Sa Srbijom granica i dalje zatvorena

granicni prelaz

Granice ka Srbiji još ne mogu biti otvorene zbog rizika po zdravlje svih u Crnoj Gori, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje.

Lista ove sedmice neće biti proširena jer nije bilo država koje su u periodu od poslednjeg ažuriranja ispunile zacrtani kriterijum. Ažurirana lista počinje sa primjenom u ponedeljak 15. juna u ponoć kazali su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore

“U vidu smo takođe imali dobrosusjedske odnose, brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose Crne Gore i Srbije. Međutim, na odluku da se Srbija još ne uvrsti na listu zemalja uticala je prije svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja oboljelih poslednjih dana, a samim tim i izvjesno pogoršanje epidemiološke situacije. U svemu ovome, poseban problem predstavljao je potpuni izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koji je imao za cilj razmjenu epidemioloških podatka i otklanjanje svih nedoumica. To je bio jedini mogući i ispravan put za popuštanje mjera i ispunjavanje interesa obje strane. Bez obzira na svo razumljivo nestrpljenje koje postoji oko otvaranja granica sa Srbijom, takav potez, bez jasne epidemiološke potpore i dokaza koji bi ukazivali da je otvaranje granica moguće bez prihvatljivog rizika po zdravlje svih u Crnoj Gori, u ovom trenutku nije moguć”, zaključuju u IJZ.

Vlada Slovenije je ažurirala spisak država sigurnih od infekcije Kovid-19 iz kojih je od 15. juna moguć ulazak tu državu. Na spisku zemalja se sada nalaze i Crna Gora i Italija.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar