Radnici najavljuju tužbu zbog umanjenih poreza i doprinosa

potpiosi 3

Danas su nekadašnji radnici Luke Bar, odnosno preduzeća Kontejnerski terminal i generalni tereti Bar ( “Port of Adria”) najavili da će tužiti firmu u kojoj su radili jer su im, kako tvrde, tri godine uplaćivani umanjeni porezi i doprinosi.

Piše: B.Dabić

Zbog toga, ističu nekadašnji radnici, primaju i umanjene penzije u prosjeku oko 18 %. Jedan od 451 radnika Jovan Lukić tvrdi da je po tom osnovu preduzeće dužno što radnicima, što državi oko million evra.
Većina ljudi koji su se danas okupili ispred hotela Sidro su penzioneri koji su u mirovinu otišli iz crnogorske luke.Oni su prije tri godine pokrenuli Upravni postupak pred Poreskom upravom zbog „nezakonitog obračuna poreza i doprinosa, samim tim i bruto zarada“

-Međutim, Poreska uprava pune tri godine nije donijela rješenje. Budžet Crne Gore je oštećen za 330 000 evra, a nama su penzije umanjene. Mi tri godine primamo umanjene penzije u prosjeku 18 %,što iznosi do 20 evra na mjesečnom nivou zbog nezakonitog obračuna poreza i doprinosa, kaže Jovan Lukić, jedan od 451 radnika koji najavljuju tužbu protiv Port of Adrie.

Nekadašnji radnici danas su se okupili i počeli sa prikupljanjem potpisa za pokretanje tužbe

brisane
Prikupljanje potpisa počelo je u petak i trajaće narednih sedam dana.
Oni će, kako najavljuju tužiti Port of Adriu, jer njima nije isplatila razliku u obračunu usled umanjenog koeficijeta, za razliku od radnika koji su ostali u radnom odnosu.

-Vlada, ministarstvo finansija je donijelo uredbu da se plata obračunava po koeficijetu 90, a nama je obračunato po 74. Znači Poreska uprava ne poštuju svoju uredbu. Luka Bar je tu razliku obračunala i zaposlenima i penzionerima, a Port of Adria to odbija, kazao je Lukić precizirajući da su oni oštećeni radnici nekdašnjeg Kontejnerskog koji su sporazumno napustili preuzeće
To su radnici koji su od 2011.-2014.godine napustili crnogorsku luku i uzeli otpremninu.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar