Edukacija o razvojnim fazama najmladjih

Selamija džamija

U kongresnoj sali Islamskog kulturnog centra u Baru povodom osme godišnjice rada mini mekteba Palma, održano predavanje na temu: "Rast i razvoj djece od prve do šeste godine".

Predavanje je bilo svojevrsan poklon svim roditeljima Bara koji žele nesto više da saznaju o razvojnim fazama njihovih najmladjih.

predavaci 3

Predavačice su bile dr. spec. Vesna Kostić i mr. Maja Rajčević.

predavaci 2

Predavanje je otvorio domaćin programa mr.Muidin ef. Milaimi, koji je ujedno bio i inicijator otvaranja Mekteba od 3 do 6 godina Palma. On je istakao da je veoma ponosan da se ovakve teme održavaju ovdje u IKC-u jer se na ovaj način kroz edukaciju spajaju narodi sve tri vjere što je ujedno i cilj ove institucije.

Posebno se osvrnuo na sve veće interesovanje roditelja za upis djece u mini mekteb, te pohvale koje stižu iz osnovnih škola za djecu koja dolaze iz ove institucije.

Dr. Kostić je govorila o urednom rastu i razvoju djece i parametrima koji se koriste kako bi se pratio optimalan razvoj, predstavila je razvojne mape, te ukazala koje su to simptomi koji ukazuju na probleme u razvoju.

Mr. Rajčević je govorila o fazama razvoja govora, kako pomoći djetetu da progovori i koje su to vježbe koje se mogu primjeniti kod kuće kako bi se popravio govor djeteta, zatim šta je to potrebno da savlada dijete za upis u školu i na kraju je napravila paralelu i objasnila razliku izmedju razvojen disfazije i autizma.

predavaci 1

Moderatorka predavanja je bila vaspitačica mini mekteba Palma prof. Nermina Nikezić Pašanbegović.

Predavanju su prisustvovale: direktorica državnog vrtića gđa Tanja Bardanj, njena pomoćnica gđa Olivera Mujičić, direktorica vrtića Mala Bajka Rujka Jelenić, direktorica vrtića Svetionik gđa Ivana Durutović, direktorica vrtića Teo sestra Irena Pitaqi, njene koleginice sestra Teuta Augustini i gđa Neda Šaltić.

Prije predavanja upriličen je obilazak centra i prijem kod direktora IKC-a za direktorice vrtića, kao i druženje u restoranu centra.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar