Azil na Volujici

slik 5

Napuštene životinje mogle bi dobiti utočiše na lokalitetu Police, na Volujici. Ministarstvo poljoprivrede dalo je saglasnost za azil. Lokacija od 5.000 m2, nalazi se iza repetitora,u zoni Morskog dobra.

Biljana Dabić

Izvršni direktor preduzeća Lovstvo doo Mladen Đuričić saopštio je danas detalje oko lokacije za azil tokom sjednice Skupštine opštine Bar, koja je na dnevnom redu imala Program rada ovog preduzeća.

Većinom glasova (19 –za, 7 –protiv) jeste usvojen Program rada doo Lovstvo Bar za 2018.godinu, ali nije sve razjašnjeno oko azila.
Za govornicom odbornik Osman Subašić (SDP) postavio je pitanja – je li urađen elaborat za azil, ko je odredio lokaciju od 5.000 kvadrata, ko je investitor, ko će upravljati azilom... ali tokom Skupštine iz preduzeća Lovstvo nisu pojasnili ove detalje.

-Mislim da azil treba udaljiti od grada, od kuća 15 –tak kilometara, kazao je Subašić.

Odbornik Milenko Cebalović (SNP) kaže da je iz Programa rada Lovstvo doo, saznao da je u Baru određena lokacija za azil za pse lutalice Savo Pavlović (SD) ističe da je azil potreban, je mišljenja da bi za ovu lokaciju trebalo pitati i građane naselja Polje.

Đuričić je kazao da se preduzeće obratilo ministarstvu poljoprivrede koje je dalo saglasnost za azil.

- Lokacija od 5.000 m2, nalazi se na Volujici, iza repetitora u zoni Morskog dobra,takođe, u zoni lovnog rezervata, kazao je Đuričić.

Program rada preduzeća Lovstvo otvorio je teme lovnog turizma, ali stvorio dileme u skupštinskoj sali - imaju svi isti material jer su odbornici opozicije i vlasti čitali različite podatke iz “Istog programa”.

Na kraju ostalo je nedorečeno da li se smanjuje, ili povećava prihod preduzeća od članarine lovaca.

Odbornik Cebalović uočava da se po članarini vidi da je manje ino lovaca- pitajući „da li to znači da nisu zadovoljni uslovima u lovištima“.

-Na koji način spašavate divljač kad su hladnoće. Gdje ih sklanjate, štitite, ko vam sve u tome pomaže, ili ste to prepisali iz nečijeg tuđeg programa. Nemam informaciju od lovaca da je do sada ikada to rađeno, kazao je Cebalović.

Odbornik Savo Vujošević (DEMOS) pitao je zašto se iz godine u godinu smanjuje prihod preduzeću po osnovu članarina koje plaćaju lovci.

-Članarina od ino lovaca za 2016. je bila 15.400 evra, za 2018.godinu 12 000 evra. Članarina domaćih lovaca u 2016. godini 24.000 evra, a u tekućoj 22.000 evra, kazao je Vujošević čitajući svoj izvještaj.

Uz opasku iz redova DPS-a da dio opozicije dobija izvještaj na ćirilici,dok se “lovio” pogodan trenutak da se “okrene sledeća stranica”, izvršni director Lovstva je iznosio podatke suprotne od Vujoševića.

-Članarina domaćih lovaca planirana je na 22.000 evra, lani je bila 19.000 evra. Takođe, članarina od ino lova je planirana veća nego prošle godine. Imamo veliki problem jer linija Bar –Bari-Bar nije u funkciji. Od decembra do februara nema pomorske linije između Crne Gore i Italije, pa je manje i lovaca, kazao je direktor preduzeća Lovstvo.

Prema riječima Đuričića, ni jedan ino lovac ne može boraviti, a da se nije prijavio, takođe, inostrani lovac mora imati pozivno pismo od preduzeća Lovstvo, vodiča koji će ga voditi po terenu.

Planinarske staze su obilježene i lovac se rijetko kad može izgubiti na lovištu, kazao je Đuričić dodajući „ topografske karte nemamo“.

Da bi obavljali našu dužnost, istakao je Đuričić, mora se imati više sredstava pa su potrošnju goriva sa 3.000 povećali na 5.000 evra. Ciframa se analitično pozabavio odbornik Vujošević koji je sa druge strane sumirao rashode Lovstva.

-Rashodi su bili 91.000 evra prije dvije godine, a za 2018. godinu 105.000 evra, kazao je Vujošević iznoseći podatak koji je, kako kaže dobio od lovaca, da lovni dan košta 100 evra.

-Problem je što imamo mnogo zaposlenih, preduzeće treba samo sebe da izdržava. Ne može da funkcioniše tako što troše sresdstva građana, kazao je Vujošević .
Subašić (SDP) ističe se radi o privrednom društvu neprofitabilnog karaktera.

Preduzeće Lovstvo, zaključuje Subašić, finansira se u nekih 90 % iz budžeta opštine Bar.

{galerija}info/2018/3/so3{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar