ljudi, i ne želimo da svojim sjutrašnjim okupljanjima šaljemo nejasnu i zbunjujuću poruku kako virusa uopšte nema, i kako razlozi za oprez ne postoje. Naša budnost i naša molitva, protiv ovog zla, moraju se povećati u narednim danima.

Isto tako smo svjesni, da ovim načinom ”kreni – stani – kreni”, stavljamo na iskušenje polet i bodrost duha svih učesnika naših jedinstvenih u svijetu litija i molebana, i čujemo negodovanje brojnih vjernika prema takvom našem vođenju ovog izuzetno zahtjevnog, a istovremeno Božijeg puta. Međutim, očinski i pastirski molimo braću i sestre za strpljenje i odlučnost. Sličnih primjera u istoriji ima na pretek. I oprez pastira koji vodi, i koji ”više vidi” sa svoga ”ak’ i malog brda”; i neobuzdani narodni žar koji kliče ”što se mrčiš kad kovati nećeš”? I mojsijevsko molitveno zastajkivanje na putu ka Zemlji Obećanoj, da bi se posavjetovao sa Gospodom oko daljeg pravca; i ondašnje narodno negodovanje pri svakoj narednoj nepoznanici. Eto, mi smo do sada, na našim litijama, bili jedinstveni Božiji narod, koji u jednom duhu hodi ka oslobođenju. Naš duh sabornosti prevazišao je pomenute primjere iz biblijske i crnogorske istorije. Kod nas nema smutnje, a svaka nejasnoća dođe i prođe – u jednom danu. Pa neka, uz Božiju pomoć, tako i ostane. ”Strpljen – spašen” – glasi jedna od brojnih narodnih bogonadahnutih mudrosti, čiji se puni smisao otkriva baš u ovim danima.

Sjutra ćemo imati novu tzv. internet-litiju koju će predvoditi Visokopreosvećeni mitropolit g. Amfilohije. Neka nam svima njegova arhipastirska riječ bude duhovna utjeha za privremeni izostanak naših molebnih i litijskih sabranja, koja ne zaboravljamo, i koje spremno čekajući, jedni druge pozdravimo, istinskim i iskonskim pozdravom:

”NE DAMO SVETINJE”! - Episkopski savjet Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori
Izvor: mitropolija.com

auto klime bakovic 1

opstina bar

allegra

Cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar