Održana XIII Koštanijada u Krajini

naslov s

U organizaciji MZ Ostros, pod pokriviteljstvom Opštine Bar i Turističke organizacije Bar, a u sklopu programa povodom obilježavanja Dana Opštine – 75 godina od oslobođenja, održana je u subotu I nedjelju XIII „Koštanijada“.

Ovogodišnju poljoprivredno – turističku manifestaciju, koja se tradicionalno održava u Ostrosu, zvanično je otvorio potpredsjednik Opštine Bar, Radomir Novaković, koji je istakao njen izuzetan značaj u afirmaciji multietničke prirode kao najvažnijeg simbola našeg Bara, ali ujedno predstavlja i priliku da se promovišu neiscrpna bogatstva sa područja Krajine, čiji su domaćini po gostoprimstvu prepoznati daleko van naših granica.

totalll

- Koštanijada je manifestacija od izuzetnog značaja za razvoj turizma i poljoprivrede u Krajini, ali i na teritoriji cijele opštine Bar. Cilj nam je da javnosti predstavimo kulturne i turističke specifičnosti ovoga kraja, ali i doprinesemo boljem uzgoju koštanja kao i njihovom plasmanu na tržištu Crne Gore i šire .

cakan s

Prvi put svoj štand na Koštanjijadi imali su učenici O.Š. “Đerđ Kastrioti Skenderbeg”, predvođeni profesoricom Nezmijom Taipi. Privukli su veliku pažnju posjetilaca, jer su na štandu izložili i prodavali razne slatke đakonije i kolače od kestena koje su sami napravili. “Ideja nam je bila da djeca dođu ovdje, druže se, komuniciraju, prodaju ono što su sami napravili i shvate značaj i poruku cijele manifestacije”, kazala je profesorica Taipi.

djesa skola a

Opština Bar i Turistička organizacija u kontinuitetu se trude da promovišu Ostros i njegove potencijale, a uskoro bi trebalo da se realizuju neki od važnih projekata koji bi označili prosperitet ovog kraja.

tanja s

“Ono što će doprinjeti unaprijeđenju života stanovništva ovog kraja i smanjiti trend migracija je svakako, na osnovu nedavne odluke Vlade, prekategorizacija lokalnog puta Bar-Vladimirske krute i otvaranje graničnog prelaza Ckla – Zoganje. Stanovnicima će to omogućiti da ovdje žive i privređuju, a turistima učiniti pristupačnijim ovaj predivni dio obale Skadarskog jezera”, kazala je potpredsjednica Opštine Bar, mr Tanja Spičanović.

emil s

“Od početka podržavamo Koštanjijadu i sve slične manifestacije, jer je to izuzetno važno sa aspekta turizma. Danas je ovdje, iako je vansezona, puno posjetilaca, a mještanima je pružena prilika da izlože ono što proizvode i pokažu svoju tradiciju i gostoprimstvo. Atmosfera je dobra, čak su nam i vremenske prilike naklonjene,a pripremljen je i zabavno-muzički program”, istakao je direktor TO Bar mr Emil Kukalj.

becir

Posjetiocima je dobrodošlicu poželio predsjednik MZ Ostros Bećir Berjašević,koji je rekao da Krajinjani očekuju u budućnosti biznis plan koji bi omogućio valorizaciju i ekonomski razvoj ovog kraja, jer je neophodno spriječiti iseljavanje domaćeg stanovništva”.

keseteni s

Vrijedni krajinski domaćini dočekali su goste sa tradicionalnim specijalitetima i proizvodima svog kraja, prvenstveno pečenim kestenima, uz prepoznatljivo gostoprimstvo, druženje i zabavni program.

djesa p igra

U zabavnom programu nastupili su mališani vrtića “Cvijeće života” iz Ostrosa, te muzičari: Muzafer Kolići, “Fisniket bend” i “Kafanski biseri”.

Foto: S Zabijako

auto klime bakovic 1