Biznis barijere:Opštinari oprezni ,privrednici optimistični

privreddni 2

Treći sastanak za tri mjeseca predsednika Opštine Dušana Raičevića sa privrednicima Bara tematski je koncipiran na otklanjanje biznis barijera.

Raičević - Udruženje privrednika smatra partnerom, a biznis barijere vidi kao jasne smjernice u kom pravcu treba da djeluje lokalna admnistracija.
Predsjednik Udruženja privrednika Rade Vujačić sastanak je ocjenio uspješnim i zaključio “ Ako krenemo kako smo danas krenuli vrlo brzo ćemo riješiti sve ono što nas zanima, nećemo imati šta da riješavamo”

Piše: Biljana Dabić

Udruženje privrednika Bara okuplja oko stotinu barskih preduzeća sa preko 2.000 zaposlenih.
-Danas je prvi u nizu sastanaka sa Udruženjem privrednika koje smatramo partnerima u narednom periodu, kazao je predsednik opštine Bar i istakao “Problematika i nešto što je identifikovano kao biznis barijere su jasna smjernica u kom pravcu kao administracija treba da djelujemo”
Sastanak je bio prilika da se privrednici upoznaju sa timom predsednika Opštine Bar, Raičevićevim saradnicima sa kojima će privrednici u narednom period sarađivati.
Razgovarali smo o odlukama o naknadama za komunalno opremanje-Do kraja godine pored izmjena i dopuna te odluke očekujemo donošenje odluke o nakdnadama za legalizaciju neformalno sagrađenih objekata. Takođe, do kraća godine planirano je donošenje Programa privremenih objekata uz odgovarajući Pravilnik- kako i na koji način definisati privremene objekte u zonama koje pripadaju Opštini Bar, kazao je Raičević
Čelnici opštine Bar sa privrednicima u brojnim temama nisu mimoišli i neadekvatno odlaganje komunlanog otpada
-Problematika sa kojom smo se ozbiljno pozabavili u prethodnim mjesecima. U kordinaciji sa turističkom privredom postavili smo smernice i napravili strategiju kako, na koji način da narednu turističku sezonu dočekamo mnogo spremniji, adekvatno pripremljeni, kazao je Raičević.

Predsjednik Udruženja Rade Vujačić nakon sastanka kazao je novinarima da je zadovoljan “dvije najvažnije stvari zbog kojih smo došli da riješimo odmah smo i riješili sa gradonačelnikom i njegovim timom".
-To su rješavanje privremenih lokacija i toga zakona vezanog za privremene lokacije, rješavanje zakona o komunalijama, odnosno neki nonsensi u zakonu koje smo dogovorili da riješimo do kraja godine - naplata komunalija u podzemnim etažama. Do kraja godine ćemo riješiti te dvije najveće biznis barijere, a ostale biznis barijere raspravićemo na sljedećem sastanku sa opštinarima, i tada čemo definisati rokove, kada ćemo šta riješavati. Ako krenemo kako smo danas krenuli vrlo brzo ćemo riješiti sve ono što nas zanima, nećemo imati šta riješavati, kazao je Vujačić dodajući “ Komunalije su inače u opštini Bar vjerovatno najniže na primorju”
Za privremene lokacije iz Udruženja traže da se sprovodi odluka šta se u njima smije prodavati i na kojoj udaljenosti od restorana i hotela sa tri, četiri i pet zvjezdica.

privreddni 1

Potpredsjednik Udruženja privrednika Nedeljko Lale Čović je podsjetio da se u državi na svim nivoima vode razgovori o oslobađanju biznis barijera
Čović je kazao da biznis barijere postoje u Baru u svim djelatnostima: turizmu, građevini, uslugama.. riješive, neriješive, ali “ sa mladim ljudima na čelu grada mislim da u narednom periodu možemo očekivati da se te barijere koje se mogu riješti, brzo riješe”.

Barijere su naslijeđene od starih sistema rukovođenja i vlasti. U mom poslu ima mnogo barijera po pitanju taksi, doprinosa, dozvola koje nisu potrebne za takve djelatnosti. Prepisujemo Zakone po pitanju bezbjednosti hrane iz mnogo razvijenih zemalja, a to teško možemo primjeniti ovdje, kazao je Čović. Prema njegovim riječima, bezbjednost hrane na visokom nivou u Crnoj Gori.
Vlasnik “Bonese” je kazao da je proizvodnja u Crnoj Gori jako teška , tržište malo, a mora biti jako visok standard proizvoda da bi konkurisali velikim multinacionalnim komapnijama koje su počele da ulaze na crnogorsko tržište.
-Više radim izvoz, a manje maloprodaju u Crnoj Gori iz razloga jer je konkurencija jako visoka, ne gleda se na kvalitet, više se gleda cijena, kazao je Čović

Privrednik Goran Pajković bavi se građevinarstvom i investicijama u građevinarstvu, a govoreći o problemu u obračunu komunalija za izgradnju objekata napomenuo je da nema primjedbe na sve komunalije, osim u segmentu podzemnih garaža, tehničke prostorije koje su pod zemljom, koje su do sada bile oslobođene komunalija, a sada su, “pretpostavljamo greškom, ili nedefinisanim članom zakona, stavljene da se plaćaju u sto postotnom iznosu”
-Nijedna opština u Crnoj Gori , malte ne, ne naplaćuje komunalne naknade za etaže pd zemljom. Opština Bar je počela naplatu u 100 % iznosu i mi smo stavili primjedbe. Dobili smo uvjerenja od predsjednika Opštine da će najkasnije do Nove godine biti napravljen dogovor oko toga i donijeti neke odluke, pretpostavljam da SO Bar treba da donese odluku kojom se neće plaćati komunalije za podzemne etaže, rekao je Goran Pajković.

privreddni 3

Jedan od zaključaka današnjeg sastanka, kazao je Raičević, da u Udruženju participiraju preduzetnice.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar