Na čekanju sredstva za žensko preduzetništvo

bisniss

Iako su Bužetom za 2018. predviđena sredstva od 30.000 evra za žensko preduzetništvo do kraja novembra nisu još na raspolaganju preduzetnicama jer nije usvojena odluka kojom su definisani kriterijumi raspodjele.


Piše: Biljana Dabić

Amandmanom prethodnog predsednika opštine Bar dr Zorana Srzentića, za žensko preduzetništvo iz opštinskog budžeta za 2018. godinu, po usvojenoj odluci Skupštine opštine opredjeljeno je 30.000 evra. U odnosu na planirani budžet od 20,11 miliona evra za tekuću godina, to su skromna sredstva, ali i činjenica da se prvi put iz kase opštine Bar planira novac za podsticaj ženskog preduzetništva.
Amandmani predsednika opštine po automatizmu, bez glasanja odbornika su dio Budžeta. Srzentić je u obrazloženju predloženog amandmana vidio višestruku korist, a inicijativa je adresirana tadašnjem predsedniku opštine od strane Ženske političke mreže

-Opredjeljuju se posebna finansijska sredstva, koja će biti raspoređena po kriterijumima koji će se utvrditi posebnom odlukom. To omogućava višestruku korist, kako za unapređenje ženskog preduzetništva, jačanje ekonomske moći žene i podsticaja za ostvarivanje ekonomske ravnopravnosti muškaraca i žena, tako i za razvoj potencijala opštine, smanjenje nezaposlenosti i ohrabrivanja žena za pokretanje biznisa uz logističku podršku Biznis centra u Baru, koji ima dugodišnje partnerstvo sa Opštinom. Nakon što Skupština opštine usvoji kriterijume za raspodjelu sredstava, zainteresovani za aplikacije imaće savjetodavnu i stručnu pomoć za pripremu biznis planova i osmišljavanje održivih biznis ideja, kazao je Srzentić početkom godine.

Međutim, sredstva još nisu raspodjeljena preduzetnicama jer nije usvojena odluka kojom su trebati biti definisani kriterijumi.

rraicevic

To je potvrdio predsednik opštine Bar Dušan Raičević.

-Do sada ta sredstva nisu realizovana zbog nepostojanja adekvatne odluke, Idemo u pravcu definisanja odluke kojom će se precizirati načini stimulisanja ženskog, ali i sveukupnog preduzetništva. U tome vidimo i šansu i podsticaj za razvoj privrede na teritoriji barske opštine, kazao je Raičević i istakao “Već u nacrtu budžeta za 2019.godinu taj iznos je uvećan na 35.000 evra i uz planirana sredstva od 100.000 evra za podsticaj i razvoj preduzetništva napravil smo dobar okvir, dobru polaznu tačku u pravcu unapređenja našeg preduzetništva”

-U preduzetništvu vidimo snagu i priliku, i za mlade i za žene da se kroz djelovanje malih i srednjih biznisa pronađu i adekvatno prezentuju javnosti,kazao je Raičević.

 

Baneb dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar